Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informare de presa 14.01.2009

ro

14 Jan, 2009 19:21 2890 Marime text

INFORMARE DE PRESĂ de laParchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa

C Ă T R E,

TRIBUNALUL CONSTANŢA

În temeiul dispoziţiilor art. 1491 C.p.p. modificat, propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul:

BUZOI CONSTANTIN -  fiul lui Constantin şi Rodica,

născut la data de 28.11.1959, în comuna Rucăr, jud. Argeş, agent şef principal de poliţie în cadrul I.P.J. Constanţa, domiciliat în mun. Constanţa, str. Ion Luca Caragiale, nr.57, jud. Constanţa, posesor al C.I. seria K.T. nr.058358 eliberat la 28.07.1999 de Pol. Mun. Constanţa,

CNP - 1591128131222

pentru comiterea infracţiunii continuate de:

- trafic de influenţă, prev. de disp. art. 257 alin.1 C.pen., rap. la art. 61  din  Legea 78/2000 cu aplic.art. 41 alin.2 C.pen.

S-a reţinut în sarcina inculpatului BUZOI CONSTANTIN următoarea situaţie de fapt:

La data de 31.10.2008 GÎLCĂ IONUŢ DANIEL a formulat un denunţ la Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie prin care a sesizat faptul că agentul de poliţie BUZOI CONSTANTIN din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa i-a pretins suma de 200 euro pentru a-şi folosi influenţa la R.A.R. Slobozia cu prilejul verificării unui autoturism ce urma a fi înmatriculat în Constanţa, autovehiculul aparţinând numitului MARCU FLORIN, fratele cumnatei sale, îmbarcat pe o durată necunoscută , astfel încât verificarea tehnică a autoturismului să-i fie favorabilă. Din conţinutul denunţului rezultă că la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 2008 numitul  MARCU FLORIN a achiziţionat printr-o firma de intermedieri din Constanţa un autoturism marca Peugeot înmatriculat în Italia. Pentru că proprietarul autoturismului urma să plece într-un voiaj pe mare, a rugat-o pe sora sa, Gîlcă Janina , să se ocupe de întocmirea actelor necesare înmatriculării acestui autoturism în România.

În aceste împrejurări,  GÎLCĂ JANINA, cumnata denunţătorului, i-a solicitat sprijinul acestuia , în vederea înmatriculării autoturismului, sens în care denunţătorul a efectuat demersul pentru obţinerea actelor necesare deoarece cumnata sa nu avea pricepere în acest sens.

Pe la mijlocul lunii octombrie, denunţătorul GÎLCĂ IONUŢ DANIEL s-a prezentat la R.A.R. Constanţa pentru a solicita relaţii cu privire la înmatricularea autoturismului având asupra sa cartea de identitate a acestuia. Drept urmare, a fost programat pentru verificarea tehnică la data de 14.12.2008 şi i s-a adus la cunoştinţă că pentru înmatricularea autoturismului trebuie să plătească o taxă în sumă de 3100-3200 lei. Cunoscându-l pe inculpatul BUZOI CONSTANTIN , agent de poliţie din cadrul Compartimentului de Furturi Auto, Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, GÎLCĂ IONUŢ DANIEL l-a rugat să verifice dacă autoturismul figurează în evidenţele poliţiei ca furat, dacă taxele indicate de R.A.R. privind înmatricularea sunt reale sau nu şi dacă programarea a fost făcută în mod corespunzător, în funcţie de numărul solicitărilor.

Inculpatul BUZOI CONSTANTIN a verificat în evidenţele poliţiei autoturismul Peugeot , constatând că acesta nu figurează ca fiind furat, confirmându-i denunţătorului că taxele indicate de R.A.R. sunt reale, la fel şi planificarea, dat fiind numărul mare de solicitări. Totodată, inculpatul BUZOI CONSTANTIN s-a oferit să ajute pe GÎLCĂ IONUŢ DANIEL prin traficarea influenţei sale la R.A.R. Slobozia contra sumei de 200 Euro , asigurându-l că la această unitate poate rezolva problema verificării autoturismului prin intermediul unor cunoscuţi din Slobozia.

În ziua de 11.11.2008 inculpatul BUZOI CONSTANTIN l-a însoţit pe  GÎLCĂ IONUŢ DANIEL la R.A.R. Slobozia pentru a-şi trafica influenţa pe lângă funcţionarii acestuia în scopul verificării tehnice a autoturismului Peugeot. Pentru efectuarea deplasării inculpatului la  R.A.R. Slobozia  GÎLCĂ IONUŢ DANIEL i-a achitat contravaloarea  combustibilului.

Ajungând la R.A.R. Slobozia, inculpatul  i-a cerut denunţătorului 200 euro şi actele autoturismului , după care a pătruns într-o hală unde a contactat o persoană necunoscută. Revenind la denunţător i-a restituit acestuia suma de 200 euro şi actele autoturismului, indicându-i să aştepte în afara unităţii R.A.R. până va fi sunat şi prezentat persoanelor de la R.A.R., în vederea efectuării verificării tehnice.

După aproximativ o oră, inculpatul BUZOI CONSTANTIN i-a transmis telefonic denunţătorului să se întoarcă în municipiul Constanţa deoarece la R.A.R. Slobozia nu se mai putea efectua verificarea tehnică iar cei 200 euro şi actele autoturismului să-i fie oferiţi lui( inculpatului). Suma de bani urma să fie folosită pentru traficarea influenţei pe care BUZOI CONSTANTIN o avea pe lângă funcţionarii de la  R.A.R. Constanţa.

În ziua de 12.11.2008 inculpatul BUZOI CONSTANTIN a primit de la denunţătorul GÎLCĂ IONUŢ DANIEL suma de 200 euro pentru a-şi trafica influenţa pe lângă lucrătorii R.A.R. Constanţa, respectiv SAVIN NAE IULIAN şi SAVIN LUMINIŢA, aceasta pretinzând suma de 500 lei, pe care denunţătorul i-a oferit-o, în vederea verificării tehnice a autoturismului Peugeot, fără programare şi în condiţii favorabile.

La data de 8.12.2008 inculpatul BUZOI CONSTANTIN i-a înmânat denunţătorului cartea de identitate a autovehiculului, urmare a verificării R.A.R. Constanţa, în condiţiile arătate mai sus, asigurându-l pe acesta din urmă că îşi va trafica în continuare influenţa pentru înmatricularea autoturismului în circulaţie, în schimbul sumei de 1500 lei, eludând taxa de primă înmatriculare care, pentru autoturismul în cauză era în sumă de 4450 lei.

În ziua de 13.01.2009 inculpatul BUZOI CONSTANTIN a primit suma de 1500 lei de la denunţătorul GÎLCĂ IONUŢ DANIEL, precizându-i că 960 lei sunt pentru taxă iar 500 lei pentru persoana care se ocupă de înmatricularea autoturismului, fiind surprins în flagrant de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Constanţa.

În baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Tribunalul Constanţa în ziua de 13 ianuarie 2009, au fost efectuate percheziţii, prilej cu care s-au constatat următoarele:

 -la biroul de lucru al inculpatului din  cadrul I.P.J.Constanţa-Serviciul de Investigaţii Criminale au fost găsite asupra acestuia o cutie cu 4 cartuşe cu gaz lacrimogen, faţă de care nu a putut să prezinte precizări pertinente;

- la biroul de lucru din cadrul Secţiei 1 Poliţie Constanţa, unde îşi desfăşoară activitatea inculpatul BUZOI CONSTANTIN, respectiv Compartimentul Furturi de Auto, au fost găsite mai multe înscrisuri constând în: copii ale actelor de identitate ale unor persoane, înscrisuri cu privire la deţinerea permisului de conducere, procese-verbale de aplicare a unor sancţiuni contravenţionale pentru fapte la regimul circulaţiei pe drumurile publice, înştiinţări de plată, declaraţii în alb cu privire la comiterea unor accidente de circulaţie, cerere pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, carte de identitate a vehiculului, ce nu au legătură cu atribuţiunile de serviciu ale acestuia;

- la percheziţia autoturismului marca Volkswagen POLLO cu nr. de înmatriculare CT 04 EGE, au fost identificate mai multe înscrisuri, respectiv: certificat cazier judiciar pentru permis port-armă eliberat la 13.01.2009 pe numele de COSTEA IONUŢ MĂDĂLIN; înscrisuri în limba germană pe numele de PAVEL IRINA privind un autoturism AUDI, înscrisuri în limba germană pe numele NUTIS GHEORGHE privind un autoturism Daewoo, carte de identitate a autovehiculului pe numele de GÂRBĂ RADU, 2 procuri speciale cu privire la folosirea unor autovehicule, certificate de atestare fiscală, dovadă restituire permis de conducere, procese-verbale de sancţionare contravenţională pentru fapte în legătură cu regimul circulaţiei pe drumurile publice, ce nu au legătură cu atribuţiunile de serviciu ale inculpatului;

- la percheziţia autoturismului marca Volkswagen PASSA cu nr. de înmatriculare CT 01 WGH, au fost găsite înscrisuri reprezentând fişe de evidenţă auto, programare la examen,  fişe de identificare autovehicul, copii carte de identitate şi talon auto, declaraţie completată privind comiterea unui accident de circulaţie, proces-verbal de sancţionare contravenţională la regimul circulaţiei pe drumurile publice, fişe de instruire privind securitatea şi sănătatea în muncă şi înscrisuri tipizate necesare avizării pentru înscrierea la concursul de calificare şi obţinerea atestatului ca agent de bază neînmarmat/înarmat, ce nu au legătură cu atribuţiunile de serviciu ale inculpatului;

- la percheziţia domiciliară efectuată inculpatului, au fost găsite 3 seturi de plăcuţe cu numere de înmatriculare, 2 arme de vânătoare şi un pistol marca COCK, acesta făcând parte din dotarea sa ca agent de poliţie.

Faţă de documentele găsite la percheziţiile efectuate, urmează a se dispune extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii altor fapte în legătură cu activitatea infracţională reţinută în sarcina inculpatului BUZOI CONSTANTIN.

Prin ordonanţa nr. 1424/P/2008 din 13.01.2009 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului  BUZOI CONSTANTIN.

Materialul probator pe care se sprijină învinuirea adusă inculpatului este compus din :

- autodenunţul formulat de GÎLCĂ IONUŢ DANIEL şi declaraţia acestuia ;

- procese-verbale de transcriere a interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice autorizate în cauză;

- procese-verbale de vizionare şi redare în formă scrisă a discuţiilor purtate de denunţătorul GÎLCĂ IONUŢ DANIEL cu inculpatul BUZOI CONSTANTIN şi înregistrate autorizat în mediul ambiental;

- planşe foto, reprezentând imaginile de la întâlnirile denunţătorului cu inculpatul în cadrul cărora inculpatul primeşte de la denunţător sumele de bani şi actele necesare  verificării şi înmatriculării autoturismului;

- proces-verbal de constatare flagrantă a infracţiunii;

- procese-verbale de percheziţie domiciliară, percheziţie auto ;

- declaraţie inculpat.

Faţă de situaţia de fapt arătată mai sus,

Apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul BUZOI CONSTANTIN, cf. disp. art.148 lit.f C.p.p. , având în vedere că pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea mai mare de 4 ani, iar lăsarea sa în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică, întrucât din transcrierea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice rezultă că activitatea infracţională a acestuia nu se rezumă numai la traficarea influenţei sale denunţate şi dovedite ci şi la alte fapte de natură penală în sensul că la data de 5.12.2008 inculpatul a fost contactat de o persoană neidentificată cu care a discutat referitor la comiterea unei infracţiuni de falsificare a unui certificat de înmatriculare în sensul înscrierii unei norme de poluare mai mici de la Euro 2 la Euro 3 cu scopul achitării unei taxe de primă înmatriculare mai mici în schimbul sumei de 500 euro.

La data de 9.12.2008 inculpatul BUZOI CONSTANTIN a fost contactat telefonic de numitul PEICU ANDREI care s-a prezentat comisarul Peicu solicitându-i să-şi folosească influenţa fiindcă are o cunoştinţă care doreşte să omologheze un autoturism „cu pedale" de instructor şi este dispus să ofere „cât trebuie", ocazie cu care inculpatul a acceptat propunerea , făcând precizări să-i fie trimisă persoana cu documentele necesare, specificând că în cazul în care „ nu-l va rezolva local", îl va trimite la Ialomiţa. Tot din transcrierea convorbirilor telefonice mai rezultă că la data de 9.12.2008 inculpatul l-a asigurat pe numitul CHIHAIA NICULAI că se va preocupa de posibilitatea plăţii unei taxe de poluare înainte de verificarea tehnică a autoturismului la R.A.R. , în schimbul unei sume de bani.

Totodată, se constată că activitatea infracţională desfăşurată de agentul de poliţie judiciară BUZOI CONSTANTIN este în contradicţie flagrantă cu calitatea sa, încurajând săvârşirea de fapte ilicite şi contribuind la încălcarea normelor legale în materie de taxe şi impozite, cu consecinţa ştirbirii reputaţiei instituţiei din care face parte şi a încrederii populaţiei în aceasta.

De asemenea, se constată că în cauză sunt incidente şi disp.art.148 lit.b C.p.p., în sensul că există date că inculpatul fiind lăsat în libertate încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului fie prin influenţarea denunţătorului cu care a intrat în contact direct şi nemijlocit, a funcţionarilor R.A.R. Constanţa şi Slobozia cu privire la care şi-a traficat influenţa, a funcţionarilor de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa,precum şi prin distrugerea , alterarea sau sustragerea înscrisurilor şi a altor mijloace de probă în condiţiile în care inculpatul şi-a desfăşurat activitatea profesională în cadrul Compartimentului Furturi Auto, are cunoştinţe în ceea ce priveşte procedeele folosite, fie pentru intimidarea persoanelor implicate în cauză, fie pentru distrugerea sau sustragerea mijloacelor de probă.

Prin urmare,

În baza art.136 C.p.p., art.148 lit. b,f C.p.p., precum şi art.1491 C.p.p., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul  BUZOI CONSTANTIN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii menţionate mai sus, pe o durată de 29 de zile, începând cu data de 14.01.2009 şi până la data de 12.02.2009.

Precizăm că împotriva inculpatului a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 13.01.2009, ora  23,30.

Ataşăm alăturat dosarul de urmărire penală, care conţine un număr de  _______ file.     

PRIM PROCUROR,              PROCUROR ŞEF SECŢIE,

FLOREA ADINA                  PUIU ZARAFINA

Red.pr. P.Z.

Dact. V.MO./3 ex

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cititor 09 May, 2009 08:30 atunci activitatea zecilor de firme de intermedieri vinzari cumparari auto cum se numeste ? ca fac acelas lucru.D.G.A. i-si culege lauri in urma acestor nimicuri.