The World Wants a Real Deal!
The World Wants a Real Deal!THE WORLD WANTS A REAL DEAL!
Bucureşti, 15 decembrie 2009 - 18 oraşe din ţară au vegheat timp de o oră în data de 12 decembrie 2009, pentru a transmite mesajul „THE WORLD WANTS A REAL DEAL” către decidenţii şi negociatorii care participă la Conferinţa Părţilor la Convenţia Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie.
În urma apelului mondial lansat de Comunitatea AVAAZ.org, reprezentanţii Coaliţiei ONG-urilor pentru mediu din România[1] şi susţinătorii lor au aprins lumânări în Bucureşti, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Braşov, Cluj Napoca, Bacău, Timişoara, Brăila, Arad, Paşcani, Oradea, Răşinari, Turda, Măureni, Iaşi, Odorheiul Secuiesc, Câmpina şi Reşiţa. Acest eveniment s-a desfăşurat de alte sute de organizaţii neguvernamentale şi cetăţeni de pe glob şi a subliniat importanţa unui rezultat ambiţios şi durabil al summit-ului de la Copenhaga.
Miza summit-ului de la Copenhaga, la care participă reprezentanţi din 192 de state, este semnarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care să limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Acest nou acord ar urma să îl înlocuioască pe cel semnat la Kyoto, în 1997, care urmează să expire în 2012.
Un rezultat ambiţios şi durabil ar trebui să întrunească cel puţin următoarele caracteristici[2]:
- să includă angajamente clare privind: pentru limitarea creşterii temperaturii globale la 2 grade C, oprirea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2017 şi menţinerea concentraţiei de CO2 în atmosferă la 350 ppm;
- Ţările industrializate să îşi asume o ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de minim 40% faţă de nivelul din 1990 până în 2020 şi 80% până în 2050, prin reduceri la nivel naţional şi să sprijine ţările în curs de dezvoltare în limitarea emisiilor din industrie;
- Emisiile generate de despăduriri şi degradarea pădurilor să se reducă la zero până în 2020, iar aceste acţiuni să beneficieze de o finanţare de minim 35 miliarde USD anual din partea ţărilor dezvoltate;
- Statele dezvoltate să finanţeze printr-un fond public acţiunile din ţările în curs de dezvoltare cu cel puţin 195 mld. USD anual;
- Rezultatele acordului să fie obligatorii şi susţinute de un cadru legal la nivel naţional, reprezentând o nouă etapă de implementare a Protocolului de la Kyoto, care să includă obligaţii şi pentru SUA şi ţările în curs de dezvoltare.
Aşteptările legate de rezultatele summit-ului de la Copenhaga sunt mari, ca şi costurile asociate lipsei unui acord. Nu timpul este cea mai mare problemă a acestei runde de negocieri, ci voinţa politică. Continuă să fie urgent ca liderii lumii să ofere rezultate concrete la Copenhaga.
Persoane de contact:
Bucureşti Bucureşti
Liana Buzea Ana Balan
Preşedinte EcoAssist Coordonator PR şi Proiecte CEDD
Liana@EcoAssist.org ana.balan@cedd.ro
Bucureşti
Lavinia Andrei
Preşedinte, TERRA Mileniul III
Secretar, Coaliţia ONG-urilor pentru mediu din România
lavinia@terraiii.ngo.ro
Miercurea Ciuc Braşov
Laszlo Potozky Laura Istrate
Director, Fundaţia pentru Parteneriat Asociatia “Brasovul Verde”
laszlop@repf.ro laurais68@yahoo.com
Cluj Napoca Brăila
Dan Craioveanu Codruţa Nedelcu
Vicepreşedinte Centrul Ecologic Transilvania Preşedinte ARIN
dan@ngo.ro asociatia.arin@gmail.com
Turda Bacău
Alin Roşca Florin Suciu
Fundatia de Ecologie şi Turism POTAISSA Asociaţia Iubim Natura
stopclimatechange@potaissa.org Asociatia@iubimnatura.org
Târgu Mureş Timişoara
Laszlo Szakacs Andreea Escobici
Preşedinte Asociaţia Rhododendron PR Assistant Geo Natura
sz.rhodo@gmail.com pr@geonatura.ro
Oradea
Mihai Togor
Centrul Regional de Supraveghere Ecologica
+40 749 184 191
contact@oradeaverde.ro
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Coaliţia ONG-urilor de mediu din România este un grup informal constituit la iniţiativa a 50 de ONG-uri de mediu, în noiembrie 2009, ca urmare a organizării Forumului ONG de Mediu (www.forumdemediu.ro).
[2] Poziţia oficială a Climate Action Network (www.climatenetwork.org), susţinută de Coaliţia ONG de Mediu din România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp