Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moda în Grecia antică

ro

13 Jul, 2011 16:18 2836 Marime text

MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL
MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS MANGALIA
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Şos. Constanţei, nr. 23, loc. Mangalia, jud. Constanţa, cod 905500
Tel/Fax: 0241.753580, E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
   

Moda în Grecia antică

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Studio & S şi Casa de modă Natural Mode, organizează vineri, 15 iulie 2011, ora 19.30, la sediul muzeului din şos. Constanţei, nr. 23, simpozionul: Moda în Grecia antică.
În deschidere, directorul muzeului, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre întemeierea cetăţii Callatis şi despre evoluţia sa ulterioară până la începutul secolului al VII-lea, când a fost definitiv distrusă de popoarele migratoare. De asemenea, va prezenta argumentele pentru care a fost organizat acest simpozion: “De ce organizăm această activitate cultural-ştiinţifică intitulată: Moda în Grecia antică? Deoarece oraşul-stat Callatis a fost întemeiat, la sfârşitul secolului VI a.Chr., de către grecii veniţi dintr-o colonie a Megarei numită Heracleea Pontică. Timp de mai multe secole, dar şi după cucerirea cetăţii de către Imperiul roman (secolul I a.Chr.), moda la Callatis a fost asemănătoare cu moda din întreaga Grecie antică. Dovezi în acest sens sunt: statuile, basoreliefurile, frizele şi stelele funerare, descoperite la Mangalia, care pot fi vazute în expoziţia permanentă a muzeului. Cele mai sugestive sunt însă statuetele de tip Tanagra, confecţionate în atelierele cetăţii Callatis, care ne arată croiala şi culoarea veşmintelor, precum şi felul cum îşi aranjau podoaba capilară femeile şi bărbaţii în antichitate”.
De organizarea acestei manifestări cultural-ştiinţifice s-a ocupat muzeograf Liliana Vioiu, cea care va prezenta câteva materiale, în PowerPoint, cu imagini reprezentative pentru moda din Grecia antică, dar şi pentru moda din vechea cetate Callatis. Ea va descrie materialele din care era confecţionată îmbrăcămintea şi modalităţile de confecţionare a veşmintelor. De asemenea, va vorbi despre: modul cum era realizată coafura în antichitate, modalităţile de prindere a părului şi accesoriile de păr.
După comunicările ştiinţifice se va desfăşura un spectacol de muzică şi dansuri greceşti, dar şi o prezentare de modă, unde cei prezenţi vor putea vedea veşminte antice, realizate de Casa de modă Natural Mode, îmbrăcate de tinere prezentatoare de modă. Mai mult, fetele care vor defila: Cristina Radu, Ana Maria Tudor, Bianca Teodoru, Giorgiana Andreea Zidaru, Elodie Tusac şi Eda Adil vor fi machiate şi coafate, de stiliştii de la Studio & S, la fel ca doamnele şi domnişoarele care au trăit în urmă cu peste două milenii la Callatis şi în toată Grecia antică. Alături de fete se va afla şi un băiat, Alin Turnea, care va prezenta îmbrăcămintea purtată de bărbaţi în perioada antică.
Scenografia spectacolului a fost realizată de Monica Tusac, una dintre colaboratoarele noastre, care a participat în ultimii ani la numeroase activităţi cultural-ştiinţifice şi seri culturale organizate la muzeul callatian. Tot ea este cea care le-a îndrumat pe fete, învăţându-le paşii pentru defilare în rochiile realizate după modele antice.
Au fost invitaţi la simpozion: primarul Mangaliei - Mihai Claudiu Tusac, consilieri locali, reprezentanţi ai unor instituţii din municipiul Constanţa (Consulatul Grec, Primăria Municipiului şi Consiliul Judeţean), reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi oameni de cultură din municipiul Mangalia.


Data: 13.07.2011                      
Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii