Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:03 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerile Partidului Noua Republică pentru Programul de Guvernare 2012 - 2016 al Alianţei România Dreaptă

ro

14 Sep, 2012 23:16 2479 Marime text
3463.jpgNoua Republică este un partid născut din revolta faţă de corupţia şi impostura din mediul politic, dar şi din convingerea că România are oameni extraordinari, cu idei şi proiecte capabile să ne relanseze ca o ţară competitivă în Europa şi în lume.

Măsurile populiste din ultimii douăzeci şi doi de ani au amanetat viitorul ţării şi au pus pe umerii viitoarelor generaţii poveri greu de purtat, în primul rând poveri fiscale. Datoriile publice ale României cresc de la un an la altul, incapacitatea de a reforma statul social este evidentă, opoziţia la reformarea legilor de asistenţă socială pare inflexibilă. Dacă România nu se reformează rapid, riscăm falimentul economic și social.

Noua Republică va sprijini Programul de Guvernare 2012-2016 al Alianţei România Dreaptă cu condiţia includerii propunerilor din acest document

Sumar

Reforma Instituțională

Noua Republică susţine redactarea şi adoptarea unei noi Constituţii pentru românii de pretutindeni în orizontul de timp 2014 - 2018. De asemenea, Noua Republică solicită aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, depolitizarea instituţiilor statului şi implementarea unei reforme teritorial-administrative.

Reforma Clasei Politice

Noua Republică pledează pentru reducerea imunităţilor parlamentare şi introducerea mecanismelor de revocare a aleşilor locali sau parlamentari de către cetăţeni. Vom milita pentru transparentizarea finanţării campaniilor electorale şi introducerea, prin lege, a unui Cod de Integritate pentru întreaga clasă politică.

Reforma Fiscală

Noua Republică propune o serie de măsuri de relaxare a fiscalităţii, precum: reducerea graduală a CAS-ului, introducerea TVA-ului diferenţiat (cotă standard 20%), reducerea cotei unice la 12% şi aplicarea acesteia în mod uniform şi nediscriminatoriu sau eliminarea taxei de primă înmatriculare şi a taxării multiple a dividendelor.

Reforma Anticorupție și Antirisipă

Noua Republică consideră că măsurile juridice privind lupta anticorupţie sunt insuficiente şi necesită a fi completate cu măsuri de reformă a modului de redistribuire a fondurilor publice. În locul goanei neîncetate după corupţi, Noua Republică propune o serie de măsuri cu un caracter preventiv care vizează stoparea corupţiei de la sursă.

Reforma Justiției

Noua Republică susţine introducerea răspunderii penale, fiscale şi administrative pentru magistraţii care comit abuzuri, adoptarea unor sisteme și proceduri destinate armonizării unitare a practicii judecătorești și creșterii gradului de cooperare interinstituţională în cadrul sistemului judiciar şi a unor coduri etice și de integritate pentru profesiile conexe sistemului judiciar.

Reforma Învățământului

Educaţia, formarea profesională şi cercetarea reprezintă şansa de mai bine a unei naţiuni, o resursă de bogăţie inepuizabilă. Modernizarea şi reformarea lor nu se realizează doar cu bani, ci şi cu o nouă viziune asupra structurii, evaluării, răsplătirii performanţei, descentralizării și racordării la sistemele similare din Uniunea Europeană.

Reforma Sănătății

Obiectivul reformelor propuse de Noua Republică în Sănătate este construirea unui sistem stabil, în care furnizorii şi beneficiarii să ajungă la un nivel ridicat de satisfacţie şi care să se autoîntreţină în principal din fondurile de asigurări obligatorii şi facultative şi în mai mică măsură de la bugetul de stat sau prin plată directă. Creșterea finanţării în Sănătate trebuie anticipată prin măsuri de management financiar de sistem, privind prevenirea corupţiei și a risipei.

Reforma Fondurilor Europene

Atragerea fondurilor europene poate reprezenta unul dintre punctele forte ale României într-un context economic, intern şi internaţional, extrem de dificil. Noua Republică propune o serie de măsuri care vizează creşterea absorbţiei fondurilor europene, implementarea în cele mai bune condiţii a proiectelor ce decurg din acestea şi diminuarea posibilităţii de a fi declarate ulterior neeligibile de către instituţiile de audit.

Reforma Dezvoltării Regionale

Noua Republică consideră că sistemul dezvoltării regionale trebuie să reuşească nu numai să atragă toate fondurile nerambursabile relevante, dar să şi conducă la o capacitatea crescândă de a identifica şi mobiliza într-un mod inteligent resursele existente la nivel local şi regional în România, inclusiv prin dezvoltarea capacităţilor de „policy-making" la nivel regional şi local.

Protecția Mediului Natural

Noua Republică propune o strategie integratoare şi coerentă de dezvoltare durabilă a României, structurată în jurul unui pachet de coordonate, obiective şi activităţi specifice, care să garanteze pe de o parte dezvoltarea economică, iar pe de altă parte să servească promovării intereselor naţionale în procesul complex de europenizare şi globalizare.

Agricultură și Dezvoltare Rurală

Strategia Noii Republici în domeniul agriculturii porneşte de la o viziune integrată şi include politici care vizează asigurarea nevoilor alimentare ale țării și a unui export substanțial, generarea de energie provenită din surse alternative, în special din biomasă și construirea unui mediu rural durabil, bazat pe conceptul de auto-generare a nevoilor materiale și energetice.

Energie și Securitate Energetică

Noua Republică susţine liberalizarea totală şi privatizarea completă a capacităţilor de producţie şi transport din sectorul energetic, în condiţiile elaborării unei legislaţii care să asigure securitatea energetică fără a aduce atingere dreptului la proprietate şi fără a reglementa profitul. Sistemul energetic naţional va fi definit ca sector strategic, dar numai pentru a putea reglementa setul de măsuri în caz de calamitate, stare de necesitate, stare de urgenţă sau război, singurele care justifică menţinerea sau instituirea unui control al statului în domeniu.

Reforma Socială și a Natalității

Noua Republică susţine lansarea unui program naţional pentru natalitate responsabilă, introducerea educaţiei pro-vita în școli, stabilirea unor indemnizaţii de creştere a copilului proporţionale cu contribuţiile plătite, dezvoltarea unui sistem funcţional, accesibil şi de calitate pentru îngrijirea de zi a copilului sau încurajarea viitorilor părinţi să participe la cursuri de educaţie prenatală şi parentală.

Patrimoniul Cultural, Material și Imaterial

Patrimoniul cultural, material şi imaterial al României trebuie să fie vizibil, prezent pe piaţa de profil din lume şi integrat în reţelele culturale europene şi internaţionale, să ofere identitate specifică contemporanilor şi să poată fi transmis intact generaţiilor viitoare. Pentru Noua Republică patrimoniul nu este o povară care ne costă, ci o resursă economică şi socială capabilă să genereze dezvoltare durabilă..

Catalin ANGHEL

Presedinte Noua Republica Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii