Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa PwC - O mai bună gestiune a riscurilor sus?ine profitabilitatea ?i stabilitatea companiilor, arată raportul PwC Risk in Review 2015

ro

24 Sep, 2015 13:54 1161 Marime text
O mai bună gestiune a riscurilor susține profitabilitatea și stabilitatea companiilor, arată raportul PwC Risk in Review 2015
 
 
 
Ediția de anul acesta a raportului PwC Risk in Review, realizată pe baza răspunsurilor a mai mult de 1200 de directori generali şi membri ai consiliilor de administrație ale companiilor din întreaga lume, arată că 3 din 4 respondenți declară nu sunt încă pregătiți sa facă față riscurilor în creștere la care sunt expuse companiile lor.
 
„Incertitudinile din piață si avansurile tehnologice au făcut ca procesul de decizie în companii să devină mai rapid. În același timp, o presiune suplimentară vine din partea partenerilor de afaceri şi instituțiilor de reglementare care au o nevoie mai mare de informații pentru a controla la rândul lor riscurile individuale sau sistemice. Cum managerii au resurse limitate pe care să se poată baza, aceştia trebuie să se concentreze asupra acelor riscuri pe care pot să le ţină sub control. Iar procesul de management al riscului trebuie să fie eficient, pentru că oferă un avantaj competitiv, sau dimpotrivă – un dezavantaj dacă nu este gestionat eficient”, a declarat Mircea Bozga, Partener, Servicii de Audit, PwC România.
 
„Mediul de afaceri din România are particularităţile sale, ţinând cont de stadiul de dezvoltare economică a ţării: spre exemplu frecventele schimbări legislative, disponibilitatea limitată a finanţării, infrastructura de transport sub-dezvoltată şi altele – despre care mediul de afaceri vorbeşte de multă vreme. Iar aceste riscuri se adaugă incertitudinilor de piaţă şi ameninţărilor legate de tehnologie. Cu toate acestea, multe companii încă nu au reuşit să-şi pună la punct o strategie integrată de analiză a riscurilor”, a adăugat Mircea Bozga.
 
Având în vedere viteza cu care trebuie să fie luate acum deciziile în companii, facilitate de tehnologie, şi funcțiunile interdependente, analiza integrată a riscurilor oferă beneficii semnificative.
 
Dar analiza PwC a arătat că cea mai mare parte a companiilor nu sunt mulțumite de strategiile şi politicile curente de management al riscurilor. Astfel, sub o treime dintre respondenți au declarat că strategia lor de management al riscului este integrată cu partea de planificare si bugetare. Iar mai puțin de 15% au declarat ca au proceduri de management al riscurilor aliniate cu strategia generală de management.
 
„Liderii din domeniu înțeleg felul în care riscurile actuale sunt interconectate. Prin urmare, pun la punct strategii de management al riscurilor care le permit să funcționeze mai rapid în era digitală. Programele lor de management al riscurilor sunt pe deplin aliniate cu obiectivele unităților lor de business. De asemenea, ei comunică clar apetitul şi gradul lor de toleranță faţă de risc în întreaga organizație. În același timp sunt mai bine pregătiţi să monitorizeze şi să gestioneze potențiale vulnerabilități în relația cu terții. Sunt capabili şi să-şi asume riscuri de afaceri mai mari, contribuind cu o perspectivă documentată la luarea deciziilor, fapt care îi ajută să evite amenințările şi să identifice oportunități strategice pentru a face față incertitudinilor. În loc să inhibe performanța, aceste proceduri permit companiilor să îşi îmbunătățească profitabilitatea.” a declarat Alina Sima, Manager, Servicii de Consultanţă în Managementul Riscului, PwC România.
 

Dintre liderii în domeniul managementului riscului intervievați în sondajul PwC, două treimi (67%) au raportat faptul că includ analiza de risc în procesul de luare a deciziilor, chiar şi atunci când o decizie strategică trebuie luată în mod rapid. Astfel , în loc să încetinească luarea deciziilor, implicarea responsabililor de risc în procesul de decizie economisește de fapt timp, reduce costurile și provocările generate de riscul neprevăzut. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii