Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva - 14.04.2009

ro

14 Apr, 2009 19:39 2059 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia Urmărire Penală               Operator de date cu caracter personal nr. 3722
Dosar nr. 873/P/2009                                       Data 14.04.2009

  CĂTRE,
  TRIBUNALUL CONSTANŢA

În temeiul dispoziţiilor art. 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul:

- NUCU IULIAN-ILIUŢĂ, fiul lui Florea şi Elena, născut la data de 09.05.1974 în municipiul Constanţa,
Prin rezoluţia nr. 873/P/2009 din data de 13.04.2009 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost începută urmărirea penală, iar prin ordonanţa cu acelaşi număr din data de 13.04.2009 a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 7, alin. 3 din Legea nr. 78/2000, în referire la art. 257 C.pen..
Inculpatul a fost reţinut pentru o durată de 24 ore prin ordonanţa nr. 873/P/2009 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, începând cu data de 14.04.2009, ora 01.53.

În fapt, se reţin următoarele:
La data de 10.04.2009 numitul CIUCIOIU MARIUS a denunţat faptul că în perioada martie-aprilie 2009 agentul de poliţie NUCU IULIAN-ILIUŢĂ din cadrul Postului de Poliţie Bărăganu i-a pretins suma de 2.000 de euro şi cantitatea de 100 de litri de palincă pentru a interveni pe lângă şeful Postului de Poliţie Bărăganu să nu se înregistreze o cauză privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 85 din O.U.G. nr. 195/2002 de către denunţător şi a nu fi cercetat penal întrucât în ziua de 27.03.2009 a fost depistat pe raza localităţii Lanurile din comuna Bărăganu cu autoturismul Ford Mondeo de culoare albastră pe care erau aplicate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii ce au fost înregistrate pentru un alt autoturism.
Denunţătorul CIUCIOIU MARIUS a prezentat organului de urmărire penală un CD conţinând înregistrarea unei discuţii pe care a avut-o la începutul lunii martie 2009 din conţinutul căreia rezultă indicii că agentul de poliţie i-a pretins denunţătorului o sumă de bani şi o cantitate de palincă pentru a interveni pe lângă şeful de post în vederea neînregistrării unei cauze penale care îl privea pe denunţător. De asemenea, rezultă că agentul de poliţie a acceptat promisiunea denunţătorului CIUCIOIU MARIUS care i-a spus că îi va aduce suma de 800 de euro şi cantitatea de 100 de litri de palincă şi că şeful de post încă nu a înregistrat dosarul.
La data de 11.04.2009, audiat fiind, denunţătorul a declarat că s-a înţeles iniţial cu inculpatul să se deplaseze în ziua de sâmbătă, 11.04.2009, la ora 11.30-12.00, la locuinţa sa din localitatea Lanurile pentru a-i duce suma de 800 de euro şi cantitatea de 100 de litri de palincă, însă ulterior, a luat legătura cu agentul de poliţie şi au convenit să se întâlnească în ziua de luni, 13.04.2009, pentru a-i duce bunurile arătate mai sus.
În cauză, prin rezoluţia din data de 13.04.2009 a fost începută urmărirea penală faţă de agentul de poliţie NUCU IULIAN-ILIUŢĂ pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 7, alin. 3 din Legea nr. 78/2000, în referire la art. 257 C.pen.
La data de 13.04.2009 denunţătorul CIUCIOIU MARIUS s-a deplasat la locuinţa inculpatului NUCU IULIAN-ILIUŢĂ şi a discutat cu acesta în holul imobilului. Denunţătorul i-a dat inculpatului NUCU IULIAN-ILIUŢĂ suma de 3.500 ron (echivalentul sumei de 800 de euro) şi cantitatea de aproximativ 20 de litri de palincă pentru a interveni pe lângă şeful Postului de Poliţie Bărăganu ca acesta să nu înregistreze o cauză penală ce îl priveşte pe denunţător.
La locuinţa inculpatului s-au deplasat, imediat după ce a plecat denunţătorul, poliţişti din cadrul D.G.A. – Serviciul Anticorupţie Constanţa în baza ordonanţei de delegare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a autorizaţiei nr. 111 din data de 13.04.2009 a Tribunalului Constanţa care au constatat săvârşirea infracţiunii flagrante.
La locuinţă a fost găsită suma de 3.500 de Ron, în bancnote de câte 100 Ron ale căror serii de înregistrare au fost consemnate anterior într-un proces-verbal, precum şi un bidon cu aproximativ 20 de litri de palincă.
Fapta reţinută în sarcina inculpatului se dovedeşte prin următoarele mijloace de probă:


- declaraţiile denunţătorului CIUCIOIU MARIUS,
- procesul-verbal de percheziţie domiciliară şi constatare a săvârşirii infracţiunii din data de 13.04.2009,
- procesul-verbal de percheziţie efectuată la sediul Postului de Poliţie Bărăganu şi înscrisurile ridicate;
- rocesele-verbale de redare în formă scrisă a discuţiilor care au avut loc între denunţătorul CIUCIOIU MARIUS şi inculpat, înregistrate, una de către denunţător şi prezentată la formularea denunţului şi cealaltă în ziua de 13.04.2009 care a fost înregistrată audio şi video în baza ordonanţei din data de 13.04.2009;
- conţinutul înregistrării video efectuată la data de 13.04.2009 la locuinţa inculpatului;
- declaraţia inculpatului.

Inculpatul a negat săvârşirea faptei şi a declarat că nu a pretins nici o sumă de bani denunţătorului şi nici alte bunuri, iar în ceea ce priveşte faptul că la locuinţa sa a fost găsită suma de 3.500 Ron şi o cantitate de aproximativ 20 de litri de palincă, acesta a afirmat că nu cunoaşte cum au ajuns acele bunuri în locuinţa sa şi a declarat că nu a primit nici o sumă de ban ide la denunţător, fiind posibil ca acesta să fi aruncat banii sub recamierul din holul locuinţei în timp ce el a mers în dormitor pentru a se îmbrăca. În ceea ce priveşte cantitatea de palincă inculpatul a declarat că a observat bidonul în care era pusă aceasta abia în momentul în care au intrat în locuinţă poliţiştii care au efectuat percheziţia.
Analizând actele de urmărire penală efectuate în cauză, se constată nesinceritatea inculpatului.
Din conţinutul discuţiei pe care au avut-o cei doi rezultă că inculpatul NUCU IULIAN-ILIUŢĂ a afirmat că dosarul privindu-l pe denunţător a fost înregistrat de către şeful de post, însă după ce denunţătorul i-a spus inculpatului că i-a adus banii şi o cantitate de palincă, acesta din urmă a afirmat şi l-a asigurat chiar pe denunţător că va vorbi cu şeful de post şi va şterge înregistrarea privind cauza respectivă.
Contrar afirmaţiilor inculpatului din cuprinsul declaraţiei date în cauză care a afirmat că a discutat foarte puţin cu denunţătorul în holul imobilului după care a intrat în cameră şi s-a îmbrăcat cu un hanorac şi o pereche de pantaloni de trening, iar după ce şi-a aprins o ţigară, activităţi care au durat circa 5-8 minute, a ieşit în hol şi apoi l-a condus pe denunţător afară, inculpatul a avut o discuţie destul de amplă cu denunţătorul în cursul căreia l-a întrebat pe acesta ce sumă de bani a adus, i-a spus că va şterge înregistrarea constatării faptei denunţătorului din data de 27.03.2009, a discutat şi despre suma de bani care urma să o dea denunţătorul şefului de post, chiar şi despre faptul că denunţătorul ar fi dat bani sau alte foloase unor poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Secţia 4 poliţie întrucât era cercetat de către aceştia într-o cauză penală.


În ceea ce priveşte suma de bani găsită în locuinţa sa, din conţinutul înregistrării audio-video efectuate a discuţiei cu denunţătorul rezultă că inculpatul a primit suma de bani de la denunţător şi cel mai probabil a aruncat-o sub recamierul din hol când poliţiştii i-au solicitat să deschidă uşa.
Tot din conţinutul înregistrărilor rezultă că denunţătorul i-a dat inculpatului bidonul cu palincă spre sfârşitul întâlnirii, când au ieşit afară, bidon pe care l-a luat de la maşina cu care venise.
De asemenea, din înregistrarea video efectuată rezultă că inculpatul nu era îmbrăcat în pijamale atunci când i-a deschis denunţătorului, iar din hol a intrat în dormitor şi a stat foarte puţin, cât şi-a luat o ţigară.
În baza autorizaţiilor cu nr. 112 şi 113 din data de 13.04.2009 ale Tribunalului Constanţa a fost efectuată o percheziţie la sediul Postului de Poliţie Bărăganu unde au fost verificate registrele instituţiei şi s-a constatat că nu era înregistrată cauza penală privindu-l pe denunţător. Au fost ridicate fotocopii ale paginilor din registre şi a fost ridicată o citaţie emisă cu sub numărul 261020 din data de 03.04.2009 prin care numitul CIUCIOIU MARIUS era citat la sediul Postului de Poliţie Bărăganu în ziua de 06.03.2009, ora 10.00, în calitate de făptuitor, cauza având ca obiect „conducere cu numere false de înmatriculare”. În registrul de „Diverse”, la numărul 261020 era o menţiune privind o adresă emisă pentru înaintarea de către o societate comercială a documentelor.
Tot la sediul postului de poliţie au fost găsite plăcuţele de înmatriculare provizorie pe care denunţătorul le montase la autoturismul Ford Mondeo cu care a fost depistat de către inculpat şi şeful de post în ziua de 27.03.2009.
De asemenea, a fost ridicată o copie a procesului-verbal întocmit la data de 27.03.2009 cu privire la depistarea denunţătorului pe raza localităţii Lanurile din comuna Bărăganu cu autoturismul Ford Mondeo, nesemnată.
Menţionăm că inculpatul a declarat că la data de 27.03.2009 denunţătorul a fost condus la sediul postului de poliţie unde i s-a luat o declaraţie pe care a datat-o inculpatul şi s-a întocmit un proces-verbal de constatare care a fost semnat de către inculpat, şeful de post, denunţător şi un martor asistent.
Procesul-verbal în original şi declaraţia denunţătorului nu au fost găsite la sediul postului de poliţie, iar şeful de post a afirmat că aceste înscrisuri ar fi dispărut.
Considerăm că în cauză există probe din care rezultă săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 7, alin. 3 din Legea nr. 78/2000, în referire la art. 257 C.pen. de către inculpat şi că există cazul prev. de art. 148, lit. f C.pr.pen., pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune este mai mare de 4 ani, iar lăsarea inculpatului  în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică.
Se reţine în acesta sens calitatea inculpatului care este agent de poliţie şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Postului de Poliţie Bărăganu. Astfel, deşi atribuţiile sale de serviciu îl obligă pe acesta să constate săvârşirea infracţiunilor şi să prevină săvârşirea de infracţiuni, acesta a făcut demersuri şi a pretins bani şi alte foloase de la denunţător pentru a interveni pe lângă şeful de post ca acesta să nu efectueze cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni prevăzută de O.U.G. nr. 195/2002 în condiţiile în care ştia că denunţătorul mai era cercetat de către Poliţia Municipiului Constanţa – Secţia 4 Poliţie pentru o faptă similară şi i s-a reţinut permisul de conducere.
Lăsarea în libertate a unui poliţist care a săvârşit o asemenea faptă creează publicului temerea că infractori periculoşi pot să se sustragă răspunderii penale prin realizarea unor asemenea înţelegeri cu reprezentanţi ai autorităţilor statului şi duce la pierderea încrederii cetăţenilor în autorităţile statului şi activitatea acestora, ceea ce pune în pericol ordinea publică.
Anexăm dosarul cauzei care conţine 79 file, un CD-R, marca Verbatim, având numărul 873/P/2009 menţionat pe partea superioară, conţinând o înregistrare prezentată de către denunţător la data de 10.04.2009 şi un DVD+R marca Imation având înscris numărul 01/873/P/2009 conţinând înregistrările audio şi video efectuate la data de 13.04.2009.

   PRIM PROCUROR,                           PROCUROR,
                     ADINA FLOREA                           VASILE BEJAN

Red. B.V.
Ex.3

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii