Romania trimite profesionisti voluntari in tari defavorizate din Africa si Asia - 03.03.2009
Romania trimite profesionisti voluntari in tari defavorizate din Africa si Asia - 03.03.2009România trimite profesionişti voluntari în ţări defavorizate din Africa şi Asia
Primul program stabil care recrutează specialişti români pentru muncă de voluntariat pentru dezvoltare în ţări defavorizate din Africa şi Asia marchează plecarea primului voluntar român! Cristina Gaspar - coordonator de proiecte pentru asistenţă rurală din Timişoara - se va îmbarca în luna martie într-o experienţă inedită de 1 an, pe parcursul căruia va asista o organizaţie neguvernamentală din domeniul dezvoltării rurale de pe coasta de est a Indiei în implementarea un sistem integrat de monitorizare şi evaluare a programelor acesteia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
“A fi voluntar VSO îţi oferă ocazia de a-ţi folosi cunoştinţele şi experienţa ta profesională pentru o cauză bună. Eu consider că este un privilegiu să ai şansa de a contribui la o schimbare pozitivă în viaţa unor persoane dezavantajate, chiar dacă acest lucru sună a un altruism exagerat şi mult prea idealist, mai ales în contextul actual al realităţii noastre. Totodată, sunt sigură că această experienţă este şi o ocazie pentru o continuă învăţare, atât pe plan personal, cât şi profesional. De fapt, pentru mine acest lucru a început deja odată cu procesul de selecţie.” (Cristina Gaspar, 32 de ani, Timişoara)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Cristina va fi primul voluntar din România care se va alătura celor peste 800 de voluntari internaţionali VSO – specialişti din diverse domenii - aflaţi pe teren în acest moment în 34 de ţări în curs de dezvoltare din Africa, Asia şi Asia-Pacific. Voluntarii VSO sunt profesionişti cu experienţă de peste 2-5 ani în domenii de interes, conform nevoilor semnalate de organizaţiile partenere sau guvernele din Africa şi Asia, care îşi doresc să muncească şi să trăiască în mijlocul unor comunităţi din zone dezavantajate ale lumii, pe perioade de până la 2 ani, pentru a-şi împărtăşi experienţa profesională cu colegii de acolo. Ei lucrează ca voluntari în organizaţii non-profit care derulează programe vitale pentru comunităţi sau categorii dezavantajate, instituţii sau departamente guvernamentale, unităţi sanitare şi de învăţământ, cooperative ale micilor întreprinzători din ţările respective.
VSO UK - organizaţia internaţională cu sediul central în UK care implementează acest program de voluntariat are peste 50 de ani de experienţă în recrutarea şi trimiterea de voluntari pentru dezvoltare în ţări defavorizate din Africa şi Asia. Începând cu vara anului 2008, VSO UK a incheiat un parteneriat cu Centrul Naţional de Voluntariat Pro Vobis în scopul mobilizării unui număr cât mai mare de profesionişti români din domenii precum management, sănătate, dezvoltare socială, IT, educaţie, comunicare, agricultură şi resurse naturale, pentru a-şi pune experienţa profesională în slujba unor comunităţi din zone dezavantajate ale lumii. VSO lucrează strategic, în parteneriat cu organizaţii locale din regiunile respective, pentru a sprijini obiectivele prioritare de dezvoltare identificate împreună cu aceştia în regiune.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
“Avem plăcerea să lucrăm în parteneriat cu Pro Vobis, Centrul Naţional de Voluntariat din România, care ne-a sprijinit pentru a ne extinde aria de recrutare şi pentru a atrage mai mulţi voluntari internaţionali din România, care vor contribui la creşterea impactului muncii VSO în ţări în curs de dezvoltare. Am fost impresionaţi de calibrul voluntarilor recrutaţi din România şi vom continua cooperarea cu Pro Vobis. Dorim să încurajăm profesioniştii români care sunt interesaţi de voluntariatul internaţional să contacteze Pro Vobis, în special profesionişti din domenii precum management şi sănătate.” (Michele Turner, Head of Volunteering, VSO UK)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Gestul Cristinei ne arată că a sosit momentul ca România să se transforme din ţară beneficiară în ţară donatoare de voluntari internaţionali. Există în România numeroşi profesionişti cu experienţă care acum au şansa de a privi dincolo de problemele societăţii româneşti şi de a-şi testa capacităţile în unele dintre cele mai defavorizate şi totodată exotice zone al lumii. Ei se vor întoarce în ţara şi în branşa lor cu abilităţi noi, experienţă mult îmbunătăţită, o percepţie nouă asupra lucrurilor ce ii înconjoară şi încredere sporită în propriile forţe, transmiţând mai departe mesajul de schimbare în bine. Cu toate că România este deocamdată la început de drum în ceea ce priveşte asistenţa acordată ţărilor mai dezavantajate, interesul profesioniştilor români faţă de oportunitatea de a participa ca voluntari la un astfel de program de dezvoltare internaţională este semnificativ. În ultimele 8 luni, Pro Vobis a primit peste 600 de aplicaţii de la persoane interesate. În ciuda selecţiei riguroase, ne bucură faptul că avem primii voluntari selectaţi - pe cale să îşi înceapa aventura personală şi profesională alături de VSO - şi că o serie de alte persoane sunt în curs de selecţie şi instruire pentru a deveni voluntari pentru dezvoltare internaţională.
Despre organizaţiile care gestionează acest proiect
VSO UK (Voluntary Service Overseas) este o organizaţie caritabilă de dezvoltare internaţională finanţată prin Departamentul de Dezvoltare Internaţională al Marii Britanii (DFID), însă şi din alte surse şi donaţii private, care acţionează prin trimiterea de voluntari în ţări în curs de dezvoltare. În loc să trimită mâncare sau bani, VSO trimite profesionişti recrutaţi din diverse zone ale lumii, pentru a lucra împreună cu partenerii din Africa şi Asia şi pentru a înfăptui, împreuna, o schimbare în bine. De-a lungul timpului VSO a trimis peste 30.000 de voluntari ca răspuns la solicitările venite din partea guvernelor sau organizaţiilor din regiunile de pe glob în care lucrează.
VSO cuprinde în prezent o federaţie internaţională de organizaţii care recrutează profesionisti din diverse colţuri ale lumii, prin baze locale de recrutare, pentru a fi plasaţi în roluri de voluntari VSO în cele 34 de ţări în curs de dezvoltare din Africa, Asia şi Asia-Pacific în care derulează în prezent programe de dezvoltare şi anume: Bangladesh, Cambodia, Cameroon, China, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Ghana, Guyana, India, Indonesia, Kazakhstan, Kenya, Malawi, Maldives, Mongolia, Mozambique, Namibia, Nepal, Nigeria, Pakistan, Papua New Guinea, Philippines, Rwanda, Sierra Leone, South Africa, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Uganda, Vanuatu, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.
Pro Vobis - Centrul Naţional de Voluntariat din România există pentru a promova şi a dezvolta voluntariatul ca o resursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea românească. Pro Vobis are peste 10 ani de experienţă în domeniul voluntariatului, derulând programe de promovare a voluntariatului, de consultanţă şi de întărire a infrastructurii de voluntariat din România. Începând cu vara anului 2008, Pro Vobis este de asemenea partenerul roman al VSO UK în procesul de recrutare de voluntari din România, recrutând, preselectând şi oferind sprijin local aplicanţilor români pentru a fi plasaţi ca voluntari pentru dezvoltare internaţională prin VSO.
Contact
Pentru informaţii suplimentare despre dezvoltarea internaţională prin intermediul rolurilor de voluntari VSO şi eventuale posibilităţi de colaborare vă rugăm contactaţi:
Pro Vobis - Centrul Naţional de Voluntariat, str. Rene Descartes nr. 6, Cluj-Napoca
international@provobis.ro, Tel. 0264-412 897 sau 0755-045 101
Pagina proiectului VSO în România: http://www.voluntariat.ro/vso
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp