Buletin de presă IPJ Constanţa - Luni, 06 August 2012
Buletin de presă IPJ Constanţa - Luni, 06 August 2012Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Oradea, Biroul Teritorial Satu Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:
PINTEA VASILE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi contrabandă, deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete şi evaziune fiscală, toate în formă continuată
TĂTAR IOAN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, contrabandă, deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete, evaziune fiscală, toate în formă continuată,
GHERMAN IOAN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete şi evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2012 - iunie 2012, inculpaţii Pintea Vasile şi Tătar Ioan au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş diverse sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro, precum şi un autoturism şi au remis efectiv suma totală de 14.000 euro pentru ca acesta să încalce atribuţiile de serviciu şi să faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă, la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat şi la porţiunile de frontieră rămase neacoperite sau nesupravegheate.
În aceeaşi perioadă, cei trei inculpaţi au introdus în ţară din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, cantitatea totală de 379 de baxuri cu ţigări de contrabandă, care au fost trecute peste frontiera verde de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate, transportate şi depozitate de către inculpaţi şi persoane din anturajul acestora. In perioada menţionată, cei trei inculpaţi au deţinut cantitatea totală de peste 7,5 milioane ţigarete în afara antrepozitului fiscal, fără ca ţigaretele să fi fost marcate potrivit legislaţiei româneşti.
Prin introducerea ilegală pe teritoriul României a ţigărilor de contrabandă, prin nesupunerea acestora unui regim vamal şi prin punerea lor în liberă circulaţie, cei trei inculpaţi s-au sustras de la plata accizei şi a TVA, producând un prejudiciu total de 1.718.785 lei bugetului de stat.
La data de 27 iunie 2012, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Gherman Ioan, Pintea Vasile şi Tătar Ioan pe un termen de 29 de zile.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.977.249 lei, respectiv suma de 258.477 lei - taxe vamale, suma de 1.249.207 lei - accize şi suma de 469.565 lei - taxă pe valoare adăugată.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.
2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului STOICA MIHAI, recidivist, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 16 mai - 4 iulie 2012, inculpatul Stoica Mihai a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru ca, prin influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcţionarilor de la Primăria municipiului Constanţa, să îi determine pe aceştia să-i elibereze denunţătorului o hartă cadastrală necesară revendicării unui teren în suprafaţă de 50 hectare, situat pe raza judeţului Constanţa, localitatea Costineşti.
La data de 4 iulie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 5 iulie 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Stoica Mihai pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 535/VIII/3 din data de 6 iulie 2012).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LOVIN CONSTANTIN ONOREL, şef al Serviciului Urbanism în cadrul Primăriei Sinaia, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2011, inculpatul Lovin Constantin Onorel, în calitate de şef al Serviciului Urbanism în cadrul Primăriei Sinaia, prevalându-se de influenţa sa pe lângă primarul localităţii, a pretins de la doi administratori ai unei societăţi comerciale suma de 50.000 euro, în schimbul eliberării autorizaţiilor de construire pentru un hotel în oraşul Sinaia. Inculpatul susţinea că această sumă de bani ar fi fost solicitată de primar, aspect neconfirmat în realitate.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Prahova.
4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
STAN DAN, reprezentant legal al SC METAL INDUSTRIAL SYSTEM SRL Bucureşti şi administrator în fapt al SC IMPEX MOTOR OIL SRL Focşani, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată şi
BĂLAN PETRIŞOR în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2008 - septembrie 2009, inculpatul Stan Dan, în calitate de împuternicit cu administrarea SC METAL INDUSTRIAL SYSTEM SRL Bucureşti, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţa contabilă a acestei societăţi 30 de facturi fiscale fictive reprezentând cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţia de feroaliaje emise de SC IMPEX MOTOR OIL SRL Focşani).
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.122.700 lei (echivalentul a 1.020.470 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA aferent cheltuielilor înregistrate în contabilitate, care au la bază documente fictive.
De asemenea, în perioada 2008 - 2009, inculpatul Stan Dan, în calitate de administrator de fapt al SC IMPEX MOTOR OIL SRL Focşani, nu a depus raportările financiare şi fiscale legale şi a ascuns, astfel, încasările realizate în urma livrărilor de feroaliaje către alte două societăţi comerciale. Prejudiciul creat în dauna bugetului de stat este în sumă de 179.661,11 lei, reprezentând TVA colectat.
La rândul său, inculpatul Bălan Petrişor, fiind audiat în calitate de martor în acest dosar penal, a făcut declaraţii mincinoase referitor la legăturile sale cu inculpatul Stan Dan, în condiţiile în care Bălan Petrişor era împuternicit pe contul bancar al SC IMPEX MOTOR OIL SRL.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 4.397.233 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Stan Dan.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ALEXE EUGENIA ADINA, fost asociat şi administrator în cadrul S.C. DOUBLE A & AGRO S.R.L. Arad, S.C. COM INTERMED S.R.L. Arad (ulterior Mărăcineni, judeţul Buzău) şi S.C. AVICONSTRUCT S.R.L. Mărăcineni, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2005 - 2009, inculpata Alexe Eugenia Adina, în calitate de reprezentant legal sau convenţional al celor trei societăţi comerciale, le-a utilizat, concomitent sau succesiv, într-un mod fraudulos, constând în înregistrarea de tranzacţii fictive şi neevidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni economice real desfăşurate. Prin eludarea taxelor şi impozitelor legal datorate, inculpata a cauzat un prejudiciu total de 3.929.177 lei (echivalentul a 1.106.533 euro calculat la momentul săvârşirii faptelor) în dauna Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău, instituţie care s-a şi constituit parte civilă în cauză cu suma respectivă.
În cauză, nu s-au instituit măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpatei, însă - în vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune - a fost citată ca parte responsabilă civilmente una dintre societăţile sale, celelalte două fiind radiate.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Buzău.
6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ZĂPUCIOIU IONEL în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2009, inculpatul Zăpucioiu Ionel a luat în concesiune un teren cu suprafaţa de 35 ha păşune, situat pe raza localităţii Priboieni, judeţul Argeş.
La datele de 15 mai 2009, 14 aprilie 2010 şi 16 mai 2011, inculpatul Zăpucioiu Ionel a prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Topoloveni cereri unice de plată pe suprafaţă de teren, conţinând menţiuni nereale, în sensul că a cerut sprijin financiar pentru o suprafaţă de 45 ha de teren păşune, în condiţiile în care nu folosea decât 35 ha teren.
În acest fel, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri europene în sumă de totală de 82.491, 21 lei.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură - Centrul judeţean Argeş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 82.491,21 lei.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Topoloveni.
În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp