Campania „Femei in umbra. Umbre.”
Campania „Femei in umbra. Umbre.”Campania „Femei in umbra. Umbre.”
Bucureşti, 25 noiembrie 2009 - Campania de combatere a violentei asupra femeii „Femei in umbra. Umbre” continua in perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Initiata de UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU pentru Romania, campania are ca parteneri: Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Administratia Nationala a Penitenciarelor, 121.ro, Revista Avantaje, Zoom Media, Info-Sanatate.
Folosind seria de filme documentare «Femei in linia intai», campania isi propune sa scoata la lumina fenomenul de violenta impotriva femeii care, desi reprezinta una din cele mai persistente si insidioase forme de incalcare a drepturilor omului, este de cele mai multe ori trecut cu vederea. In acest an filmele vor fi proiectate in licee si campusuri universitare din peste 14 judete.
Violenta asupra femeii este una dintre cele mai perfide incalcari ale drepturilor omului si exista pe fiecare continent, in fiecare tara si cultura. Exista in egala masura in state dezvoltate economic, cat si in state in curs de dezvoltare. Violul, violul folosit ca arma de razboi, casatoriile fortate, casatoriile la varste tinere, crimele pentru dota si crimele in numele onoarei, traficul de femei si fete, mutilarea genitala feminina si avortul selectiv pe baza de sex sunt toate manifestari ale violentei asupra femeii.
La nivelul societatii romanesti, se crede in mod gresit ca violenta impotriva femeii si violenta in familie apar doar in anumite categorii sociale, mai ales in familiile sarace sau cu un nivel scazut de educatie. Realitatea este ca violenta se poate intalni in toate familiile, indiferent de statutul socio-economic, ea reprezentand o problema de putere si control.
Violenta asupra femeii este o manifestare a inegalitatii intre barbati si femei si are efecte de lunga durata asupra familiilor si a societatilor: copiii care sunt martori la violenta intre parinti devin mai toleranti fata de violenta, fiind predispusi sa accepte agresiunea din partea partenerului de cuplu la varsta adulta sau sa devina ei însisi agresori.
Violenta impotriva femeii influenteaza negativ productivitatea capitalului uman si creste cheltuielile nationale pentru ingrijiri medicale, actiuni in justitie si actiuni ale politiei, subminand dezvoltarea economica. De exemplu, costurile violentei asupra femeii au fost estimate la 23 miliarde lire sterline in Marea Britanie, in 2001 si intre 2,7 si 3,3 miliarde coroane suedeze in Suedia, in 2004. In plus, disperarea si frustrarea generata de criza economica in familii si comunitati duce la accentuarea cazurilor de violenta impotriva femeii.
Violenta asupra femeii nu este o problema a vietii private. Din contra, este o realitate brutala din societate, care trebuie recunoscută si condamnata, un obstacol in calea dezvoltarii, al pacii si al respectarii drepturilor fundamentale ale omului.
Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii 2009
Mesajul doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Director executiv UNFPA
25 noiembrie 2009 - In fiecare zi, femeile si fetele sunt supuse violentei in familie, exploatarii, violentei sexuale, traficului de persoane, crimelor in numele onoarei, practicilor traditionale periculoase, precum arderea miresei sau casatoriile timpurii, si alte forme de violenta asupra trupului, psihicului si demnitatii lor.
La nivel mondial, una din trei femei a fost batuta, fortata sa intretina raporturi sexuale sau abuzata in alte moduri.
In urmatoarele 16 zile care premerg Zilei internationale a drepturilor omului si in fiecare zi, haideti sa cerem impreuna incetarea celei mai raspandite si totusi celei mai putin raportate incalcari a drepturilor omului din intreaga lume.
Haideti sa luam atitudine si sa spunem tare si raspicat „NU violentei asupra femeii”.
In acest apel, ni se alatură un grup de barbati lideri condusi de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, ca parte a campaniei Natiunilor Unite „Uniti pentru a opri violenta asupra femeilor si fetelor”. Salut initiativa si angajamentul lor de a implica barbatii si baietii in cauza incetarii impunitatii, promovarii justitiei si drepturilor omului si a opririi violentei la scara larga impotriva femeilor si a fetelor.
Fie ca sunt factori de decizie, lideri religiosi sau de comunitati, tati sau soti, unchi, frati sau tineri, cu totii pot juca un rol important in eliminarea tuturor formelor de violenta asupra femeilor.
De asemenea, salut recenta adoptare a rezolutiilor Consiliului de securitate nr. 1888 si 1889 care intaresc responsabilitatea fata de femei si fete in situatiile de conflict si post-conflict. Prin condamnarea violentei sexuale, prin apelul la acordarea unui rol mai important femeilor in operatiunile de consolidare a pacii si prin mandatarea misiunilor de mentinere a pacii sa protejeze femeile ai fetele, aceste rezolutii semnaleaza un angajament politic de a aborda violenta sexuala ca pe o problema de pace si securitate.
Toate partile societatii trebuie sa fie unite pentru demnitatea si bunastarea femeilor si a fetelor. Acum este timpul sa construim o societate bazata pe respectul fata de drepturile fundamentale ale omului si drepturile egale ale femeilor si barbatilor.
Pentru mai multe informatii vizitati www.violentaimpotrivafemeii.ro sau www.unfpa.ro
Persoane de contact:
Stela Serghiuta, mail: serghiuta@unfpa.org, tel: (012) 201.78.35, mobil : 0744 358 956
Ramona Cirlig, mail : cirlig@unfpa.org, tel : (021) 201.78.92, mobil: 0723 252 604
UNFPA - because everyone counts.
Ms. Ramona Elisabeta Cîrlig
Project Assistant - Communication
United Nations Population Fund
O: 40.21.2017892
F: 40.21.2017840
http://www.unfpa.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Juliana22William 19 Jul, 2011 19:17 This is perfect that people are able to get the personal loans moreover, that opens new opportunities.