Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeile insarcinate sunt supuse riscurilor consumului de OMG

ro

15 Feb, 2010 14:53 1115 Marime text

Comunicat de presă / OMG 
Bucureşti – 15 februarie 2010

Toxicitatea porumbului modificat genetic MON810 în curtea ministrului mediului şi femeile însărcinate sunt supuse riscurilor consumului de OMG

Agent Green prezintă astăzi un nou studiu realizat de Universităţile din Rouen şi Caen care arată că porumbul modificat genetic MON810 cultivat şi în România prezintă semne de toxicitate pentru organele interne rinichi şi ficat, precum şi alte efecte asupra inimii, glandelor suprarenale şi splinei pe animalele testate [1]. Organziaţia îşi atribuie anunţurile anonime publicate în ziarele naţionale de săptămâna trecută prin care a exprimat intenţia de a recruta în regim de voluntariat femei însărcinate şi care alăptează pentru a fi supuse testelor de toxicitate a porumbului MON810 produs de corporaţia agro-chimică americană Monsanto. ”Cu excepţia angajaţilor companiei Monsanto şi a simpatizanţilor acesteia din Guvernul şi din Parlamentul României nu intenţionăm să folosim drept cobai pentru OMG nicio fiinţă vie de pe planetă. Vrem să atragem atenţia ministrului mediului că acest porumb modificat se comercializează în România şi că este posibil să fie consumat chiar şi de către femei însărcinate sau care alăptează”, a spus Oana Suciu, coordonator proiecte Agent Green.

Agent Green a solicitat ministrului mediului o intrevedere pentru înmânarea studiului şi discutarea problematicii OMG, însa acesta a refuzat dialogul şi a solicitat o prezentare a organizaţiei deşi aceasta fusese oferită în cererea de întrevedere. România se numără printre ultimele state membre ale UE care încă permit cultivarea MON810. Chiar şi Bulgaria a anunţat săptămâna trecută introducerea unui moratoriu de 5 ani la cultivarea de OMG. şase state membre au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu îl cultivă de facto. Suprafaţa cultivată în ţara noastră cu acest porumb în ultimii 3 ani însumează 10 572 ha, dar locaţiile culturilor sunt ţinute în secret de Ministerul Agriculturii. Agent Green a dat în judecată ministerul, iar desecretizarea este în curs de realizare. Se estimează că producţia totală de MON810 obţinută în ultimii 3 ani este de 44 000 tone, dar nu se ştie la ce a fost folosită aceasta pentru că aceste informaţii sunt de asemenea secrete.

”În vremuri când a devenit tot mai dificil să alegem să consumăm altceva decât alimente produse industrial, plantele modificate genetic sunt doar un risc suplimentar atât pentru sănătate, cât şi pentru producţia ecologică care poate fi contaminată şi compromisă total de OMG. Ministrul mediului şi cel al agriculturii trebuie să ştie aceste riscuri şi să înţeleagă că cea mai bună opţiune pentru România este să continue cu agricultura convenţională şi să sprijine activ agricultura ecologică care oferă alimente sănătoase şi deschidere pe piaţa europeană”, a încheiat Suciu.

Agent Green cere domnului László BORBÉLY, ministrul mediului, să protejeze sănătatea oamenilor şi a mediului de riscurile OMG şi să interzică importul şi cultivarea porumbului modificat genetic MON810.


CONTACT: 
Oana SUCIU, Coordonator Proiecte Agent Green, tel: 0722 246178, email: oana.suciu@agentgreen.ro
Gabriel PĂUN, Preşedinte Agent Green, tel: 0744 351977, email: gabriel.paun@agentgreen.ro

NOTĂ:

[1] Vendômois, J.S., Roullier, F., Cellier, D., Séralini GE, A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health, 2009
http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii