Propunere arestare preventiva Vicovianu Robert Constantin - 17.02.2009
Propunere arestare preventiva Vicovianu Robert Constantin - 17.02.2009
MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia Urmărire Penală Operator de date cu caracter personal nr. 3722
Dosar nr. 406/P/2009 Data 16.02.2009
CĂTRE,
TRIBUNALUL CONSTANŢA
În temeiul dispoziţiilor art. 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul:
VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN, fiul lui Constantin şi Doiniţa, născut la data de 22.06.1990 în municipiul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat, prev. de art. 20, rap. la art. 174-175, lit. i C.pen., fără antecedente penale, pentru o perioadă de 29 zile, începând cu data de 16.02.2009.
Prin rezoluţia nr. 406/P/2009 din data de 12.02.2009 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost începută urmărirea penală, iar prin ordonanţa cu acelaşi număr din data de 16.02.2009 a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat, prev. de art. 20, rap. la art. 174-175, lit. i C.pen. faţă de VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN.
Inculpatul a fost reţinut pentru o durată de 24 ore prin ordonanţa nr. 406/P/2009 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, începând cu data de 16.02.2009, ora 11.00.
În fapt, se reţin următoarele:
În seara zilei de 12.02.2009, în jurul orei 18.50, persoana vătămată ANGHEL MARIAN s-a deplasat la Școala nr. 1 din orașul Năvodari pentru a-și însoți prietena, IONICĂ CARMEN, până acasă.
Deplasându-se pe strada Școlii, după ce s-a întâlnit cu prietena sa și au plecat de la școală, persoana vătămată s-a întâlnit cu un grup de prieteni, respectiv numiții PENICA MARIUS, MANEA ANDREEA-ELENA, PARASCA CONSTANTIN și FERARU MARIUS. Persoana vătămată i-a salutat pe cei arătați mai sus, după care și-a continuat drumul împreună cu prietena sa.
După câțiva metri, din spate a venit inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN care era însoțit de către martora RUSU EVELYN-GABRIELA.
Între persoana vătămată ANGHEL MARIAN și inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN s-a iscat un conflict spontan în legătură cu împrejurarea că nu aveau loc să treacă pe stradă.
Martora IONICĂ CARMEN a declarat că inculpatul l-a împins pe ANGHEL MARIAN, iar martora RUSU EVELYN-GABRIELA a afirmat că persoana vătămată ANGHEL MARIAN a atins-o în trecere, motiv pentru care prietenul său, inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN, l-a apostrofat pe acesta că nu are loc să treacă pe stradă.
Persoana vătămată și inculpatul s-au lovit reciproc cu pumnii peste față, iar inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN a scos un cuțit și l-a lovit pe ANGHEL MARIAN în partea stângă a toracelui.
Între cei doi a intervenit martorul PENICA MARIUS care i-a despărțit și i-a cerut persoanei vătămate să fugă.
ANGHEL MARIAN împreună cu prietena sa, IONICĂ CARMEN și cu numitul COMAN ALEXANDRU-MĂDĂLIN au plecat, deplasându-se mai departe pe strada Școlii. Acesta din urmă a observat la un moment dat că persoana vătămată avea sânge pe haine.
Persoana vătămată ANGHEL MARIAN și IONICĂ CARMEN și-au continuat deplasarea, iar când au ajuns în apropierea bisericii ”Buna Vestire” din centrul localității, persoana vătămată nu și-a mai putut continua deplasarea datorită leziunilor suferite. Numita IONICĂ CARMEN a lăsat-o pe persoana vătămată pe niște scări, în fața unor magazine și a plecat să îi anunțe pe părinții acesteia.
Înainte de a pleca persoana vătămată, inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN a amenințat că va veni cu alte persoane să îl bată pe ANGHEL MARIAN, având în mână un cuțit. După aceea inculpatul a fugit.
La fața locului a sosit o ambulanță, iar persoana vătămată a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa unde a fost supusă unor intervenții chirurgicale.
Din concluziile preliminarii formulate de către medicul legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanța rezultă că persoana vătămată ANGHEL MARIAN a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp tăietor-înțepător și care necesită 30-35 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. S-a mai reținut că leziunile cardio-pericardice au pus în primejdie viața victimei prin hemoperitonită cu fenomene de tamponadă cardiacă.
Având în vedere obiectul folosit de către învinuit, zona corpului vizată și organul atins (inima), intensitatea loviturii, urmarea produsă, se constată că fapta săvârșită se încadrează în dispozițiile art. 20 C.pen., rap. la art. 174 C.pen., iar inculpatul a acționat cu intenția, cel puțin, indirectă de a ucide. Întrucât inculpatul și persoana vătămată se aflau pe stradă, în cauză sunt aplicabile și dispozițiile art. 175, lit. i C.pen.
Inculpatul a declarat că a scos cuţitul pentru a se apăra de persoana vătămată şi alţi doi băieţi care l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele peste faţă, restul capului, spate şi la picioare.
Concluziile medicului legist care l-a examinat pe inculpat la data de 16.02.2009 (o leziune de violenţă ce a putut fi produsă prin lovire cu corp dur, poate data de 12.02.2009 şi necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare) conduc la concluzia că inculpatul, în situaţia în care ar fi fost lovit de către cei trei aşa cum a declarat, loviturile au fost de intensitate mică, astfel încât nu au lăsat urme pe corp.
De altfel din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză rezultă într-adevăr că persoana vătămată l-a lovit pe inculpat cu pumnul peste faţă, dar şi că inculpatul a lovit-o cu pumnul peste faţă pe aceasta. Din declaraţiile martorilor rezultă că inculpatul lovea în stânga şi în dreapta cu cuţitul.
Nu pot fi reținute în cauză dispozițiile art. 44 C.pen. privind legitima apărare în ceea ce privește împrejurarea că persoana vătămată ar fi lovit cu pumnul peste faţă pe inculpat şi că alţi doi tineri ar fi lovit cu pumnii şi picioarele pe inculpat, întrucât, față de obiectele folosite și urmările produse, apărarea inculpatului este mult disproporționată față de acțiunea persoanei vătămate.
Fapta reţinută în sarcina inculpatului se dovedeşte prin următoarele mijloace de probă:
- procesul-verbal de cercetare la faţa locului din data de 12.02.2009,
- procesul-verbal de conducere în teren din 13.02.2009,
- procesul-verbal privind concluziile medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa care a examinat victima,
- procesul-verbal privind examinarea medico-legală a inculpatului,
- declaraţia martorilor IONICĂ CARMEN, PENICA MARIUS, MANEA ANDREEA-ELENA și RUSU EVELYN-GABRIELA,
- declaraţia inculpatului.
În seara zilei de 12.02.2009 inculpatului i s-a solicitat telefonic să se prezinte la sediul Poliţiei Oraşului Năvodari pentru a fi audiat cu privire la săvârşirea faptei însă acesta a plecat de acasă şi nu a mai fost găsit nici în zilele următoare. Inculpatul a declarat că nu a venit în seara zilei de 12.02.2009 la poliţie întrucât i-a fost frică să nu fie arestat. Acesta s-a prezentat în dimineaţa zilei de 16.02.2009 însoţit de către apărătorul ales.
Considerăm că în cauză există probe din care rezultă săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat, prev. de art. 20, rap. la art. 174-175, lit. i C.pen. de către inculpatul VICOVIANU ROBERT-CONSTANTIN şi că există cazul prev. de art. 148, lit. f C.pr.pen., pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune este mai mare de 4 ani, iar lăsarea inculpatului în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, avându-se în vedere gravitatea faptei săvârşite, dată de modalitatea de săvârşire, obiectul folosit, urmarea produsă.
În cursul urmăririi penale inculpatul a fost asistat de către apărătorul ales, avocat Matei Ioan din cadrul Baroului Constanţa.
Anexăm dosarul cauzei care conţine 55 file.
PRIM PROCUROR, PROCUROR,
ADINA FLOREA VASILE BEJAN
Red. B.V.
Ex.3
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp