Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul CALLATIS, Elevii au participat la o nouă lecţie de istorie

ro

10 May, 2012 00:12 1815 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Școala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, au organizat miercuri, 9 mai 2012, la sediul muzeului callatian, o nouă lecție de istorie cu tema: 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei.

La activitate au fost prezente trei clase ale Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia. Elevii au fost însoțiți de: înv. Adriana Dobre, înv. Mona Biștea și înv. Dorina Florea. Despre Ziua Independenței de Stat a României și despre Ziua Europei le-au vorbit elevilor: cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograf Liliana Bădin.

Prezent la manifestările organizate de Garnizoana Mangalia, la Monumentul Eroilor din centrul orașului, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a transmis următoarele: "Sunt bucuros că specialiștii muzeului au organizat, și de această dată, o activitate menită să reamintească, tinerei generații, frumoasele pagini din cartea istoriei noastre naționale. Este o zi foarte importantă din istoria modernă a României și o zi la fel de importantă pentru istoria contemporană a Europei. Ori de câte ori programul mi-a permis, am fost prezent la manifestările culturale de la muzeu. Îi felicit pe cei care s-au implicat în organizarea acestei activități și îi asigur de tot sprijinul meu și pe viitor."

În deschiderea lecției de istorie, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le-a vorbit elevilor despre principalele evenimente care au dus la proclamarea Independenței de stat a României, la 9 mai 1877. A continuat cu actele de eroism ale Armatei române, din lupta pentru cucerirea independenței naționale (unde peste peste zece mii de oameni și-au pierdut viața) și cu recunoașterea independenței, de către Marile puteri europene, la Congresul de pace de la Berlin din anul 1878. În finalul expunerii, a făcut un scurt istoric al Uniunii Europene, care a avut ca punct de pornire Planul propus de ministrul de externe al Franței, Robert Schuman, în ziua de 9 mai 1950.

În partea a doua a activității, în timp ce elevii urmăreau filmulețele proiectate, muzeograf Liliana Bădin a descris pe larg vitejia militarilor români din timpul Războiului de independență, desfășurat între anii 1877-1878. De asemenea, a reamintit legendele ostașilor români, care s-au evidențiat în timpul luptelor de la: Grivița, Rahova, Plevna și Smârdan.

Data: 09.05.2012

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii