Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SN Nuclearelectrica SA - Informare de Presa

ro

22 Mar, 2011 22:42 1590 Marime text

INFORMARE PRIVIND ETAPELE DESFASURARII ACHZITIEI DE AMORTIZORI DE SOC TIP NF1 SI CONSUMABILE, ASISTENTA TEHNICA LA MONTAJ REGLARE, PREGATIRE SI CERTIFICARE PERSONAL ROMAN PENTRU CNE CERNAVODA

Referitor la datele prezentate in emisiunile „In Premiera" si „Sinteza Zilei" din data de 20.03.2011, SN Nuclearelectrica SA va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte cu privire la procedura de achizitie a amortizorilor de soc tip NF1.

1.Procedura de achizitie: negociere cu publicarea unui anunt prealabil

S-au prezentat 3 firme cu oferte: LISEGA Germania, S.C.Titan Echipamente Nucleare S.A. si Piping Technology & Products Inc. SUA.

1. Comisia de evaluare a solicitat firmei LISEGA completarea propunerii tehnice cu documente ce nu au fost prezentate in propunerea de oferta si anume: confirmarea cerintelor de asigurarea calitatii si prezentarea unei solutii alternative la deviatia mentionata de catre firma LISEGA in propunerea sa de oferta, pentru respectarea parametrului tehnic „locking velocity"- „viteza de blocare", solicitate prin specificatia tehnica din documentatia de atribuire.

In urma raspunsului primit comisia a constatat ca noua propunere de oferta raspunde la majoritatea cerintelor, cu exceptia prezentarii unei solutii alternative pentru aducerea parametrului mentionat la valorile din specificatia tehnica.In baza acestui raspuns, in Raportul tehnic nr. 315/15.08.2008 se mentioneaza ca propunerea de oferta LISEGA nu indeplineste cerintele tehnice din documentatia de atribuire.

Comisia de evaluare a decis totusi sa mai solicite o data firmei LISEGA, o imbunatatire a propunerii de oferta depusa, in sensul indeplinirii cerintelor din specificatia tehnica. LISEGA prin faxul din 29.08.2008, inregistrat la SNN sub nr. 119156/01.09.2008 confirma faptul ca nu poate imbunatati propunerea tehnica. In aceste conditii, comisia a hotarat respingerea propunerii de oferta a LISEGA ca fiind neconforma ( proces verbal nr. 3094/02.09.2008) si a emis raportul procedurii nr. 119927/22.09.2008 prin care oferta Titan Echipamente Nucleare a fost declarata castigatoare.

2.Firma LISEGA AG (Germania) depune contestatia nr. HL-291/30.09.2008 la Consiliul National de Solutionare al Contestatiilor (CNSC)

CNSC a decis reluarea procedurii de negociere cu publicarea unui anunt prealabil (prin Decizia nr. 4749/CI/4506/15.10.2008).

S-a reluat procedura de achizitie cu cele doua firme care s-au prezentat LISEGA si Titan Echipamente Nucleare iar comisia, ca urmare a Raportului de evaluare tehnica a ofertelor finale a respins oferta LISEGA deoarece asigura 1-7mm/sec pentru parametrul „Locking velocity"in loc de 2-4mm/sec, asa cum este prevazut in specificatia tehnica din documentatia de atribuire.

3. Firma LISEGA depune contestatia nr. 210109/a/21.01.2009 la CNSC prin care solicita:

- anularea Deciziei nr. 62/13.01.2009 completata cu nr. 93/14.01.2009 ( prin care a fost respinsa oferta LISEGA AG, deoarece nu indeplineste cerintele tehnice din documentatia de atribuire)

-reluarea procedurii de atribuire din momentul inceperii negocierii ofertelor tehnice;

-suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea contestatiei;

-desemnarea unui expert independent pentru lamurirea aspectelor de natura tehnica;

SNN a depus la CNSC punct de vedere cu privire la contestatie, inregistrat sub nr. 533/28.01.2009 prin care solicitam respingerea ca nefondata a contestatiei LISEGA deoarece SNN nu-si poate asuma riscul de a accepta derogarea tehnica ceruta de LISEGA pentru amortizorii de soc, din cauza ca nu se poate abate de la valoarea specificata de proiectantul centralei AECL pentru viteza de blocare a amortizorilor de soc.Totodata pentru mentinerea autorizatiei de functionare a Unitatii 1, SNN trebuie sa asigure toate cerintele stabilite de CNCAN pentru functionarea centralei in conditii de siguranta, implicit si inlocuirea amortizorilor de soc la oprirea planificata din luna mai 2010, avand in vedere ca ciclul de fabricatie a amortizorilor este de cca.12 luni. Privitor la derogarea tehnica propusa de LISEGA pentru o viteza de blocare a amortizorului de 1-7mm/sec, comparativ cu 2-4mm/sec solicitata de SNN facem urmatoarele mentiuni: o viteza de blocare mai mare conduce, in cazul unui seism, la acumularea unor incarcari suplimentare asupra elementelor sistemului care ar trebui protejate prin blocarea amortizorului de soc. Incarcarile suplimentare generate de diferenta de viteza de blocare propusa de LISEGA nu au putut fi determinate de SNN in cadrul evaluarii tehnice fiind necesara o expertiza specializata in domeniu, respectiv proiectantul centralei AECL.

In cadrul sedintei de audiere in fata CNSC din data de 10.02.2009, Lisega a mentionat ca accepta punctul de vedere al proiectantului AECL Canada, si ca indiferent de raspunsul emis, acest raspuns ii este opozabil.

CNSC a hotarat prin Decizia nr.638/CI/197 din data de 13.02.2009 continuarea procedurii de atribuire prin solicitarea punctului de vedere al proiectantului AECL Canada cu privire la viteza parametrului tehnic de blocare.

Impotriva acestei decizii a formulat de aceasta data plangere in instanta, ofertantul declarat castigator - S.C.Titan Echipamente Nucleare SA, iar plangerea sa a fost admisa prin decizia nr. 1319 pronuntata de Curtea de Apel in dosarul 1688/2/2009 fiind desfiintata Decizia CNSC nr. 638/CI/ 197 din data de 13.02.2009 care impunea SNN sa solicite opinie AECL Canada si astfel s-a mentinut raportul procedurii prin care a fost declarata castigatoare S.C. Titan Echipamente Nucleare.

Totusi, la solicitarea urgenta a SNN, AECL Canada ne-a comunicat punctul de vedere prin adresa nr. AT_CNE09-0014L/25.02.2009 in care arata ca o viteza de blocare de 1mm/sec este prea mica si este posibil ca pe durata functionarii centralei amortizorii sa se blocheze/activeze din cauza vibratiilor locale, introducand astfel eforturi termice semnificative in conducte. Din acest motiv nu poate fi acceptata, in acest moment, deviatia solicitata, EXISTAND RISCUL UNUI IMPACT NEGATIV ASUPRA SISTEMELOR DE SECURITATE IMPLICATE. Pentru a intocmi o analiza tehnica detaliata AECL are nevoie de evaluari in teren pentru fiecare din cele 20 de sisteme afectate si pentru toate locatiile in care amortizorii sunt amplasati. In cel mai bun caz analiza va necesita minim 3 luni pentru colectarea datelor din teren si cel putin 2 luni pentru evaluarea acestora si ar urma sa coste cca. 500.000 CAD. Aceasta intarziere de 5 luni face imposibila primirea amortizorilor in decembrie 2009, termenul limita acceptabil de catre SNN pentru a-si indeplini angajamentul sau fata de CNCAN ( inlocuirea amortizorilor in 2010 ).

Comisia a hotarat declararea ofertantului S.C. Titan Echipamente Nucleare drept castigator care a declarat subcontractor pe Basic PSA Inc.SUA .

4.LISEGA a depus contestatie la CNSC cerand anularea deciziei, contestatie care a fost respinsa de CNSC prin Decizia 1270/CI/1133/01.04.2009.

LISEGA a formulat contestatie in instanta - Curtea de Apel Bucuresti, prin care solicita anularea deciziei nr. 119929/22.09.2008 emisa de SNN si obligarea reluarii procedurii de negociere.

Curtea de Apel a pronuntat decizia nr. 1746/25.05.2009 prin care a admis exceptia lipsei de interes invocata de SNN si respinge plangerea formulata de LISEGA obligand-o la plata a 7000 lei cheltuieli de judecata catre SNN din urmatoarele motive:

- SNN a solicitat proiectantului centralei AECL Canada un punct de vedere , respectand dispozitiile CNSC.

- LISEGA in cadrul sedintei de audiere in fata CNSC ( din data de 10.02.2009) a mentionat ca accepta punctul de vedere al proiectantului AECL Canada, si ca indiferent de raspunsul emis, acest raspuns ii este opozabil.

- decizia CNSC nr. 638/C1/197/13.02.2009 ( atacata in prezentul litigiu) a fost intre timp desfiintata irevocabil de instanta

- concluzia este ca interesul LISEGA nu mai este actual, obligatia autoritatii contractante SNN fiind inlaturata cu efect retroactiv de catre instanta.

In plus, mentionam urmatoarele:

- S.C. Titan Echipamente Nuclearea impreuna cu alte companii romanesti au proiectat si realizat primul set de amortizori de soc instalati in centrala. Mai trebuie mentionat ca in anii 2006-2008, anterior contractului de achizitie amortizori, firma castigatoare S.C. Titan Echipamente Nucleare a realizat mai multe lucrari complexe pentru CNE Cernavoda dintre care amintim: revizia completa a masinilor de incarcat-descarcat reactorul cu combustibil nuclear de la Unitatea 2 (cele mai complexe echipamente din cadrul unei centrale de tipul celei de la Cernavoda); echipamentele de manipulare combustibil nuclear proaspat sau uzat (inclusiv pentru centralele similare din China); recipientele de depozitare uscata a combustibilului nuclear; livrarea angrenajelor dispozitivelor de pozitionare la canalele de combustibil.;

- bonitatea firmei S.C. Titan Echipamente Nucleare a fost verificata in cadrul procedurii de achizitie dovedindu-se ca respecta reglementarile legale si cifra de afaceri ceruta de documentatia de atribuire;

- dupa alocarea contractului privind livrarea amortizorilor, S.C. Titan Echipamente Nucleare a mai castigat prin licitatie si cereri de oferta contracte in valoare de pana la 2,2 Mil EURO.

- firma BASIC PSA partenerul american al firmei S.C. Titan Echipamente Nucleare care a fabricat de fapt amortizorii de soc livrati si montati la CNE Cernavoda in 2010 este furnizor de astfel de produse si servicii asociate pentru majoritatea centralelor nucleare din SUA si CANADA (peste 33 de unitati nucleare numai in SUA) precum si centrale de tip CANDU din Canada si are toate autorizatiile necesare de la organismele de reglementare in domeniu atat din ROMANIA cat si din SUA si CANADA. Capabilitatea sa tehnica a fost confirmata atat de specialistii nostri cat si de organismele de reglementare romanesti care au verificat capacitatile de productie din SUA;

- produsele livrate de catre S.C. Titan Echipamente Nucleare - BASIC PSA sunt noi, lucru dovedit de inregistrarile de calitate si verificarile efectuate de catre specialistii autorizati. Montajul amortizorilor de soc s-a realizat cu personal al centralei asistat de catre personalul S.C. Titan Echipamente Nucleare, toti fiind instruiti si certificati de catre fabricantul BASIC PSA;

Procesul de atribuire a contractului a fost transparent si evaluat de catre toate organismele abilitate in acest sens (ANRMAP, CNCAN, CNSC, instanta de judecata).

In consecinta, date fiind aspectele mai sus mentionate, SN Nuclearelectrica SA va asigura ca securitatea nucleara este prima prioritate, asadar orice achizitie care priveste securitatea si si siguranta centralei respecta specificatiile tehnice ale proiectului.

Biroul de Presa

SN Nuclearelectrica SA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii