Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agent Green saluta rezolvarea problemei ecotaxei

ro

09 Dec, 2009 13:59 1626 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 9 decembrie 2009

Agent Green salută rezolvarea problemei ecotaxei
Standardele de biodegradabilitate clarificate prin ordin de ministru

Agent Green salută emiterea şi publicarea în monitorul oficial a ordinului ministrului mediului prin care s-a clarificat problema controversată a ecotaxei şi a standardelor aplicate pentru materialele biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor.

Ordinul 1648/2009 al ministerului mediului publicat în monitorul oficial numărul 843 din 7 decembrie 2009 stabileşte că standardul corect pentru clasificarea materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor este de acum standardul român SR EN 13432 armonizat cu cel european EN 13432 [1]. Potrivit acestui standard pungile oxo-degradabile comercializate în România nu mai pot fi scutite de ecotaxă deoarece până în prezent nici un material oxo folosit la fabricarea sacoşelor nu a demonstrat respectarea acestui standard în urma unor analize în laboratoare certificate. ”De săptămâna aceasta doar pungile care fac dovada biodegradabilităţii conform standardului SR EN 13432 mai scapă de ecotaxă. Toate sacoşele oxo-degradabile trebuiede acum taxate la 0,2 lei bucata. Ne bucurăm că astăzi, la 9 luni de când am atras pentru prima oară atenţia asupra problemei Ecotaxei, situaţia a fost clarificată şi încheiem primul an de existenţă al organizaţiei noastre cu o victorie pentru mediul înconjurător”, a spus Oana Suciu, Coordonator Proiecte Agent Green.

La sfârşitul anului trecut intra în vigoare Ordonanţa Guvernului 25/2008 [2] care nu a fost însoţită de o metodologie concretă în privinţa standardelor aplicate pentru biodegradabilitate. Astfel, producătorii şi importatorii de sacoşe au interpretat legislaţia doar în favoarea profitului şi au permis ca piaţa să fie invadată în acest an de false pungi biodegradabile. Acestea sunt pungile oxo-degradabile care în realitate sunt tot plastic ordinar (polietilenă) şi care în plus conţin aditivi ce declanşează dezintegrarea plasticului în fragmente mai mici. Aditivii folosiţi la fabricarea acestor pungi conţin adesea metale grele, cum ar fi cobaltul, în compoziţii şi concentraţii variate. Unii compuşi metalici folosiţi în aceste produse sunt clasificaţi şi etichetaţi sub Directiva 67/548/EEC la categoria Substanţe Periculoase CMR (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere) [3]. „Pungile oxo-degradabile se distribuie astăzi în aproape toate supermarket-urile, benzinăriile, farmaciile şi chioşcurile din România fără ecotaxă, dar adesea contra cost, înşelând consumatorii. Această situaţie trebuie să înceteze odată cu noul ordin de ministru, deci de alaltăieri. Cei ce pun pe piaţă pungi oxo nu mai pot ocoli legea. Ei trebuie să plătească 0,2 lei pentru fiecare punga şi ne aşteptăm ca supermarket-urile să fie printre primii distribuitori care se vor conforma. Este nevoie şi de controale susţinute ale Gărzii de Mediu şi ale celor de la Protecţia Consumatorului”, a încheiat Suciu.

Agent Green cere Gărzii Naţionale de Mediu şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să demareze imediat controale sistematice pentru a asigura aplicarea ecotaxei pe sacoşe conform noului standard SR EN 13432.

CONTACT:
Oana SUCIU, Coordonator Proiecte Agent Green, 0722 246178, oana.suciu@agentgreen.ro

NOTE:
[1] Conform noului ordin al ministerului mediului caracterul biodegradabil al materialului se stabileşte în baza evaluării conformităţii, potrivit prevederilor Legii 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, republicată, cu cerinţele esenţiale de biodegradabilitate stabilite prin Directiva Europeană 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile din ambalaje, transpusă prin HG 621/2005.

[2] OG 25/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu publicată în Monitorul Oficial nr. 628 din 29.08.2008: ”o taxă, denumită în continuare ecotaxă, în valoare de 0,2 lei/bucată pentru pungile de tip sacoşă din materiale care nu sunt biodegradabile, începând cu data de 1 ianuarie 2009, încasată de la operatorii economici care introduc pe piaţa naţională astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidenţiază distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia se afişează la loc vizibil în vederea informării consumatorilor finali;

[3] – Poziţia Asociaţiei ”European Bioplastics” faţă de sacoşele din polietilena degradabilă:
http://www.european-bioplastics.org/media/files/docs/en-pub/050606_Position_Degradable_PE.pdf

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii