Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de Prevenire a Traficului de Persoane in comuna Cumpana

ro

18 Jan, 2010 17:49 1017 Marime text

________________________________________________________________________________________World Vision Romania – Biroul Zonal Constanta                                                                          18.01.2010
Str. Bucovinei, nr.3, Constanta
Tel: 0241/549.866
Fax: 0241/549.867
Comunicat de presă

Proiect de Prevenire a Traficului de Persoane în comuna Cumpăna

World Vision Romania - Biroul Constanţa lansează miercuri, 20 ianuarie 2010, Proiectului de Prevenire a Traficului de Persoane în comuna Cumpăna. Conferinta de presa va avea loc in sala de conferinte a Primăriei Cumpăna, Strada Şoseaua Constanţei nr. 132, cu începere de la ora 1100.

Proiectului pilot de Prevenire a Traficului de Persoane a fost lansat iniţial şi testat de World Vision în anul 2008, în comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi, fiind extins ulterior în alte patru comunităţi rurale ieşene şi în oraşul Negreşti din Vaslui. Un studiu calitativ realizat de organizaţie în anul 2007 pentru a depista zonele cele mai expuse riscului de trafic în care lucrează World Vision, a desemnat alături de judeţul Iaşi, capitala şi judeţele Constanţa şi Ialomiţa ca fiind alte trei zone în care ar fi deosebit de binevenită implementarea unui proiect de prevenire a traficului de persoane.

Constatănd încă o dată că cei mai vulnerabili la trafic sunt copiii care provin din familii dezorganizate, tinerii care au abandonat şcoala, tinerele din mediu rural şi adolescenţii care au absolvit  şcoli de arte şi meserii – în speţă, persoane din zonele rurale sărace – Biroul World Vision din Constanţa lansează la început de 2010, Proiectului de Prevenire a Traficului de Persoane şi în judeţul nostru, la Cumpăna. Scopul acestui proiect este reducerea factorilor de risc pentru a preveni traficul de persoane din comunităţile rurale. Abordarea proiectului se axează pe componenta de prevenire, utilizănd educaţia ca metoda de intervenţie şi vizează două grupuri ţintă: copiii de vărstă şcolară cu potenţial risc de a fi traficaţi după absolvirea celor opt clase şi adolescenţii cu vărste cuprinse între 18- 25 de ani, aflaţi la risc şi care au nevoie de orientare profesională.

În parteneriat cu autorităţile locale, structurile statului al căror domeniu de activitate îl constituie combaterea traficului de persoane şi alte organizaţii neguvernamentale din judeţ, World Vision Romănia- Biroul Constanţa va desfăşura sesiuni de informare în scolile din Cumpăna, folosind metode atractive precum jocul de roluri şi dezbateri despre trafic, va instrui profesorii şi membrii grupurilor de iniţiativă constituite în comunităţile rurale cu privire la traficul de fiinţe umane şi a impactului social al acestei probleme. Un alt aspect vizat de proiect include facilitarea orientării vocaţionale pentru membrii comunităţii identificaţi ca fiind în risc, prin încheierea de parteneriate cu AJOFM şi cu autorităţile locale, în scopul accesării informatiilor necesare pentru angajare şi organizarea cursurilor de calificare profesională.

Prevenirea şi întărirea capacităţii comunităţilor prin oferirea de informaţii corecte referitoare la migraţie, prin educaţie, creşterea nivelului de conştientizare a copiilor, training vocaţional şi dezvoltare micro – economică, pune la dispoziţia copiilor şi adulţilor mai multe opţiuni, oportunităţi şi speranţă în comunităţile aflate la risc în ceea ce priveşte fenomenul de trafic de persoane.

Conform datelor oferite de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, numărul total al victimelor identificate în primele 6 luni ale anului 2009, a fost de 343. Persoanele cu studii elementare continuă să fie prima categorie de victime exploatate cu un procent de 37 % din total, fiind urmate de victimele cu studii liceale într-un procent de 30%. Mediul rural reprezintă principala arie de provenienţă a victimelor, cu 201 victime, procentul fiind de 59% din total (59% bărbaţi şi 41% femei).
Persoana de contact:
Isabela Ştefan-Iorga – Specialist Relaţii Publice World Vision Romania –Biroul Zonal Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii