Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare Nostrum promovează “Educația pentru Marea Neagră”

ro

14 Dec, 2015 19:27 1477 Marime text
Educația este fundația pe care ne clădim viitorul. Pentru a avea un viitor mai bun, mai curat, mai sigur, trebuie să diminuăm impactul antropic negativ asupra mediului înconjurător, dar nu oricum, ci prin promovarea și punerea în aplicare a principiilor dezvoltării durabile.
             
Ce ne-am propus prin acest proiect? Să îmbunătățim calitatea vieții generațiilor actuale și viitoare. Astfel, am creat un program de educație pentru dezvoltare durabilă adresat tuturor vârstelor și am abilitat diferite grupuri țintă pentru atingerea deziteratelor dezvoltării durabile în zona costieră românească. Ne-am propus și am reușit să informăm 20 000 de persoane cu privire la importanța dezvoltării durabile a zonei costiere românești și a Mării Negre și să creștem calitatea activităților educative prin introducerea unor metode nonformale de predare.
            Am creat un plan de educație pentru dezvoltare durabilă, am organizat cursuri pentru cadrele didactice din învățământul constănțean, unde au fost prezentate metodele nonformale de educație (teoretică și practică). La cele trei cursuri, organizate în aprilie și septembrie 2015, au participat 84 de cadre didactice, care au primit și ghidul “Metode moderne de educație pentru dezvoltarea durabilă”. Acesta reprezintă o sursă de activități educaționale care au ca scop prezentarea mediului înconjurător și modul în care acesta poate fi protejat. Trainer în educație durabilă a fost Mihaela Cândea Mirea, director executiv Mare Nostrum și Carmen Bucovală, expert în educație durabilă, director adjunct al Liceului “Ovidius” din Constanța.
            Împreună cu elevi și voluntari Mare Nostrum, am parcurs 6 trasee tematice în ariile protejate din Dobrogea. Tinerii au avut ocazia să descopere, cu acest prilej, rezervațiile naturale prin intermediul panourilor interactive și a jocurilor, menite să-i ajute să înțeleagă mai bine natura. Ei au aflat, astfel, cum pot să fie mai prietenoși cu natura și cum să protejeze mediul înconjurător.
            Peste 1500 de elevi și profesori, alături de voluntari au participat la 163 de expediții terestre pentru colectarea datelor privind capturile accidentale și eșuările celor trei specii de delfini din Marea Neagră. Și pe apă s-au desfășurat 20 de monitorizări ale delfinilor, în care au fost implicați 40 de voluntari.
            În lunile mai și iunie 2015, 31 de elevi din 4 unități de învățământ constănțene au dezbătut, la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman”, importanța protejării mediului înconjurător, și-au dezvoltat cunoștințele despre biodiversitate și despre managementul deșeurilor.
            În cele 94 de sesiuni de informare la clasă pe diverse teme de mediu au fost implicați 235 de profesori și 3668 de elevi din 77 de școli, care și-au îmbogățit cunoștințele și au devenit mai responsabili.
            Elevii au răspuns provocării noastre și s-au implicat în scrierea de proiecte de mediu, dar cel mai util a fost concursul de colectare a uleiului vegetal uzat, prin care s-au strâns 345 de l de ulei uzat.
             
 
 
 
În parcurile Tăbăcărie (zona Țara Piticilor), Oleg Danovski și de la Gară găsiți expozițiile “Marea Neagră în imagini”, “Deșeurile de la A la Z” și “Pădurea vine în oraș”. Pentru publicul larg am organizat tombola bateriilor uzate și am colectat 30 de kg de baterii de la 52 de participanți și tombola uleiului vegetal uzat, unde s-au strâns peste 480 l de ulei de la peste 60 de cetățeni responsabili.
            Cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre, peste 500 de elevi din 18 instituții de învățământ constănțene s-au mobilizat în activitatea de Coastwatch, pentru o analiză a impactului antropic, cu accent pe inventarierea numerică a deșeurilor prezente pe tot litoralul românesc.
În perioada iunie-august 2015, 10.000 de turiști au aflat că “Plaja nu e o scrumieră”, mucurile de țigară aruncate pe plajă nu sunt biodegradabile și le vor găsi și anul viitor pe plajă dacă nu le aruncă la coșul de gunoi.
Toate aceste activități le-am gândit și le-am organizat pentru a fi mai aproape de natură, pentru a o înțelege mai bine și pentru a demonstra că ne pasă ce se întâmplă în jurul nostru.
 
Deoarece ne dorim să transformăm educația din România și elevii să fie mai implicați în problemele de mediu, dar nu numai, am lansat un portal adresat persoanelor interesate de acest domeniu, care lucrează în domeniul educației sau fac parte dintr-o organizație și derulează evenimente adresate în special elevilor, dar și tuturor celor interesați de educație pentru dezvoltare durabilă. Vă puteți crea un cont gratuit și încărca diverse anunțuri, materiale, tot ce vi se pare relevant de citit/accesat pe această platformă www.educatiepentrudezvoltaredurabila.ro. Haideți să creștem împreună!
 
Proiectul “Educaţie pentru Marea Neagră” este finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costurile sale totale se ridică la 70.875,33 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 63.787,98 euro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii