Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Propunere de arestare preventivă - evaziune fiscală ş.a.- PT Mureş

ro

04 Feb, 2016 19:40 1172 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 22 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi uz de fals. De asemenea, s-a reţinut faţă de patru persoane şi săvârşirea infracţiunii de constituire de grup organizat, întrucât aceştia au acţionat în mod organizat, după o ierarhie bine stabilită, în vederea distribuirii de documente fictive către diverşi beneficiari.

Procurorii au dispus, prin ordonanţă, reţinerea unui număr 8 inculpaţi, 6 dintre aceştia fiind prezentaţi în cursul zilei de astăzi, 4 februarie 2016, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
Începând cu luna aprilie 2015, un grup format din patru persoane a început a distribui pe teritoriul ţării mai multe avize de însoţire a materialului lemnos, împreună cu facturile fiscale şi chitanţele fictive aferente, emise în numele unei societăţi de tip „fantomă”, atestând astfel relaţii comerciale nereale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către beneficiarii acestora. Până în prezent au fost identificate 66 de societăţi comerciale cu activitate constând în exploatarea, prelucrarea şi comercializarea lemnului. În continuare, cumpărătorii acestor documente fictive şi le înregistrau în contabilitatea societăţilor administrate de ei, atât în scopul diminuării bazei impozabile, cât şi în scopul acoperirii unor stocuri de marfă nejustificate. Sumele de bani astfel înregistrate în contabilitate ca fiind achitate au fost însuşite de către administratorii acestor societăţi, pe nedrept, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la valoarea de 2 milioane lei.
 
În vederea identificării tuturor participanţilor la săvârşirea acestor fapte şi a  ridicării unor mijloace de probă, la data de 3 februarie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, sub supravegherea procurorilor, au fost efectuate de către lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Mureş, ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R., precum şi ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, un număr de 156 de percheziţii domiciliare, în 24 de judeţe. Cu ocazia acestor percheziţii au fost ridicate mai multe înscrisuri, în vederea analizării lor. 
Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii