Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de ani de la adoptarea Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului

ro

12 Nov, 2009 16:28 939 Marime text

World Vision Romania – Biroul Zonal Constanta                                                       12.11.2009                        
Str. Bucovinei, nr.3, Constanta
Tel: 0241/549.866
Fax: 0241/549.867

COMUNICAT DE PRESA

CONVENŢIA Naţiunilor Unite cu privire la DREPTURILE COPILULUI sărbătoreşte anul acesta 20 de ani de la momentul în care a fost adoptată.

Ce spun copiii din România despre acest document, despre drepturile lor şi despre modul în care le sunt respectate?

La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adopta Convenţia Drepturilor Copilului, document tradus în limbile arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. În luna decembrie 2008, documentul fusese deja ratificat de 193 de state, inclusiv fiecare ţară membră a Naţiunilor Unite, cu excepţia SUA şi a Somaliei. Acest document va fi pentru statul român post-decembrist printre primele pe care le va ratifica în luna septembrie a anului 1990.

***

“Fac parte dintr-o familie în care drepturile mele ca şi copil mi-au fost respectate. Multă vreme însă nu am conştientizat faptul că am nişte drepturi şi, mai mult, că ele sunt scrise negru pe alb într-un document. Cred că informaţia ajută, dar nu rezolvă problema modului în care drepturile copiilor sunt respectate. Trebuie să luăm ATITUDINE de fiecare dată când vedem că un drept al copilului este încălcat.”
Iulia,18 ani, voluntar World Vision România

“Nu am avut niciodată o jucărie. Nu mă joc fiindcă nu am timp. Trebuie să curăţ cartofi, să fac de mâncare, să coc pâine. Fac pâine de la opt ani, spăl rufe, le fac baie fraţilor mei... Nu am fost niciodată la şcoală...”
Suni, 10 ani, ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, locuieşte cu bunica şi fraţii ei.

“Mult timp nu am ştiut că am drepturi. Copiii din mediul rural, mai ales,nu primesc suficiente informaţii despre asta.”
Patricia, 18 ani, beneficiar proiect burse

„Noi, copiii şi adolescenţii, credem că este important să avem o voce în faţa Guvernelor noastre. Tocmai de aceea am rugat în mod specific să fim mai des invitaţi la dezbateri şi mese rotunde organizate de instituţii şi organizaţii care luptă împotriva exploatării sexuale a copiilor.”
Mădălina, 15 ani, participant la Cel de-al treilea Congres Mondial împotriva Exploatării Sexuale a Copiilor şi Tinerilor, Rio de Janeiro, 2008 

„Sunt recunoscător pentru şansa care mi s-a dat, dar ştiu că sunt mulţi alţi copii de vârsta mea care nu ştiu dacă vor putea să-şi continue educaţia din toamnă...Educaţia nu ar trebui să fie ceva opţional. Copiii din mediul rural merită să aibă aceleaşi şanse cu cele pe care le au copiii din mediul urban.”
Beneficiar Proiect burse World Vision România

„Copiii bătuţi se simt nefolositori, se simt prost faţă de celelalte persoane, ajung să se închidă în ei, să nu mai aibă prieteni. Poate copiii bătuţi mai des simt la un moment dat că merită bătăile primite şi se obişnuiesc cu violenţa. Copiii bătuţi pot fi afectaţi pe viitor, adoptând un comportament violent”.
Nicoleta, 15 ani

„Avem nevoie de creativitatea adultului, de înţelegerea, rǎbdarea şi iubirea lui (chiar şi în lumea acesta în neobositǎ mişcare) pentru ca noi sǎ nu repetǎm greşelile pe care ei le-au fǎcut în viaţǎ.”
Roxana Georgiana, 17 ani

“Cred ca din perspectiva copilului, cel mai important dintre toate este dreptul acestuia la o familie. Copilul are, de asemenea, dreptul la viata, la libera opinie, la libera alegere, la educatie. Uneori scoala, unii profesori, iti lezeaza dreptul la libera opinie. Ti se pune o eticheta si tu trebuie sa taci pentru ca esti copil si n-ai cum sa le stii pe toate. Cateodata nu-ti dau voie sa-ti explici actiunile, nu-ti acorda credit si nici prezumtia de nevinovatie, nu te asculta. Unii pretind sa invatam cuvant cu cuvant din notitele pe care ni le dau. Trebuie sa ai acelasi punct de vedere cu ei; daca ai viziunile lor, pe la sfarsitul anului esti OK, daca nu... Sunt multi profesori care se simt amenintati daca exista vreun elev pasionat de un subiect, cred ca le e teama ca ar putea sa stie mai multe decat ei”.
Georgiana, 17 ani


***

Acestea sunt gândurile pe care ni le împărtăşesc opt copii din România pentru care drepturile copilului nu reprezintă doar o noţiune abstractă, ci garantarea unui mod de viaţă sănătos, într-o familie iubitoare şi o societate corectă, care le oferă tuturor aceleaşi oportunităţi.

Pentru mai multe informatii:
Isabela Stefan-Iorga – Asistent Relatii Publice si Comunicare
World Vision Romania – Biroul Zonal Constanta


Tel: 0241.549.866/ 0731.444.651
E-mail: isabela_stefan@wvi.org

World Vision este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia noastră este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspiraţi de valori creştine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii