La Muzeul Callatis, un nou eveniment inedit (galerie foto)
La Muzeul Callatis, un nou eveniment inedit (galerie foto)În deschidere, directorul muzeului, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre ideea organizării acestui inedit simpozion, a prezentat o scurtă istorie a cetății antice Callatis și a menționat valorile istorice și culturale lăsate moștenire de cei care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu peste două milenii.
Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a apreciat ingeniozitatea colectivului muzeului callatian şi a declarat amuzat: „Am aflat acum unde pleca soţia mea, de acasă, atunci când pregătea aceste frumoase tinere pentru prezentare. Moda a fost apanajul doamnelor de-a lungul istoriei, dar domnii s-au bucurat cel mai mult, deoarece pentru noi se aranjează doamnele inimilor noastre. Să ne bucurăm împreună de o seară deosebită şi de un eveniment original, aici, la Muzeul Callatis".
Doamna Monica Tusac s-a implicat personal în pregătirea tinerelor manechine şi a realizat scenografia întregului spectacol. În scurta sa intervenţie, ea a subliniat: „Este un eveniment deosebit care ne-a oferit prilejul de a ne întoarce puţin în timp, la civilizaţia greacă antică, şi am observat cum experienţa antică se regăseşte şi în moda contemporană. M-am ocupat mai mult de prezentarea scenică a domnişoarelor, care au fost foarte drăguţe, au lucrat foarte mult şi m-au impresionat prin ceea ce au oferit publicului. Sunt foarte mândră de evoluţia lor şi-mi va face plăcere să lucrez cu ele şi la alte evenimente asemănătoare.",
Organizatoarea acestei manifestări culturale, muzeograf Liliana Vioiu a făcut prezentarea tinerelor manechine şi a explicat modul de a se coafa, machia şi îmbrăca în Grecia antică. Ea a precizat că toate rochiile prezentate au fost realizate cu sprijinul Nicoletei Năstase, iar coafurile, în stil grec antic, cu delicatele cozi împletite cu flori de câmp, au fost creaţia Violetei Voinicaru. Rochiile doamnelor din înalta societate a Callatisului erau albe sau bej, din material meşteşugit drapat în falduri pe un umăr, legat cu şnururi aurii sau curele late la mijloc, prinse pe umeri cu frumoase catarame prelucrate din bronz sau chiar din metal preţios. Astfel de piese pot fi văzute în vitrinele Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia. Părul doamnelor putea fi vopsit şi, uneori, doamnele tundeau părul sclavelor pentru a-l folosi drept meşe.
După prezentarea de modă, câteva dintre tinerele prezentatoare au dat viaţă unor dansuri greceşti tradiţionale şi au invitat persoanele din public să li se alăture. Spectatorii nu au pierdut ocazia de a se fotografia cu aceste statui vii de tip Tanagra.
În public s-au aflat: reprezentanți ai administrației locale, profesori, artişti, scriitori, medici, părinţi şi tineri bucuroși să participe la această acţiune deosebită, găzduită de muzeul callatian.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp