Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimitere in judecata - contrabandă țigări

ro

01 Nov, 2012 22:40 1309 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului MICH IOAN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- dare de mită, în formă continuată,

- contrabandă,

- infracţiunea de deţinere, în afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie - octombrie 2012, inculpatul Mich Ioan a promis unui denunţător (ofiţer de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei - Sectorul Poliţiei de Frontiera Sarasău) suma de 12.000 euro pentru ca ofiţerul să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i faciliteze inculpatului Mich Ioan introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă, în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău şi la porţiunile de frontieră rămase neacoperite sau nesupravegheate.

Din suma totală promisă, inculpatul a remis efectiv denunţătorului suma totală de 5.050 lei (echivalentul a 5.000 de euro) în scopul menţionat mai sus.

Ca urmare, în noaptea de 14 iulie 2012, inculpatul Mich Ioan, împreună cu alte persoane, a introdus în ţară din Ucraina, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea totală de 50 baxuri de ţigări de contrabandă. Pentru a evita plata taxelor vamale în sumă de 43.908 lei, inculpatul Mich Ioan a trecut baxurile cu ţigări peste frontiera verde cu ajutorul unor cetăţeni ucraineni, fiind preluate, transportate, deţinute şi depozitate de către inculpat şi persoane din anturajul acestuia. În plus, în perioada următoare, inculpatul şi alte persoane din anturajul său au deţinut, în afara antrepozitului fiscal, cantitatea totală de 500.000 ţigarete.

În această modalitate, inculpatul Mich Ioan s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale în cuantum total de 240.675 lei, reprezentând accize şi TVA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 284.583 lei, reprezentând accize, TVA şi taxe vamale.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpatului Mich Ioan.

La data de 9 octombrie 2012, Tribunalului Maramureş a dispus arestarea preventivă inculpatului Mich Ioan pe termen de 29 de zile (comunicatul nr. 719/VIII/3 din data de 9 octombrie 2012).

În cauză, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei şi de lucrători din cadrul structurilor locale, specializate în culegerea de informaţii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii