Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Save the Dogs „Uciderea este o cruzime inutilă. Singura soluţie este un program serios de sterilizări”

ro

05 Sep, 2013 11:57 1126 Marime text
5 septembrie 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

BUCUREȘTI, MOARE UN COPIL ATACAT DE CÂINI VAGABONZI.
PREȘEDINTELE BĂSESCU CERE EUTANASIEREA IMEDIATĂ A TUTUROR CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN

Save the Dogs: uciderea este o cruzime inutilă. Singura soluţie este un program serios de sterilizări.

La şapte ani de la ultimul accident tragic care a avut ca victimă un diplomat japonez, în centrul Bucureştiului, o nouă dramă s-a desfăşurat în capitala României. Un copil de patru ani, care se juca în periferia de est împreună cu fratele de şase ani, a fost atacat şi sfâşiat de câini vagabonzi, după ce bunica îl scăpase din ochi.

Episodul a aprins reflectoarele asupra problemei nerezolvate a prezenţei câinilor fără stăpân în toată România, marți preşedintele Traian Băsescu (dintotdeauna susţinătorul soluţiei celei mai sângeroase) s-a grăbit ieri să ceară exterminarea imediată a câinilor fără stăpân, liberi sau internaţi în padocuri publice.

Ceea ce a făcut să încingă spiritele a fost faptul că animalul considerat principalul responsabil pentru agresiune a fost răscumpărat dintr-un asemenea padoc de o mică asociaţie de animalişti din Bucureşti şi repus în libertate, violând regula potrivit căreia este interzisă eliberarea unui câine semnalat de către cetăţeni ca fiind agresiv.


În ochiul uraganului au fost prinse toate asociaţiile de animalişti şi, în prada unei "isterii" generalizate, acestea au fost acuzate de tutelarea interereselor câinilor, mai degrabă decât pe cele ale oamenilor.

În timp ce show-rile tv aleg să şarjeze latura emotivă, Save the Dogs preferă să observe numerele, iar acestea arată fără echivoc: la Bucureşti, sunt muşcaţi anual circa 16.000 cetăţeni, spun autorităţile sanitare, adică 0,76% a populaţiei. Acest procent scade până la 0,5%, la Costanţa, unde 3.000 persoane pe an cer asistenţă medicală pentru muşcături de câine.

Trebuie specificat faptul că nu ştie nimeni dacă aceste muşcături sunt cu adevărat datorate câinilor fără stăpân şi nu celor de proprietate lăsaţi să vagabondeze, aceste cifre fiind doar statistici care reflectă starea lucrurilor în două oraşe, unde uciderea câinilor a fost aplicată de 12 ani în mod discontinuu (la Bucureşti) şi continuu (Constanţa).

Ce se întâmplă însă în oraşe mai mici ca cel în care acţionează o asociaţie ca Save the Dogs? Din nou, datele vorbesc de la sine: la Cernavodă (unde suntem activi din 2002), în 2013, cazurile de muşcături au fost raportate de doar 0,02% a populaţiei, în timp ce la Medgidia, de 0,22%. Iar aceste procente sunt în continuă scădere.

“Încă o dată, un episod tragic, ca cel al morţii unui copil, este manipulat de Băsescu, pentru a alimenta afacerea uriaşă a firmelor de capturare şi de ucidere a câinilor - explică Preşedintele asociaţiei Save the Dogs, Sara Turetta, - în vreme ce este evident că acolo unde a avut loc o gestionare virtuoasă a fenomenului prin sterilizări, combaterea abandonului şi educaţia populaţiei, situaţia s-a îmbunătăţit simţitor.”.


De trei ani, legea gestionării câinilor fără stăpân este blocată într-o Comisie parlamentară: dacă, pe de o parte, în 2008, s-a hotărât interzicerea uciderii câinilor sănătoşi, pe de altă parte, nu au fost niciodată emise norme de aplicare, creându-se astfel o zonă legistativă incertă, care a permis majorităţii primarilor să continue contrastarea fenomenului prin contracte de milioane cu “prietene”.

“De 12 ani, câinii sunt 'ţapul ispăşitor' favorit ai conducătorilor români – spune Turetta – şi continuă să apeleze la ucidere ca fiind singura soluţie pentru eradicarea fenomenului. Este neîndoielnic însă faptul că această metodă nu a dat niciun rezultat, altul decât îmbogăţirea exponenţilor politici şi suferinţa incalculabilă a animalelor. Episoade ca acesta – conchide Turetta – sunt exploatate pentru a alimenta poziţii populiste, care la rândul lor hrănesc un sistem clientelar şi corupt, cu nepăsare absolută faţă de binele real al societăţii”.

SAVE THE DOGS AND OTHER ANIMALS ONLUS

După zece ani de activism în Italia şi trei ani de muncă de teren în România, fosta publicistă Sara Turetta a decis să dea viaţa organizaţiei non- profit Save the Dogs and Other Animals in anul 2005.
Asociaţia a fost înfiinţată drept răspuns situaţiilor urgente si tragice care implică soarta cainilor vagabonzi din Romania, sute de mii de animale exterminate în fiecare an, într-o stare de indiferenţă generală, situaţia acestor animale fiind total scăpată de sub control.
Save the Dogs gestionează şi dezvoltă prin intermediul filialei sale din România (45 de persoane angajate la nivel local) activităţile de prevenire sau ameliorare a situaţiei câinilor fara stăpan, întreprinse de Sara Turetta în 2001 şi are drept scop răspândirea modelului de la centrul din Cernavoda, " sterilizează şi eliberează " şi în alte zone ale ţării, unde mii de caini vagabonzi continuă să moară.
In plus, fată de sterilizare, asociaţia desfăşoară un program de adopţii internaţionale, în colaborare cu mai multe asociatii italiene şi străine, pentru a da o familie şi acelor animale care, din diferite motive, nu pot fi re-integrate sau eliberate în ţară.
In anul 2009, 677 de animale au „zburat” către salvarea lor, 602 în anul 2010 si 561 în anul 2011.
De asemenea, este importantă şi activitatea de asistenţă medicală şi sanitar-veterinară în beneficiul animalelor a sute de familii sărace din judeţul Constanţa.
In prezent, în plus faţă de clinica veterinară şi adăpostul alăturat acesteia (350 caini, pisici, 40 pisici, 20 de cai si 54 măgari), STD este de asemenea este implicată şi în activităţi de acest gen în oraşul Medgidia, o a doua locatie unde este oprită uciderea câinilor fără stăpan, mulţumită asociatiei italiene.
Datorită clinicii sale mobile, STD are intervenţii şi în provincie, ajungând chiar şi în zone rurale total lipsite de servicii sanitare. Până în prezent, au fost sterilizate astfel mai mult de 19.000 de animale.
Pe lângă aspectele strict medicale şi de sănătate, referitoare la sterilizarea salvarea animalelor aflate în primejdie, asociatia propune şi promovează o cultură zoofilă, dialogând cu populatia şi cu tinerii de la şcolile şi centrele educationale din oraşele în care işi desfăşoară activitatea.

Din primele luni ale anului 2012, este activ un program specific de educare, pentru copiii din clasele primare din Medgidia.
In perspectiva unui proiect care îşi propune să intregească şi să perfecteze bunăstarea umană cu cea a animalului, din iunie 2011 Save the Dogs, în colaborare cu Fundaţia Paideia, a lansat proiectului It’s Donkey Time! (Este Vremea Măgăruşului!), primul program de onoterapie din România (terapie prin animalele de companie, cu ajutorul a patru măgăruşi din adăpostul din Cernavodă) dedicat copiilor cu dizabilităţi din orfelinatul Don Orione din Bucuresti.
In acelasi spirit care vrea să se completeze bunăstarea umană cu cea a animalelor ia naştere Footprints of Joy: un nou adăpost, cu impact redus asupra mediului, cu o clinică veterinară modernă la standarde occidentale, inaugurată în anul 2012.
In afară de a pune pe primul loc bunăstarea animalelor, Footprints of Joy va fi un centru pentru formarea tinerilor medici veterinari, va pune în aplicare programele de promovare a voluntariatului, terapie cu ajutorul animalelor de companie şi programe de educare pentru copiii şi familiile din zonă.
Save the Dogs este un membru al Comitetului Asociatiilor Italiene si ONG-urilor din România (www.ciaoromania.ro).

Pentru mai multe informatii:

Save the Dogs and other Animals onlus
Via Pareto 36, 20156 Milano
www.savethedogs.eu
www.footprintsofjoy.eu
sdelfino@savethedogs.eu





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii