La Muzeul „Callatis”, Lectie deschisa despre viata si jertfa Sfantului Dimitrie
La Muzeul „Callatis”, Lectie deschisa despre viata si jertfa Sfantului Dimitrie
Muzeul de Arheologie
CALLATIS Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
La Muzeul „Callatis”, Lecţie deschisă despre viaţa şi jertfa Sfântului Dimitrie
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, a organizat luni, 26 octombrie 2009, ora 10.00, la muzeul callatian, o lecţie deschisă în care a fost prezentată viaţa şi jertfa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc a făcut câteva precizări: „Sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea a însemnat, pentru cetatea Callatis, o etapă de linişte şi dezvoltare. Perioada coincide însă cu sângeroasele persecuţii pe care împăraţii romani Diocleţian şi Maximian (284-305) le-au declanşat împotriva creştinilor, în care vedeau un pericol pentru stabilitatea imperiului. În tradiţia creştină sunt pomenite numeroase persoane care au dat dovadă de vitejie şi de mărturisire a credinţei chiar cu preţul vieţii. Una dintre acestea este Sfântul Dimitrie, care s-a născut şi a trăit în Grecia, în cetatea Tesalonic. Era fiul unui dregător şi în urma bunei educaţii primite a devenit un tânăr înţelept, respectat pentru calităţile sale deosebite. Se ştie despre el că a ajuns o importantă căpetenie militară în Tesalonic. Dimitrie era totodată un bun creştin, motiv pentru care a fost întemniţat şi forţat să renunţe la credinţa creştină. Încercând să-i determine pe creştini să renunţe la credinţa lor în Iisus Hristos, împăratul a organizat un aşa-zis spectacol, în care îi obliga pe aceştia să lupte cu un soldat înalt, puternic şi bine antrenat. Mulţi creştini au fost ucişi de soldat, însă unul dintre creştini, pe nume Nestor, înainte de luptă, a mers la temniţa unde era închis Dimitrie şi i-a cerut să se roage pentru el. Spre uimirea tuturor, după ce i-a dat binecuvântarea, creştinul l-a învins pe soldat, însă împăratul s-a înfuriat şi a dat ordin să i se taie capul lui Nestor, iar Dimitrie a fost ucis cu suliţele. Înmormântat cu cinste de către creştini, cu timpul, din mormântul lui Dimitrie a început să curgă mir, motiv pentru care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie mai este cunoscut şi ca Izvorâtorul de mir. După ce creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului roman, deasupra mormântului Sfântului Dimitrie a fost construită o biserică, în care moaştele sale au fost aşezate cu multă cinstire. Sfântul Dimitrie a rămas unul dintre cei mai cunoscuţi şi cinstiţi martiri ai Bisericii creştine. Prin sacrificiul său, el a încercat să demonstreze faptul că a avea credinţă în Dumnezeu înseamnă mai mult decât averile sau funcţiile pe care o persoană le poate dobândi de-a lungul vieţii sale.”
Pe larg despre viaţa şi jertfa Sfântului Dimitrie a vorbit Liliana Vioiu, muzeograf la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, care a prezentat elevilor participanţi câteva materiale în PowerPoint şi filmuleţe legate de creştinism. „Sărbătorii creştine Sf. Dumitru îi corespunde, în ţara noastră, Ziua Soroacelor, care apare în calendarul nostru popular şi sub numele de Samedru. În această zi există tradiţia de aprindere a unui foc, se tunde coama cailor şi se împart diverse produse cum ar fi: nuci, mere, pâine, covrigi. Se mai spune că dacă nu se plantează usturoiul până la Sf. Dumitru, acesta nu va mai creşte şi aşa cum este ziua de Sf. Dumitru aşa va fi toată iarna”, a subliniat muzeograf Liliana Vioiu.
La această lecţie deschisă au fost prezenţi elevi din trei şcoli din Mangalia şi învăţătorii lor, după cum urmează: elevii clasei a IV-a C ai Şcolii nr. 3 Mangalia, însoţiţi de director dr. Mihai Ionescu şi învăţător Monica Dragomir; elevii clasei a IV-a B ai Şcolii nr. 5 Mangalia, împreună cu învăţător Elfride Chiriac; elevii clasei a IV-a B şi elevii clasei a IV-a C de la Şcoala nr. 1 Mangalia, alături de care s-au aflat învăţător Mariana Neacşu şi învăţător Mihaela Matei.
Data: 26.10.2009
Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- waer 25 Feb, 2010 15:56 este buna lectia deschisa ,cum spunea si prof.phd.Mircea H.Orasanu dar este necesara si una la biologie