Sesiune de comunicari la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia - 05.02.2009
Sesiune de comunicari la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia - 05.02.2009
Muzeul de Arheologie
CALLATIS Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
COMUNICAT DE PRESĂ
La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a avut loc, în ziua de 4 februarie 2009, o sesiune internă de comunicări, unde specialiştii muzeului şi-au prezentat rezultatele cercetărilor arheologice din campania anului 2008.
Comunicările, realizate în mare parte în PowerPoint, au făcut referire la cercetările arheologice de salvare din zona Mangaliei. Alături de acestea, au fost făcute cunoscute şi rezultatele cercetărilor sistematice desfăşurate de specialiştii muzeului callatian pe şantierele sistematice de tradiţie, printre aceste fiind: Tropaeum Traiani, Albeşti, Noviodunum, Cheile Turzii şi Ţaga.
De asemenea, a fost prezentată activitatea laboratorului de restaurare-conservare din cadrul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia şi rezultatele instruirii teoretice şi practice a specialiştilor muzeului, ca urmare a participării lor la cursurile ţinute la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
Astfel, dr. Mihai Ionescu, Robert Constantin, Nicolae Alexandru şi Alexandru Alexiu au vorbit despre cercetările sistematice de la colţul de nord-vest al cetăţii Callatis şi despre cercetările de salvare de la Şcoala nr. 5 „Gala Galaction” Mangalia. Dr. Mihai Ionescu şi Robert Constantin au mai prezentat şi cercetările sistematice de la Tropaeum Traiani, iar Nicolae Alexandru a făcut referire la Fortificaţia de la Albeşti.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice de salvare din zona Mangaliei, precum şi cercetările sistematice de pe şantierele arheologice Cheile Turzii şi Ţaga, în timp ce Radu Laurenţiu a prezentat turnul de colţ de la Noviodunum,.
Dr. Ion Pâslaru a vorbit despre cercetările arheologice de salvare din Mangalia, printre acestea fiind şi supravegherea realizată cu prilejul lucrărilor de reabilitare a sistemului public de iluminat al municipiului. Valerică Maxim a detaliat activităţile din cadrul laboratorului restaure-conservare a muzeului callatian, iar, în final, Liliana Vioiu şi Corina Radu au descris instruirea teoretică şi practică de care au beneficiat în anul 2008, la Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
Data: 05. 02. 2009
Dr. Sorin Marcel COLESNIUC - cercetător ştiinţific
Şeful Secţiei Expoziţie,valorificare patrimoniu, relaţii cu publicul
Tel: 0722.696299
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp