La Muzeul Callatis, O expoziție inedită pentru spațiul dobrogean
La Muzeul Callatis, O expoziție inedită pentru spațiul dobrogeanBUCOVINA TRADIȚIONALĂ
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Muzeul Bucovinei, cu susţinerea primarului Mangaliei Cristian Radu și a Consiliului Județean Suceava, organizează vineri, 24 august 2012, ora 11.00, la sediul muzeului callatian, vernisajul expoziţiei temporare BUCOVINA TRADIŢIONALĂ.
"Bucovina este regiunea istorică din nordul României unde au conviețuit, de-a lungul secolelor: români, germani, polonezi, ucraineni și huțuli. În anul 1775 teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, în 1849 s-a transformat în Ducatul Bucovinei, iar în 1918 s-a unit cu România. În anul 1940, nordul Bucovinei și ținutul Herța au fost ocupate de URSS.
Fiecare etnie a contribuit la formarea credințelor și obiceiurilor specifice zonei Bucovinei. Meseriile și meșteșugurile populare sunt practicate și în prezent. Integrate în cultura românească, valorile materiale și spirituale din Bucovina sunt unele de excepție, motiv pentru care am ținut neapărat să organizez această expoziție la Muzeul Callatis.
Acest proiect l-am planificat încă de anul trecut împreună cu muzeograf Violeta Enea, şef Serviciu Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava. Expoziția cuprinde obiecte de artă populară din patrimoniul Muzeului Bucovinei, printre care: ceramică de Rădăuți, de Marginea și de tip Kuty, costume populare, cruci de mână, lanțuri pe care se află cruci, mărgele din sticlă și lemn, paftale, ștergare, sărăriță, păscăriță, grindăraș, linguroi de stână, butoiaș de țuică, peretar, lăicer, zgardă, năframă vătăjel, cupă pentru muls oile, doze pentru praf de pușcă, ouă încondeiate și altele.
În concluzie, am vrut să creăm un eveniment cultural deosebit pentru zona Dobrogei, care să atragă mai mulți vizitatori la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia. Expoziția Bucovina tradițională se înscrie în seria manifestărilor pe care le-am organizat în ultimii ani, manifestări menite să promoveze patrimoniul arheologic al muzeului callatian. Exponatele pot fi văzute zilnic, între orele 08.30 și 16.30, până în data de 24 septembrie 2012. Prețul biletelor de intrare este de 5 lei, cu reducere la numai 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari", a menționat cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.
Sunt aşteptaţi la vernisaj reprezentanţi ai administraţiei locale, oameni de cultură din localitate, iubitori de istorie şi tradiţii populare româneşti, cetăţeni ai Mangaliei şi turişti aflaţi în aceste zile pe litoralul românesc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp