Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradițiile cetății Callatis și ale orașului Mangalia prezentate pentru CEDEFOP și CNDIPT la Muzeul CALLATIS

ro

27 Oct, 2011 23:35 1646 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, au organizat miercuri, 26 octombrie 2011, ora 13.00, la sediul muzeului callatian, o activitate cultural-științifică în care au fost prezentate tradițiile cetății Callatis și ale orașului Mangalia.

Referitor la activitatea organizată, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări:

"Împreună cu doamnele profesoare de la Colegiul Economic Mangalia - prof. Ibolya Negoiță, prof. Anișoara Teodorescu și prof. Nelida Ismail - am organizat o nouă activitate cultural-științifică menită să pună în valoare tradițiile acestor meleaguri, din antichitate și până în contemporaneitate.

Motivul organizării activității l-a constituit vizita unor experți din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și din România. Mai exact, muzeul callatian a fost vizitat de Andrea Laczic, expert al CEDEFOP (Centrul European pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic) din Anglia și Mihaela Ștefănescu, expert curriculum la CNDIPT (Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic) din România. Ele au venit însoțite de cadre didactice ale Colegiul Economic din localitate, dar și de directorul colegiului, prof. Adrian Vărgatu.

Muzeograf Liliana Bădin, ghidul muzeului nostru, după ce a prezentat istoria cetății Callatis, le-a vorbit vizitatorilor despre cel mai important artefact din muzeu, papirusul descoperit în anul 1959 la Mangalia. De asemenea, ea a subliniat sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac pentru readucerea în țară a acestui papirus, după ce, mai mult de jumătate de secol, s-a aflat la Moscova pentru conservare.

A urmat o prezentare de modă antică. Pe un fond muzical adecvat, în timp ce tinerele fete defilau, Liliana Bădin a descris modul în care era confecționată îmbrăcămintea în epocile greacă și romană, cum și cu ce ocazii se purta aceasta.

În concluzie, ne-am bucurat să le putem prezenta reprezentanților CEDEFOP și CNDIPT istoria acestor meleaguri, patrimoniul istoric al Muzeului Callatis, între care și vestitul papirus, veșmintele purtate în antichitate, dar și costumele tradiționale românești și dansurile populare din Dobrogea și din diferite zone ale țării însoțite. La muzeu au fost prezenți și părinți ai tinerilor interpreți de dansuri populare."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii