2% pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra
2% pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra2% PENTRU MARE NOSTRUM!
2 % DIN VENITUL TĂU POT SALVA VIAŢA DELFINILOR DIN MAREA NEAGRĂ!
Investeşte 2 % în salvarea delfinililor din Marea Neagră! Anual, zeci de delfini îşi găsesc sfârşitul pe plajele litoralului românesc, sub ochii neputincioşi ai turiştilor. Direcţionând 2 % către Mare Nostrum, TU le poţi salva viaţa!
Banii strânşi în urma Campaniei 2% vor permite echipei Mare Nostrum să continue monitorizările anuale ale delfinilor din Marea Neagră, completând eforturile pe linia protejării ecosistemului costier.
CE ESTE PREVEDEREA 2%?
Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, (enunţată în
Capitolul X, art. 90 din Legea nr. 571/2003), contribuabilii
persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze 2% din
impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală
nonprofit. Prin această prevedere, practic, cetăţeanul decide
modul în care sunt cheltuiţi 2% din impozitul său pe venit,
direcţionând suma către o organizaţie neguvernamentală pe
care doreşte să o sprijine.
DE CE 2 % PENTRU MARE NOSTRUM?
Mare Nostrum este o organizaţie ecologistă, apolitică şi non profit, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Constanţa. Înfiinţată în urmă cu 15 ani, organizaţia s-a făcut auzită la nivel local şi naţional prin proiectele pe care le-a demarat. Este prima care a organizat Ziua Internaţională a Mării Negre la nivel de România (în anul 1997) şi tot prima care a implementat conceptul de colectare selectivă a uleiului uzat la nivel local, în anul 2009.
Suntem deschizători de drumuri, luptăm pentru protejarea biodiversităţii marine şi a ecosistemului costier. Milităm pentru a obţine cei 20 mp de spaţiu verde/cap de locuitor în Constanta, implicându-ne responsabil şi în monitorizarea activitatii autorităţilor publice. Acţionăm pe linia colectării selective a deşeurilor şi am implementat cu succes proiecte în localităţile Năvodari şi Medgidia.
Acţiunile noastre au ajuns întotdeauna la urechile constănţenilor: locuitori obişnuiţi, autorităţi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri. În 15 ani de zile, am reuşit să aducem alături de echipa Mare Nostrum mii de oameni, care au luptat împreună cu noi pentru un deziderat nobil: acela de a trăi într-un mediu sănătos pentru noi şi pentru copiii noştri.
Elevi, studenţi, cadre didactice, mame, taţi şi bunici, toţi au dat o mână de ajutor la salvarea ecosistemului costier, la păstrarea curată a plajelor şi la realizarea colectării selective în aglomerările urbane.
Timp de 15 ani de zile, mesajul nostru a ajuns la sute de mii de persoane, care au lucrat cot la cot pentru a-l duce mai departe, printre cei apropiaţi lor: "Dă la coş!", "", "Hai la mare, să mai faci o reciclare" , "Ecoguerilla", "Delfinii au nevoie de tine!", "Ocroteşte delfinii! Implicarea ta poate salva un prieten" sunt doar câteva dintre sloganele care au pus în mişcare locuitorii din Constanţa şi turiştii veniţi pe litoral. Împreună cu ei, ne-am mobilizat în organizarea mişcării eco-guerilla şi am realizat Cadastrul Verde al Constanţei, acţiuni care au reprezentat 2 paşi înainte pentru suprafaţa de spaţiu verde din Constanţa.
În tot acest interval de timp, atenţia şi eforturile ne-au fost direcţionate către protejarea delfinilor, principala noastră preocupare. Am reuşit, tot împreună cu voi, să facem primii paşi înspre protejarea delfinilor capturaţi în plasele pescăreşti, prin monitorizarea delfinilor vii şi eşuaţi.
Rezultatele pe care le-am avut până acum accentuează eficienţa unei echipe de tineri specialişti dedicaţi salvării ecosistemului costier.
CE AM REUŞIT SĂ FACEM ÎN ULTIMII ANI:
§ Am implicat peste 150 de voluntari anual, în activităţile ONG Mare Nostrum de responsabilizare a locuitorilor şi turiştilor cu privire protecţia mediului înconjurător;
§ Am format 300 de profesori anual, în domenii precum "Educaţie pentru dezvoltare durabilă" şi "Managementul proiectelor interdisciplinare de mediu";
§ Am implicat peste 4.000 de elevi anual, în activităţi educaţionale cu privire la dezvoltarea durabilă;
§ Am atras peste 15.000 de persoane anual, în marcarea evenimentelor cu relevanţă pentru mediu (Ziua Internaţională a Mării Negre - 31 octombrie - 15 ediţii, Ziua Pământului - 22 aprilie - 7 ediţii, Ziua Mediului - 5 iunie, Ziua Mondială a Apei - 22 martie, Săptămâna Delfinului - 1-7 august);
§ Am publicat 30 de tipuri de suporturi pentru activităţile de educaţie pentru mediu;
§ Am introdus 2 sisteme de colectare selectivă a deşeurilor împreună cu Primăria oraşului Năvodari şi Mangalia care deservesc peste 30.000 de locuitori;
§ Am desfăşurat activităţi de protejare a delfinilor prin montarea de dispozitive de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit pentru a preveni capturarea lor accidentală şi deci eşuarea acestora;
§ Am strâns peste 11.500 de semnături pentru promovarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru salvarea spaţiilor verzi din oraşul Constanţa;
§ Am conştientizat peste 170.000 de turişti pe sezon cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor;
§ Am colectat peste 600 de tone de materiale valorificabile (plastic şi hârtie), exclusiv prin proiectele Mare Nostrum, salvând peste 30 de copaci;
§ Am plantat anual 30 de copaci în zonele poluate ale oraşului.
ŞI ACUM, CĂ TE-AI HOTĂRÂT...
Iată datele noastre de identificare:
Denumire entitate nonprofit: ONG MARE NOSTRUM
Cod de identificare fiscală alentităţii nonprofit: 7015190
Cont bancar (IBAN): RO 10BRMA 0140 0148 3410 0000
A. Dacă anul trecut ai obţinut venituri DIN SALARII completează declaraţia 230 (punctele I şi II).
La menţiunea "Suma" nu este necesară completarea, calculul va fi făcut automat de Administraţia Finaciară.
B. Dacă anul trecut ai obţinut venituri DIN MAI MULTE SURSE (drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, câştiguri realizate din transferul titlurilor de valoare etc.) completează Declaraţia 200, capitolul III, punctul 2, "Sponsorizare entitate nonprofit" cu datele de identificare ale ONG Mare Nostrum.
Declaratiile 200 si 230 se pot obţine de la: sediul organizatiei Mare Nostrum - Bd. 1 Decembrie 1918, nr. , tel. 0241 612422 sau de la sediul administratiilor financiare. De asemenea, formularele pot fi descărcate de pe site-ul organizaţiei, www.marenostrum.ro.
Formularul 230 sau 200 se depune direct la Administraţia Financiară de care aparţii sau se trimite prin poştă. Termenul limită al depunerii este 15 mai 2011!
Pentru mai multe informaţii referitoare la activităţile organizaţiei noastre, vizitaţi www.marenostrum.ro.
Mulţumim că eşti alături de noi în salvarea delfinilor din Marea Neagră!
Prietenii tăi,
Echipa Mare Nostrum
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp