Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Amprenta de Carbon -Afla cat risipesti din viitorul tau!”

ro

05 Jun, 2009 15:21 1223 Marime text

Campania Naţională
„Amprenta de Carbon -Află cât risipeşti din viitorul tău!”

Începând din 5 iunie 2009, pe site-ul www.generatiaverde.ro, fiecare dintre noi poate afla cum contribuie la schimbările climatice prin amprenta de carbon anuală. De Ziua Mediului, Asociaţia Generaţia Verde, alături de Ministerul Mediului, Ambasada Marii Britanii şi Universitatea Ecologică Bucureşti demarează campania naţională „Amprenta de Carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău!”
 
După 5 luni de cercetări asidue, în luna martie, Asociaţia Generaţia Verde realizează primul Calculator de emisii de CO2 din România. Acesta stă la baza studiului naţional desfăşurat în cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti cu privire la media reală a emisiilor de CO2 ale populaţiei la nivel naţional şi local. În mai puţin de 100 de luni, lupta de prevenire se va transforma într-una de supravieţuire cu schimbările climatice, conform rapoartelor şi experţilor Comisiei Europene.
„Campania naţională «Amprenta de Carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău!» este primul pas concret dintr-o serie de acţiuni pe care Asociaţia Generaţia Verde le va întreprinde în lupta cu schimbările climatice, al cărei punct culminant va surveni în anul 2015. Această campanie beneficiază şi de un spot tv care va fi difuzat pe durata a 3 luni de către partenerii media TVR şi National Geographic”, declară Şerban Copoţ, preşedintele Asociaţiei Generaţia Verde.

Implicarea şi susţinerea acordată de către Ministerului Mediului este mai mult decât binevenită în cazul proiectului, ţinând cont de amploarea sa, şi s-a concretizat prin contractul de parteneriat semnat de către cele două părţi acum două săptămâni.
„Campania demarată de Asociaţia Generaţia Verde face parte din categoria celor mai avansate strategii de comunicare ale problemelor climatice aplicate la nivel mondial, alături de cele din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii etc. Primul calculator de emisii de CO2 din România ne oferă ocazia să luptăm cot la cot cu celelalte state civilizate împotriva încălzirii globale”, a declarat Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului.

Fiecare dintre noi trebuie să devină conştient de impactul pe care îl are asupra mediului înconjurător. Nu este suficient ca la această campanie să ia parte doar guvernele, ci este necesară implicarea individului.
Parteneriatul cu Ambasada britanică la Bucureşti ne onorează, mai ales că Marea Britanie desfaşoară printre cele mai ample programe guvernamentale de luptă împotriva încălzirii globale.
Excelenţa Sa, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, salută iniţiativa Asociaţiei Generaţia Verde şi declară:
„Fiecare dintre noi are un rol important în combaterea schimbărilor climatice. În Marea Britanie, în jur de 40% din emisiile totale de dioxid de carbon rezultă în urma activităţilor individuale. Calcularea amprentei de carbon este un prim pas spre a înţelege că suntem responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de seră pe care le producem zilnic, atunci când ne încălzim casele, când mergem cu maşina, când luăm avionul în vacanţă, când încărcăm telefonul mobil sau folosim computerul.”

Efectele încălzirii globale sunt resimţite pretutindeni – inundaţii, dezastre cauzate de secetă extremă, schimbări generale care nu coincid tiparului vremii din sezonul de primavară/toamnă. Toate aceste sunt dovezi clare că schimbările climatice se petrec deja. De aceea, este esenţial să fie create condiţiile necesare pentru a stimula o schimbare rapidă de orientare a investiţiior, orientându-le către domeniile cu emisii reduse de carbon. Un prim pas însă – şi poate cel mai important – constă în conştientizarea impactului pe care îl avem asupra schimbărilor climatice.

Prof. univ. dr. Mircea Duţu, preşedinte al Universităţii Ecologice Bucureşti, preşedinte al Fundaţiei Dreptul la Natură, preşedinte al Asociaţiei Române de Drept al Mediului, director-fondator al Revistei Române de Drept al Mediului, membru al Comitetului de coordonare a reţelei de drept al mediului AUPELF-UREF, avocat în Baroul Bucureşti, declară:
„Consecventă misiunii sale definitorii, de a forma specialişti şi a disemina informaţia environmentală, Universitatea Ecologică din Bucureşti salută, se alătură şi susţine iniţiativa «Amprenta de carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău!», convinsă fiind că adevărata soluţie a marilor probleme ecologice trebuie căutată mai ales în atitudinea şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi. «A gândi global, a acţiona local» şi, am adăuga noi, individua – iată cheia succesului în domeniul ecologic! Cu aceste gânduri urez succes acestei campanii naţionale, sper ca exemplul său să devină molipsitor şi vă asigurăm de întregul sprijin al ecologiştilor universitari.”

Acum există  soluţia pentru a determina, analiza şi reduce amprenta de carbon anuală pe care fiecare dintre noi o produce prin activităţi zilnice. A-ţi cunoaşte propria amprentă de carbon înseamnă economie de bani şi de resurse. Aplicaţia Calculatorul de Carbon reprezintă litera A din „ABC”-ul oricărui ecologist şi nu necesită mai mult de 5 minute să o parcurgeţi. Această aplicaţie vă pune la dispoziţie sugestii practice cu ajutorul cărora să putem face împreună primul pas către economisirea banilor şi reducerea emisiilor.
Calculatorul de Carbon este bazat pe studii legate de impactul CO2 al activităţii umane în România. El calculează emisiile de CO2 anual la nivel personal (Amprenta Personală), emisiile locuinţelor noastre (Amprenta Locuinţei), precum şi amprenta aparaturii pe care o folosim pentru confortul nostru (Amprenta Aparatură).

În sprijinul campaniei naţionale iniţiată de Asociaţia Generaţia Verde „Amprenta de Carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău!”, s-au alăturat: Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ambasada Marii Britanii în România, Universitatea Ecologică Bucureşti, Societatea Ornitologică Română, WWF, Coalitia ONG Natura 2000, National Geographic, Televiziunea Română, Green Report, Jurnalul Naţional, HotNews, Can Can şi Elle Romania.

Campania Naţională „Amprenta de Carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău!” este primul pas concret către o atitudine verde! Schimbările climatice au devenit una dintre cele mai mari provocări pentru omenire şi mediul înconjurător. Cuantificarea amprentei de carbon, analizarea şi reducerea ei ar reprezenta soluţia prevenirii acestor schimbări. Cunoaşterea propriei amprente de carbon îţi permite să reduci semnificativ impactul negativ asupra încălzirii globale, oferindu-ţi totodată posibilitatea să economiseşti bani prin acţiuni foarte simplu de pus în practică. Pentru mai multe informaţii despre campanie, vizitaţi site-ul www.generatiaverde.ro sau contactaţi-ne la adresa: office@generatiaverde.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii