Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN ITALIA, DANA CONSTANTINESCU, PRIMEȘTE ASOCIAŢIILE ANIMALISTE

ro

24 Sep, 2013 14:01 1390 Marime text
Preşedinţii ENPA şi Save the Dogs au fost primiţi în această dimineaţă de ambasadorul României în Italia, doamna Dana Constantinescu. Noua lege “omorâtoare de maidanezi”, în centru atenţiei. Ambasadorul României în Italia, Excelenţa Sa Dana-Manuela Constantinescu, i-a primit ieri pe preşedinţii asociaţiilor Save the Dogs and other Animals, Sara Turetta, şi al Organizaţiei naţionale pentru protecţia animalelor (ENPA), Carla Rocchi. Obiectul întâlnirii a fost recenta aprobare din partea Camerei deputaţilor a Parlamentului României a legii care prevede uciderea tuturor câinilor fără stăpân după 14 zile de internare în padocurile publice.

Întâlnirea a fost propusă printr-o scrisoare comună adresată Ambasadoarei din partea celor două asociaţii, redactată la puţine zile după adresa trimisă de senatoarele Silvana Amati, Monica Cirinnà, Manuela Granaiola şi Loredana De Petris, Preşedintelui Senatului italian, Pietro Grasso, şi Ministrului de externe, Emma Bonnino, prin care se solicita aprofundarea situaţiei actuale, prin intermediul Guvernului român şi al instituţiilor europene aferente. Sara Turetta şi Carla Rocchi au înmânat AMBASADOAREI Constantinescu fotografiile protestelor care au avut loc în toată Europa împotriva noii legi româneşti şi au subliniat gravele prejudicii care s-ar putea aduce imaginii României, dacă aceasta ar fi promulgată. “Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă extrem de cordială – comentează Sara Turetta – am avut posibilitatea să prezint principiile care inspiră activitatea asociaţiei noastre şi temele care stau la suflet multor organizaţii din Europa: am subliniat faptul că e nevoie de o abordare integrată, care să acţioneze în acelaşi timp asupra situaţiei câinilor vagabonzi şi a celor de proprietate, şi una colaborativă, între instituţiile statului şi asociaţiile de animalişti”.

Preşedintele ENPA, Carla Rocchi, s-a oprit asupra legislaţiei italiene, la cererea AMBASADOAREI, care s-a dovedit foarte sensibilă şi interesată de temele legate de protecţia animalelor. “ENPA este alături de autorităţile române şi de asociaţiile care doresc să se implice concret pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân”, a declarat Rocchi în timpul întâlnirii. AMBASADOAREA Constantinescu a garantat asociaţiilor că va interveni personal pe lângă autorităţile române şi s-a angajat să transmită conţinutul întâlnirii referenţilor săi de la Bucureşti.


Aşa-numita lege “omorâtoare de maidanezi” a fost aprobată peste noapte, la 10 septembrie, de Camera deputaţilor a Parlamentului României, în urma situaţiei încărcată emoţional de regretata întâmplare a morţii unui copil de 4 ani, care se presupune că a fi fost victima agresiunii unor câini fără stăpân, la periferia Bucureştiului. În urma votului Parlamentului, pe 16 septembrie, 30 de Senatori susţinuţi de unele asociaţii de animalişti au făcut recurs la Curtea Constituţională obţinând blocarea momentană a legii. Motivul inconstituţionalităţii ar fi diferenţa radicală între legea votată cu puţine zile în urmă şi cea în discuţie de 24 de luni. Într-adevăr, Parlamentul a încheiat votul în câteva ore, după doi ani în care legea de gestionare a animalelor fără stăpân fusese blocată de Comisia pentru administraţie publică, în ciuda protestelor animaliştilor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Consultările privind evaluarea legii de către Curtea Constituţională vor începe miercuri, 25 septembrie. În România există un fenomen endemic de vagabondaj al animalelor, probabil unic prin dimensiuni în Europa. Problema îşi are rădăcinile îndepărtate în politica iresponsabilă a lui Ceauşescu, care a impus mutări de populaţie de la sate la oraşe, având ca urmare abandonul câinilor de proprietate. Din păcate, această practică s-a perpetuat până în ziua de azi şi constituie un cerc vicios, care nu a fost posibil să fie întrerupt până în prezent din cauza numărului uriaş de câini abandonaţi de proprietarii lor şi de gestionarea lacunoasă a fenomenului din partea autorităţilor. Împotriva soluţiilor care presupun uciderea animalelor fără stăpân considerate de către asociaţiile de animalişti ca fiind ineficiente, dar şi crude şi inacceptabile, Save the Dogs propune singura metodă rezolutivă a OMS în cazul vagabondajului endemic: sterilizarea şi reteritorializarea, împreună cu aplicarea unei severe legislaţii privind regulile de posesie a câinilor, ca şi ale comercializării lor. Asociaţia italiană este activă în România de 12 ani prin două centre, aflate la Cernavodă şi Medgidia (în sud-estul ţării) şi aplică programe de asistenţă veterinară la domiciliu, educaţie în şcoli şi sterilizări masive, inclusiv în propria clinică mobilă. Graţie abordării Save the Dogs, în cele două oraşe numărul animalelor fără stăpân se află sub control şi sunt dotate de prima evidenţă canină din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii