Constantenii cunosc insuficient problematica pesticidelor
Constantenii cunosc insuficient problematica pesticidelorConstănţenii cunosc insuficient problematica pesticidelor
În urma finalizării proiectului privind „Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor şi impactul asupra sănătăţii umane şi a mediului”, Mare Nostrum face publice următoarele aspecte:
· a fost lansat site-ul http://pesticide.marenostrum.ro, ce poate fi utilizat ca şi sursă de informare în problematica pesticidelor;
· rezultatele chestionarului aplicat în cadrul acestui proiect indică faptul că 72% dintre intervievaţi cunosc insuficient definiţia pesticidelor şi le consideră dăunătoare, iar 89% dintre cei chestionaţi sunt îngrijoraţi cu privire la prezenţa reziduurilor de pesticide în produsele agro-alimentare.
„Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor şi impactul asupra sănătăţii umane şi a mediului” s-a derulat pe o perioadă de 4 luni de zile la nivelul judeţului Constanţa. Obiectivul principal al proiectului a fost colectarea informaţiilor despre folosirea pesticidelor la nivelul judeţului, precum şi modul în care informaţiile sunt disponibile publicului larg. Colectarea informaţiilor s-a realizat prin chestionarea locuitorilor din Constanţa cu privire la semnificaţia pesticidelor şi efectele acestora asupra organismului uman. Chestionarele au fost aplicate de voluntarii Mare Nostrum, într-un interval de timp de o lună. Chestionarele au fost aplicate în localităţile Constanţa, Năvodari, Mangalia, Ovidiu, Vama Veche, Nicolae Bălcescu.
„Ne dorim ca site-ul proaspăt lansat să reprezinte o sursă de informare pe acest subiect puţin abordat în România până acum şi atât de important pentru sănătatea noastră, a tuturor. Considerăm că acest scurt proiect reprezintă un pas înainte în dezvoltarea ulterioară a altor iniţiative în acest domeniu, pentru a avea o imagine cât mai clară a influenţei pesticidelor asupra vieţii fiecăruia dintre noi”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.
Constănţenii cunosc insuficient ce sunt pesticidele
Potrivit rezultatelor obţinute în urma aplicării chestionarelor, 72% dintre constănţenii chestionaţi cunosc insuficient semnificaţia termenului de „pesticide”. Răspunsurile date de aceştia au variat, de la simple la complexe. Acelaşi procentaj de constănţeni a fost de părere că pesticidele sunt dăunătoare mediului şi sănătăţii umane.
Îngrijorarea în privinţa urmelor de pesticide ce se găsesc în produsele agro-alimentare a fost exprimată în proporţie mare de către cei chestionaţi: 89% .
Aproape 30 % dintre constănţenii chestionaţi au răspuns că au aflat de problematica pesticidelor de la TV, în timp ce ce 6% au spus că au aflat din presa scrisă. De asemenea, la întrebarea “Cine este responsabil de promovarea privind problematica pesticidelor?”, 43% dintre chestionaţi au fost de părere că media ar trebui să facă acest lucru. Pe locul 2 sunt instituţiile publice, iar pe locul 3, ONG-urile.
Produsele eco, insuficient cunoscute
O mare parte dintre cei chestionati ştiu ce sunt produsele eco, dar numai 24% le caută atunci când îşi fac cumpărăturile. În ceea ce priveşte etichetele produselor, acestea sunt citite doar de 52% dintre respondenţi.
Ca şi concluzii, datele arată faptul că la nivel de Constanţa, subiectul pesticidelor nu este încă foarte bine cunoscut de comunitatea locală. De remarcat este însă disponibilitatea mare a chestionaţilor în a primi mai multe informaţii legate de pesticide, prin diferite surse de informare.
Informaţii despre proiect
Proiectul „Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor şi impactul asupra sănătăţii umane şi a mediului”, prin finanţarea fondului GLOBAL GREENGRANTS este primul proiect de acest fel demarat de organizaţia Mare Nostrum.
ONG MARE NOSTRUM a propus proiectul fondului GLOBAL GREENGRANTS la scurt timp după ce specialiştii MN au observat gravitatea problematicii legate de pesticide înregistrate atât la nivel regional, dar şi naţional.
Proiectul a avut ca obiective principale colectarea informaţiilor despre tendinţele de folosire a pesticidelor în judeţul Constanţa, reziduurile de pesticide din produsele alimentare, precum şi şi transparenţa autorităţilor în informarea publicului.
În urma finalizării acestui proiect, a fost lansat şi site-ul http://pesticide.marenostrum.ro, unde pot fi găsite informaţii legate de semnificaţia conceptului de pesticide, efectul acestora asupra organismului uman, precum şi reglementările legislative în domeniu.
CONTACT:
RAMONA CRÂNGAŞU
RESPONSABIL PR
ONG MARE NOSTRUM
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp