Ministerul culturii şi patrimoniului naţional muzeul de arheologie Callatis Mangalia
Ministerul culturii şi patrimoniului naţional muzeul de arheologie Callatis MangaliaÎn deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le-a vorbit elevilor despre istoria românilor din spațiul carpato-danubiano-pontic, în perioada când Imperiul roman s-a extins până pe teritoriul țării noastre.
"Romanii au ajuns în Dobrogea de astăzi încă din secolul I î.Hr.. În urma războiului dintre aliații pontici și romani, din anii 72-71 î.Hr., coloniile pontice au fost învinse, iar Roma și Callatis au încheiat un tratat prin care cetatea Callatis era recunoscută ca fiind aliată a Romei. După un deceniu, callatienii s-au revoltat și au ieșit de sub stăpânirea romană.
Ofensiva a fost reluată în anii 29-28 î.Hr. și, la sfârșitul războiului, romanii au luat din nou în stăpânire, pentru mai multe secole, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Așadar, romanii au ajuns în Dobrogea de astăzi încă din secolul I î.Hr.
În secolul I d.Hr., strategia politicii romane era aceea de a elimina amenințările de la granițele sale, între ele fiind și Dacia creată de Burebista, în secolul I î.Hr., prin unirea triburilor geto-dace.
În urma a trei războaie cu dacii, desfășurate în anii: 85-89, 101-102 și 105-106, Imperiul roman a cucerit o mare parte din Dacia. Noul teritoriu cucerit a fost organizat ca provincie a Imperiului roman", a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Muzeograf Liliana Bădin le-a vorbit elevilor despre: modul de viață al triburilor geto-dace unite de regele Burebista, cucerirea romană și organizarea din Dacia romană, extracția și prelucrarea metalelor și în special a aurului și a argintului, agricultură și creșterea animalelor, locuințe, îmbrăcăminte, obiceiuri, religie și altele.
La lecția deschisă au participat elevii clasei a IV-a B, ai Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, însoțiți de învățător Mona Bistea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp