Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Țicău "Priorități în domeniul infrastructurii energetice europene"

ro

16 Mar, 2011 17:26 938 Marime text
www.adrianaticau.eu

Comisia de industrie, cercetare și energie(ITRE) a Parlamentului European a dezbătut raportul privind "prioritățile UE în domeniul infrastructurii energetice ante și post 2020".

Adriana Țicău, membră a comisiei ITRE a susținut în cadrul dezbaterilor că "obiectivele de bază ale Uniunii în materie de politică energetică trebuie să fie furnizarea de energie tuturor cetățenilor europeni, la prețuri accesibile, securitatea aprovizionării și consolidarea solidarității între statele membre în situația în care unul dintre acestea se confruntă cu o criză energetică".

Europarlamentarul român, membră a Grupului S&D, a subliniat necesitatea modernizării infrastructurii energetice și a asigurării interconexiunilor dintre infrastructurile energetice ale statelor membre. Adriana Țicău a solicitat ca raportul să reflecte mai bine importanța geostrategică a Regiunii Mării Negre, în special pentru securitatea energetică și pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie ale UE, datorită proximității sale față de Marea Caspică, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. "Având în vedere necesitatea de a asigura interconectarea rețelei energetice trans-europene cu infrastructra energetică a țărilor vecine, subliniez valoarea adăugată europeană și importanța coridorului sudic al gazelor ca mijloc de îmbunătățire a siguranței aprovizionării UE. Consider că, proiecte precum gazoductul Nabucco, ce reprezintă o prioritate-cheie pentru UE, alături de alte proiecte mai mici, cum ar fi gazoductul transadriatic (TAP), Conducta Petrolieră Pan-Europeană (PEOP), interconexiunea Turcia-Grecia-Italia (ITGI) sau interconexiunea Azerbaidjan-Georgia-România (AGRI) ar trebui sa fie priorități ale UE în domeniul infrastructurii energetice", a declarat Adriana Țicău.

Europarlamentarul român a subliat importanța implementării rețelelor inteligente de energie și a dezvoltării unor capacități mai mari de stocare a energiei, precum și modernizarea rețelelor urbane de termoficare și răcire. "Creșterea eficienței energetice și reducerea consumului de energie și de emisii poluante se poate realiza prin implementarea unor programe privind eficiențta energetică a cladirilor și în sectorul transporturilor. Modernizarea și eficientizarea rețelelor urbane de termoficare și răcire trebuie să fie o prioritate pentru UE. De asemenea, UE trebuie să dezvolte infrastructura de rețele electrice inteligente pentru a fi capabilă să preia energia produsă la nivel local și regional din surse regenerabile și care poate asigura astfel, infrastructura necesară pentru utilizarea vehiculelor electrice", a declarat Adriana Țicău.

Comunicarea Comisiei recunoaște faptul că integrarea celor 27 sisteme electrice europene ar putea reduce semnificativ prețurile plătite de beneficiari. În Europa de Sud-Est rețeaua de transport de energie este mai puțin densă decât rețeaua din restul continentului. În această regiune, este nevoie de capacități suplimentare de conectare și interconectare pentru generare în scopul creșterii fluxurilor energetice dintre țările din sud-estul Europei și cele din Europa Centrală.

În comunicarea publicată în 17 noiembrie 2011, Comisia a arătat că pentru dezvoltarea proiectelor prioritare în domeniul infrastructurii energetice ante și post 2020, UE trebuie să investească aproximativ o mie de miliarde de euro, din care 200 de miliarde sunt necesare numai pentru rețelele de transport al energiei. Modernizarea infrastructurii energetice europene presupune modernizarea rețelei electrice, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a unei rețele flexibile și interconectate integral, asigurarea securității aprovizionării cu petrol, creșterea ponderii energiei produse din surse regenerabile, implementarea tehnologiilor pentru rețele inteligente. Comisia, împreună cu statele membre vor defini un set de criterii transparente pentru a defini un număr limitat de proiecte de interes european, care trebuie implementate până în 2020.

Membrii comisiei ITRE pot depune amendamente până pe data de 17 martie, urmând ca votul în comisia ITRE sa aibă loc în luna mai, iar în plenul Parlamentului European în luna iunie. Pe baza acestor recomandări, Comisia va prezenta, până la sfârșitul anului, o propunere legislativă privind prioritățile în domeniul infrastructurii energetice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii