Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean - "Singura garanție reala a preturilor scăzute si a securității aprovizionării este piața funcționala si lichida a energiei."

ro

29 Jun, 2015 22:48 1777 Marime text
Astăzi a avut loc cel de-al 22-lea Summit al Președinților Partidului Popular European din Parlamentul European si Parlamentele Naționale. Aceasta ediție a Summit-ului anual al PPE a fost dedicata Uniunii Energetice Europene si Fondului European pentru Investiții Strategice.
 
Adina Ioana Vălean, Vice-Președinte al Parlamentului European a participat in calitate de vorbitor principal la dezbaterile din cadrul summit-ului, susținând importanta schimbării paradigmei prin care Statele Membre si guvernele acestora privesc energia:"Viitorul Energiei in Europa nu poate fi redus la diplomație energetica si conducte. Da avem nevoie de infrastructura interconectata, si da - avem nevoie de noi surse de aprovizionare, dar acestea nu sunt nimic altceva decât vectorii prin care putem atinge o garanție reala a preturilor scăzute si a securității aprovizionării. Aceasta garanție o poate reprezenta doar o piața funcționala si lichida a energiei!"
 
Adina Vălean a arătat ca in acest moment regiunea Mării Negre, precum și Uniunea in ansamblu, sunt profund dependente de aprovizionarea cu energie pe traseele care traversează frontierele estice. Fluxul unidirecțional est - vest, interconectările insuficiente, precum și piețele naționale monopolizate sunt periculoase atât pentru securitate cat și din motive economice. Depășirea acestei situații depinde, in viziunea Adinei Vălean, de capacitatea statelor membre de a redefini viziunea asupra energiei. "Este totodată necesar ca percepția energiei ca serviciu public sa lase locul unei viziuni in care energia devine un bun economic tranzacționabil pe piețe competitive, fie ca vorbim de producție sau transport", a declarat europarlamentarul PNL.
 
Aceasta viziune a fost susținuta si de coordonatorul PPE in Comisia de Industrie a Parlamentului European Krišjānis Karins care a subliniat faptul ca in lipsa unei piețe cu funcționale si integrate a energiei, Europa nu va putea garanta pe deplin securitatea aprovizionării si competitivitatea preturilor.
 
"Dezvoltarea capacităților de gaz lichefiat pentru țările mediteraneene, și Europa de Sud-Est, precum și interconectarea țărilor fără ieșire la mare din Europa Centrală la aceste noi capacități, ar trebui să fie măsurile prioritare pentru diversificare a surselor de aprovizionare. Crearea unui hub al gazului in estul Mediteranei si a unuia in zona Mării Negre va permite concurența surselor de aprovizionare și va sparge monopolul reprezentat de contractele bilaterale pe termen lung cu prețuri legate exclusiv de prețului petrolului. Stabilirea prețului la gaz intr-un hub va facilita scăderea costurilor pentru consumatori, la fel cum se întâmpla deja in Hub-ul Britanic National Balancing Point si in hub-urile din nordul Europei. Situația de astăzi în care acordurile interguvernamentale cu Gazprom continuă să diminueze puterea de negociere a statelor membre va înceta de indata ce piața va începe sa funcționeze," a concluzionat Adina Vălean.
 
Summit-urile președinților Grupului PPE
În cadrul acestor summit-uri, se reunesc toți președinții grupurilor parlamentare din cadrul PPE din parlamentele naționale ale UE. Reuniunile au loc de două ori pe an la Bruxelles și au drept scop stabilirea unei poziții comune privind perspectivele și prioritățile politice ale PPE și discutarea unor subiecte europene de actualitate. Președinții Parlamentului European și ai Comisiei Europene, precum și comisari europeni care aparțin familiei politice PPE pot fi invitați să participe la summit-uri. Printre vorbitorii din acest an ai summit-ului s-au numărat Președintele PPE Joseph Daul, Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, si Președintele Grupului PPE din Parlamentul European Manfred Weber.
 
Uniunea Energetica Europeana
Strategia-cadru pentru uniunea energetică stabilește viziunea pentru viitor și integrează o serie de domenii de politică într-o singură strategie coerentă. Aceasta include inițiative care se susțin reciproc și care, odată implementate pe deplin, vor asigura faptul că UE este mai bine pregătită pentru a face față provocărilor, datorită solidarității și încrederii între statele membre.

Uniunea energetică este bazată pe cele trei obiective de mult stabilite ale politicii energetice a UE: securitatea aprovizionării, durabilitatea și competitivitatea. Pentru a atinge aceste obiective, uniunea energetică se concentrează asupra a cinci dimensiuni care se sprijină reciproc: securitatea energetică, solidaritatea și încrederea; piața internă a energiei; eficiența energetică văzută ca o contribuție la moderarea cererii de energie; decarbonizarea economiei și cercetarea, inovarea și competitivitatea.
 
Fond european pentru investiții strategice (FEIS).
Acesta va fi un fond special conceput, gestionat și găzduit de Banca Europeană de Investiții (BEI) și cofinanțat de BEI și de Comisia Europeană. Fondul va finanța proiecte strategice în întreaga UE, în domeniul infrastructurilor, precum cele de bandă largă, de energie și de transport, în domeniul educației, al cercetării și al inovării, precum și în domeniul energiei din surse regenerabile și al eficienței energetice. O parte din noua finanțare va fi dedicată sprijinirii investițiilor realizate de IMM-uri și de întreprinderile cu capitalizare medie1 prin intermediul Fondului european de investiții (FEI), o entitate dedicată acestui tip de finanțare din cadrul Grupului BEI. Scopul FEIS este de a putea acoperi proiecte mai riscante și de a se implica în activități de un interes strategic mai mare, deci cu o structură mai complexă. Sfera de cuprindere a acestuia este mai largă decât cea a programelor existente ale UE și a activităților mai tradiționale ale BEI și ale altor instituții financiare.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii