Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Țicău -"Implementarea Strategiei UE pentru Regiunii Dunării trebuie susținută prin angajamente ferme din partea Statelor Membre"

ro

15 Feb, 2011 22:55 1098 Marime text
Parlamentul European a dezbătut aseară " Implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării", pe baza a doua întrebări orale. Dezbaterea va fi urmata de o rezoluție comună a Parlamentului European privind Dunărea care va fi votată joi în plenul Parlamentului European.

În calitate de autor, Adriana Ţicău a declarat că "regiunea Dunării este un spațiu în care se pot dezvolta intense sinergii intre diferite politici ale UE: coeziune, transporturi, turism, agricultura, pescuit, dezvoltare economica si sociala, energie, mediu, politica in materie de extindere si vecinătate. O strategie integrata are mai multe sanse de a implementa initiativele majore ale UE si de a sprijini dezvoltarea generala a acestei macro-regiuni."
Strategia UE pentru regiunea Dunarii este rezultatul unor ample consultari la care au participat autoritatile nationale,, regionale si locale precum si reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic și ai întreprinderilor. Rolul acestora devine și mai important în procesul de implementare. Parlamentul European a contribuit la dezvoltarea strategiei atat prin rezolutia sa din 20 ianuarie 2010 cat si prin activitatea Forumului pentru Dunare din PE, si va ramane un partener activ si pentru implementarea si actualizarea acesteia.

Vicepreşedinta comisiei de transport şi turism din PE a subliniat că pentru dezvoltarea regiunii Dunării este esenţială dezvoltarea infrastructurii de transport și finalizarea proiectelor TEN-T. "Strategia reconfirmă importanța mobilitati si a comodalitatii, a necesitatii de a investi in imbunatirea navigatiei, a interconexiunilor, in dezvoltarea porturilor multimodale si in utilizarea noilor tehnologii pentru ca Dunarea sa fie mai putin poluata, precum si pentru a accelera eliminarea blocajelor existente in calea liberei circulatie a navelor. Finalizarea proiectelor TEN-T aferente regiunii Dunarii, dezvoltarea turismului, a infrastructurii energetice, prevenirea si combaterea dezastrelor naturale si a efectelor schimbarilor climatice, precum si schimburile culturale si academice vor aduce bunastare in regiune."

De asemenea, deputata social-democrata a subliniat necesitatea de a proteja ecosistemele complexe si biodiversitatea din regiunea Dunarii: "este important ca, în conformitate cu Declarația comună privind dezvoltarea navigației interioare și protecția mediului în bazinul Dunării, să existe echipe integrate de proiect si solutii de tip "castig-castig" atat pentru imbunatatirea navigatiei cat si pentru protectia mediului."

Adriana Ţicău a salutat desemnarea, pe 3 februarie, a coordonatorilor acțiunilor prioritare și a solicitat acestora să elaboraze programe de lucru, să identifice resursele financiare necesare și să imbunatateasca cooperarea dintre tari si regiuni pentru a trece imediat la implementarea strategiei. "Statele Membre isi pot revizui Programele Operationale si realoca fondurile europene neutilizate pentru proiectele prioritare pentru regiunea Dunarii. De asemenea, viitorul cadru financiar multianual ar trebui sa includa prevederi specifice strategiilor macro-regionale. Strategia UE petru regiunea Dunarii va permite utilizarea mai eficienta a fondurilor europene si nationale existente in tarile din regiunea Dunarii" a subliniat Adriana Ţicău.

In încheiere, Adriana Ţicău a solicitat extinderea Strategiei UE pentru regiunea Dunării către regiunea Marii Negre. .

Background:

Bazinul Dunarii acopera o cincime din suprafata UE, aici locuind o populatie de aproximativ 160 milioane de persoane. Dunarea este cel mai lung fluviu din UE, strabate zece tari de la izvor- Muntii Padurea Neagra, pana la varsare- in Marea Neagra. Coridorul trans-european Rin-Main-Dunare asigura o legatura directa intre Marea Nordului si Marea Neagra, intre portul Rotherdam si portul Constanta. De asemenea, Delta Dunarii face parte din patrimoniul mondial Unesco si adaposteste 70% din populatia mondiala de pelicani albi, moruni albi si sturioni.
Comisia Europeana a publicat pe 8 decembrie 2010 strategia UE pentru regiunea Dunarii si Planul de Actiuni aferent, urmand ca acestea sa fie adoptate de Consiliul European pe perioada Presedintiei Ungare a Uniunii Europene.
Planul de actiuni este construit in jurul a patru piloni: interconectarea regiunii, protejarea mediului, dezvoltare economica si sociala si consolidarea regiunii Dunarii si contine 11 actiuni prioritare. Strategia va fi actualizata in mod continuu. Strategia este in deplina conformitate cu obiectivele strategiei UE2020.

Pentru mai mute informatii:

text intrebare orala: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=OQ&reference=O-2011-000029&language=EN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii