Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colecteaza uleiul vegetal uzat, nu-l arunca in apa!

ro

05 Feb, 2010 16:29 1192 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Constanţa, 5 februarie 2010

Colectează uleiul vegetal uzat, nu-l arunca în apă!
(Demonstraţie practică)

La aproape o lună de zile de la demararea oficială a “Campaniei de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării uleiului vegetal uzat”, ONG Mare Nostrum anunţă faptul că marţi, 09.02.2010, începând cu ora 10.00, va avea loc o demonstraţie practică asupra modului în care uleiul poluează apa potabilă. Experimentul se va desfăşura la Liceul Teoretic „Ovidius”, în cadrul Laboratorului de Biologie.  La demonstraţia practică vor lua parte cadre didactice de specialitate ale instituţiei de învăţământ, precum şi elevi.
Pornind de la informaţia că 1 litru de ulei vegetal uzat poate polua 1.000.000 L de apă potabilă, demonstraţia practică intenţionează să valideze, la o scară mai mică, rezultatele studiilor de specialitate. 
„Pentru această demonstraţie vor fi folosite instrumente gradate şi recipiente de volume diferite. Practic, uleiul va fi turnat din recipientele gradate într-un recipient umplut cu apă. Ulterior, se va calcula dimensiunea peliculei de ulei care acoperă suprafaţa de apă, pentru a vedea gradul de poluare. Rezultatele vor fi transpuse la o scară mai mare, prin multiplicare exponenţială ”, a declarat ANDREEA IONAŞCU, coordonatorul „Campaniei de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării uleiului vegetal uzat” .
Demonstraţia va fi pusă în practică de elevii Liceului Teoretic “Ovidius”, iar experimentul va fi supervizat de profesori de specialitate din cadrul aceleiaşi instituţii.
Scopul acestui experiment este de a demonstra participanţilor la eveniment şi utilizatorilor casnici că uleiul vegetal devine un deşeu nociv pentru mediul înconjurător, atâta vreme cât nu este colectat.
Experimentul face parte din cadrul “Campania de conştientizare privind uleiul uzat”, care urmăreşte să transforme colectarea uleiului uzat într-o practică obişnuită, atât în ceea ce priveşte utilizatorii economici, cât şi utilizatorii casnici.
Prin “Campania de conştientizare privind uleiul uzat”, Mare Nostrum vrea să implice activ reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale, într-un parteneriat durabil, benefic pentru comunitate.
Campania de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării uleiului vegetal uzat este un proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European(SEE).

RAMONA CRÂNGAŞU
RESPONSABIL PR
MARE NOSTRUM NGO

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii