Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unirea Basarabiei cu România a fost marcată la Muzeul Callatis

ro

27 Mar, 2013 20:26 2412 Marime text
Miercuri, 27 martie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat simpozionul „95 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”. Activitatea cultural-științifică a fost organizată cu sprijinul primarului Cristian Radu și în colaborare cu liceele din Mangalia.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat motivul intrării României în Primul Război Mondial și a vorbit despre mișcarea de eliberare națională a românilor din provinciile aflate sub stăpânire străină. În continuare, a amintit evenimentele din Basarabia care au dus la unire, printre acestea fiind: Congresul Soldaților Moldoveni, proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, decretarea independenței Basarabiei și adoptarea Hotărârii de unire, la 27 martie 1918, dar și urmările acestei Hotărâri, încheiate cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Consilierul primarului Cristian Radu, comandorul în rezervă Ovidiu Mihalache, a felicitat conducerea muzeului pentru organizarea simpozionului și a explicat evoluția evenimentelor din Basarabia, în anul 1918. El a vorbit despre conștiința națională a românilor basarabeni și despre curajul pe care aceștia l-au avut atunci când au hotărât unirea cu România. În discursul său, a accentuat impactul unirii Basarabiei cu România, a descris controversele legate de acest subiect și a încheiat spunând că ar trebui să învățăm de la românii-moldoveni, de acum 95 de ani, care au realizat un act de mare curaj.
Ionel Dumitrescu, profesor la Liceul Teoretic „Callatis”, a subliniat faptul că literatura din Basarabia aparține literaturii române și i-a amintit pe cei mai importanți scriitori basarabeni. Unul dintre aceștia este Alexei Mateevici, un tânăr care a scris poezia „Limba noastră” și care a murit în Primul Război Mondial. Poezia sa este considerată ca fiind cea mai frumoasă odă dedicată limbii române. De asemenea, a vorbit despre poetul Grigore Vieru și scriitorul Ion Druță.
În partea a doua a simpozionului, elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, îndrumați de prof. Livia Pop, au prezentat materiale în PowerPoint, iar elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. Ibolya Negoiță, au recitat poezii despre Bararabia.

Data: 27.03.2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii