Mare Nostrum continuă acţiunile de informare şi de observare a plajelor
Mare Nostrum continuă acţiunile de informare şi de observare a plajelorCOMUNICAT DE PRESĂ
Constanţa, 3.09.2010
Mare Nostrum continuă acţiunile de informare şi de observare a plajelor
Mare Nostrum continuă acţiunile de observare a plajelor şi de informare şi conştientizare a cetăţenilor, din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine, din zona costieră românească, în special a delfinilor” (CONSDELFIROM). Acestea s-au desfăşurat la Sulina, Vadu, Corbu şi Periboina şi au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Mare Nostrum.
În cadrul acţiunilor de conştientizare, care s-au desfăşurat, în localităţile mai sus menţionate, au fost informate aproximativ 1200 de persoane, cu privire la problemele cu care se confruntă delfinii, din Marea Neagră. În ceea ce priveşte acţiunile de observare, acestea au ca obiectiv plajele, în vederea identificării posibililor delfini eşuaţi. Ca urmare a acestor acţiuni, Mare Nostrum a identificat un delfin, din specia Delphinus delphis, pe plaja din Vadu. Din cauza stării avansate de descompunere, nu a putut fi identificat sexul acestuia şi nici cauza eşuării.
„Ne dorim ca, prin acţiunile noastre de informare, să-i determinăm, pe cetăţeni, să fie mai receptivi la problemele delfinilor şi, implicit, ale Mării Negre. Informaţiile oferite de voluntarii noştri, sunt însoţite de materiale informative, care cuprind date suplimentare, referitoare la starea delfinilor din Marea Neagră, dar şi sfaturi despre cum pot fi protejati aceştia. Atât populaţia locală, cât şi turiştii, au fost foarte receptivi la informaţiile primite şi chiar au solicitat date suplimentare, despre proiect şi despre modalităţile de protejare a delfinilor, din Marea Neagră. În ceea ce priveşte acţiunile de observare, pe care le desfăşurăm pe sectoarele de plajă, din zonele vizate de proiect, încercăm să ţinem o evidenţă a delfinilor eşuaţi şi a cauzelor morţii acestora. În timpul acestor acţiuni am găsit un singur delfin eşuat, pe plaja din Vadu. Însă, au mai fost găsiţi 2 delfini, din specia Phocoena phocoena, pe plaja din Mamaia, în urma sesizărilor primite de la turişti”, a declarat Marian Paiu, coordonator activităţi de teren.
Proiectul urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare al populaţiei locale, cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi, accidental, în plasele pescăreşti.
Proiectul este co – finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4, având valoarea totală de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibilă este de 550.047,1 lei (finanţare nerambursabilă FEDR şi buget de stat), iar valoarea, alta decât cea eligibilă, este de 119.883,07 lei.
MARCELA ROMAN,
ASISTENT PROIECT II
ONG MARE NOSTRUM
Informaţii de background:
Ø În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini: delfinul comun (Delphinus delphis ponticus), afalinul (Tursiops truncatus ponticus) şi marsuinul (Phocoena phocoena relicta)
Ø Ce trebuie să faceţi atunci când întâlniţi un delfin eşuat:
§ Rezistaţi impulsului de a duce delfinul înapoi, în mare În schimb, anunţaţi personalul calificat, pentru a verifica dacă delfinul este bolnav, sau dacă are nevoie de tratament
§ Contactaţi instituţiile competente: Delfinariu Constanţa (0241/831 553), ONG Mare Nostrum (0241/612 422) şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa (0241/540 870)
§ Corpul animalului trebuie menţinut rece şi umed, prin stropirea cu apă, deoarece pielea acestuia este foarte sensibilă şi se poate deshidrata uşor. Este foarte important să fie evitat contactul cu apa, în zona nării, pentru a nu-l îneca
§ Păstraţi distanţa faţă de coada şi rostrul delfninului. Când se simt ameninţaţi, delfinii pot reacţiona violent
Ø Aflaţi în vârful piramidei trofice, delfinii sunt vulnerabili la o serie de ameninţări:
§ Capturarea accidentală în plasele de pescuit
§ Degradarea habitatului prin poluare cu diverse substanţe toxice
§ Ingestia materialelor nedigerabile, care plutesc la suprafaţa apei
§ Poluarea fonica determinată de traficul maritim intens, precum şi a altor activităţi
§ Coliziunea cu navele maritime şi devierea rutelor de migraţie
§ Agresiunea umană directă, prin braconaj
§ Defecţiuni ale sonarului, din diferite cauze
§ Urmărirea insistentă a bancului de peşte, în apropierea malului
§ Îndepărtarea puilor de părinţi, aceştia nemaiputându-se hrăni
§ Aproiererea, de mal, ca să nu se înece atunci când sunt bolnavi, răniţi sau bătrâni
§ Devierea traseului, până aproape de mal, atunci când sunt furtuni puternice
§ Diminuarea stocului de hrană
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp