Încă două capodopere ale artei româneşti de patrimoniu împrumutate către un muzeu, la Constanţa
Încă două capodopere ale artei româneşti de patrimoniu împrumutate către un muzeu, la ConstanţaÎncă două capodopere ale artei româneşti de patrimoniu împrumutate către un muzeu, la Constanţa
Din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti. Acum a venit şi rândul Muzeului de Artă Constanţa să beneficieze de gestul generos a doi deţinători de picturi de preţ, care au decis să le împrumute pe o perioadă de un an.
Bucureşti, 10 iulie 2011
Cu aproape un an în urmă, omul de afaceri Mircea Vescan achiziţiona opera „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu din Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism, lucrare emblematică pentru istoria artei româneşti, şi hotăra să o ofere vizitelor publicului, în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. În decembrie 2010, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” primea în custodie picturile “Golgota”, semnată Nicolae Tonitza şi “Brutăria” de Gheorghe Petraşcu, achiziţionate în cadrul Licitaţiei 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare. La începutul lunii iunie 2011, cea mai valoroasă operă vândută vreodată pe piaţa românească, „Fata cu mărgele roşii” de Nicolae Grigorescu se adăuga ofertei expoziţionale a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Acum a venit rândul altor două opere de valoare tranzacţionate pe piaţa de artă să ocupe un loc binemeritat, pe simezele unui muzeu de artă, sub privirile publicului.
Modelul instituit de iniţiativa omului de afaceri din Sibiu continuă să fie perpetuat prin deciziile altor proprietari de tablouri de însemnătate artistică şi istorică. Cea mai recentă dintre acestea a condus la împrumutul către Muzeul de Artă Constanţa a două opere majore de artă românească modernă. Prima, pictura „Garofiţă în pahar” de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii, în schimbul sumei de 51.000 €, cumpărătorul fiind Certinvest Artă Românească – primul fond de investiţii în artă din România. Lucrarea a figurat în expoziţia inaugurală a fundaţiei Ioan I. Dalles, Bucureşti din mai - iunie 1932 şi este menţionată în monografia "Andreescu" de Radu Bogdan. Autenticitatea i-a fost confirmată de istoricul de artă Radu Bogdan. Opera a aparţinut colecţiei Mariei Yarka şi ulterior colecţiei Horea Zaharia.
Cea de-a doua operă, reprezentând un buchet de „Trandafiri sălbatici” şi semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în Licitaţia de Toamnă 2010 Artmark pentru 52.500 € de către o doamnă arhitect. Lucrarea provine din celebra colecţie clujeană Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei româneşti. Dr. Leon Daniello a înfiinţat primul dispensar din România şi unul dintre primele din Europa (1926), organizând şi primul dispensar TBC (1928). Clinica clujeană de ftiziologie îi poartă numele. Opera este reprodusă în Catalogul Colecţiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010 şi este clasată în categoria „Fond” a Patrimoniului naţional cultural mobil, din ianuarie 2011.
Ambele vor ajunge marţi la Muzeul de Artă din Constanţa, cadru în care vor fi expuse pentru public, pe o perioadă de un an.
Fiecare nou parteneriat între deţinătorii de opere valoroase şi muzee participă la constituirea unui climat de normalitate, în care managementul unei colecţii de artă private întâlneşte interesele publice şi instituţionale. Decizia serveşte totodată intereselor investiţionale ale cumpărătorilor. Nu reprezintă un secret faptul că valoarea de piaţă a unei opere de artă creşte direct proporţional cu prezentarea sa publică, în expoziţii sau în publicaţii, suplimentar faţă de randamentul anual mediu al unui artist, calculat la aprox. 20-30% pe an. Scăzând costurile asigurărilor şi sistemelor de securitate şi adăugând, în unele cazuri, componenta de reprezentativitate publică a gestului pentru proprietar, rezultă o alegere inspirată, care se oferă ca model şi altor colecţionari şi investitori români.
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei trei ani de existenţă, la Artmark au fost organizate peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 3.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro în 2009 la 5,5 milioane de euro în 2010 şi 4,75 milioane de euro în primul semestru al anului 2011, într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane în 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010, pentru ca în prima jumătate a anului 2011 să se realizeze deja 6,6 milioane euro.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp