Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jonglerii cu gigatonele de CO2

ro

16 Dec, 2009 13:12 1287 Marime text

Comunicat de presa

Jonglerii cu gigatonele de CO2

Miza summitului de la Copenhaga este, cu siguranta, masura in care negocierile se finalizeaza cu un acord care sa mentina cresterea temperaturii globale sub 20C.  Dincolo de calcule, dezbateri, studii si promisiuni, exista o cifra reala asupra careia cateva dintre ultimele rapoarte stiintifice sunt de acord ca trebuie atinsa pentru acest obiectiv. Este vorba de 44 de gigatone - cantitatea de CO2 echivalent din atmosfera la care trebuie sa ajungem pana in 2020. Cantitatea de CO2 echivalent la nivelul anului 2009 este de 47 de gigatone, dar continua sa creasca.

Studiul lansat saptamana trecuta de Lord Nicholas Stern si Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) mentioneaza ca, chiar daca toate tarile dezvoltate si industrializate si-ar reduce emisiile in limitele maxime deja anuntate (spre exemplu UE le-ar reduce cu 30%), nivelul emisiilor de CO2 la nivel global ar ramane la 46 Gt in 2020. Aceasta inseamna ca 2 Gt raman descoperite si trebuie gasite solutii si pentru eliminarea lor.

Cu toate acestea, exista cateva solutii pentru reducerea emisiilor care pot fi luate de catre liderii de la COP15 si care nu presupun un efort suplimentar pentru reducerea acestei diferente (2 Gt), ba chiar ar conduce la eliminarea din atmosfera a unei cantitati triple de CO2 echivalent.

Este vorba de asa-numitul "hot air", certificatele de reduceri de emisii (sau AAU-uri - assigned amount units) alocate tarilor in tranzitie in momentul ratificarii Protocolului de la Kyoto, in special tarilor din estul Europei, printre care se numara si Romania. Practic, lor le-au fost alocate certificate de reduceri de emisii pe baza activitatii economice de la inceputul anilor 90, cand Europa de Est era inca foarte activa a nivel industrial, deci aceste tari au primit foarte multe certificate. Dar in anii urmatori totul s-a prabusit, iar activitatea industriala din Est s-a aflat in cadere libera, cu tot cu emisii. Oricum aceste state nu ar fi
emis acele gaze, iar acum le vand tarilor dezvoltate, care vor sa cumpere "reduceri".

Aceste emisii (hot air) reprezinta 7,5 pana la 10 gigatone de CO2 echivalent. Daca aceste certificate ar fi excluse din acordul de la Copenhaga care va reglementa perioada post-2012, statele ar fi obligate sa adopte masuri reale de reducere a emisiilor. Cele mai multe certificate sunt detinute de Rusia si Ucraina, insa si Romania, alaturi de Polonia, au disponibil un numar considerabil. Un articol din "The Diplomat" (7 decembrie 2009) afirma ca, pe baza datelor din 2009, Romania ar avea disponibile 37% din emisiile la care are dreptul sub Protocolul de la Kyoto, care reprezinta 0,47 Gt de CO2 echivalent. O parte dintre acestea pot fi vandute altor guverne prin Schema de Investitii Verzi, care ar trebui sa fie adoptata in perioada urmatoare de Guvernul Romaniei.  O a
doua optiune ar fi utilizarea certificatelor de reduceri de emisii pentru compensarea unei cresteri a emisiilor in viitor.

Pentru Romania, ca si pentru Rusia sau Ucraina, vanzarea acestor certificate disponibile ar insemna o sursa de fonduri pentru proiecte care sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera (tipurile de proiecte sunt impuse de cumparatori). Problema este ca pastratea lor in perioada post-2012 poate anula reducerile de emisii la nivel global. Daca aceste tari ar alege sa nu pastreze certificatele, diferenta de 2Gt de CO2 echivalent ar fi acoperita si, mai mult, emisiile la nivel mondial s-ar reduce considerabil.

Certificatele de reduceri de emisii sunt una din cele mai spinoase probleme ale negocierilor de la Copenhaga. Acesta este asul din maneca tarilor din blocul de est in procesul de negociere si ramane de vazut ce alte compromisuri va atrage renuntarea la ele.

Un articol surprinzator a fost publicat pe 7 decembrie in ziarul financiar rusesc "Vedemosti". Articolul descria cum Rusia pregateste lumii un cadou de Craciun: renuntarea la cantitate uriasa de certificate de reduceri de emisii de care dispune. "Acesta va fi cadoul nostru ecologic pe care il facem lumii", afirma o sursa din delegatia Rusiei - articolul in limba rusa poate fi accesat la adresa http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2009/12/07/220647. Ulterior, Ministrul de Externe rus a infirmat aceasta declaratie. Trebuie sa ne gandim totusi ca o astfel de decizie ar putea imbunatati tintele de reducere ale tarilor dezvoltate cu 4-6%. Pana la urma, Protocolul de la Kyoto a intrat in vigoare datorita Rusiei.

Contact:

Ioana Ciuta, director executiv, TERRA Mileniul III, 0730 081019,
ioana.ciuta@terraiii.ngo.ro

Eliza Teodorescu, presedinte, Reteaua de Actiune pentru Clima Romania,
0724 209 057, eliza.teodorescu@rac-ro.ngo.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii