Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Țicău -"Sectorul transporturilor - coloana vertebrală a Economiei europene."

ro

10 Feb, 2011 23:23 928 Marime text

Eurodeputata Adriana Ţicău a prezentat, în cadrul Summit-ului la nivel înalt cu tema "Prosperitatea bazată pe o economie cu emisii reduse de carbon", rolul sectorului transporturilor în atingerea obiectivului de reducere a emisiilor poluante cu 20% până în 2020. "Sectorul transporturilor reprezintă coloana vertebrala a economiei europene. Acesta trebuie să devină sustenabil, eficient energetic şi să utilizeze mai mult sursele alternative de energie" a declarat eurodeputata social democrată.

Adriana Ţicău a reprezentat Comisia de Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European, în calitate de vicepreședintă.

Vicepreședinta Comisiei TRAN a arătat că principalele probleme cu care se confruntă sectorul transportului european sunt: congestia şi costul ridicat pentru mediu şi economie al acesteia; scăderea nivelului investițiilor în infrastructura de transport, inegal dezvoltată pe teritoriul UE; progresul insuficient al implementării proiectelor TEN-T şi lipsa conexiunilor dintre acestea; lipsa unui sistem european integrat privind controlul traficului aerian şi progresul redus în ceea ce privește realizarea Cerului Unic European, precum şi potențialul insufient exploatat al căilor navigabile interne.

Adriana Ţicău a precizat că pentru a reduce emisiile poluante generate de sectorul transporturilor este necesară realizarea unei Piețe interne în sectorul transporturilor.

"Pentru a avea o politică sustenabilă de transport, care la rândul său să faciliteze dezvoltarea economiei cu emisii reduse de carbon, este necesar să realizăm spațiul unic european de transport, să consolidăm politicile de achiziții publice pentru introducerea de vehicule mai ecologice, să investim în inovare şi cercetare (dezvoltarea de sisteme inteligente de transport pentru toate modurile, sistem multi-modal de planificare a călătoriilor, e-ticketing), să încurajam utilizarea transportului feroviar şi a celui naval pe apele interioare ale UE, atât pentru marfa cât şi pentru pasageri şi nu în ultimul rând, să revizuim politicile de tarifare a infrastructurii de transport" a subliniat vicepreședinta TRAN.

Pentru anul 2011, Comisia Europeană a anunțat două inițiative importante în domeniul transportului: Carta Albă a transporturilor şi Planul Tehnologic pentru un Transport Strategic. Acesta din urmă va contura pe termen mediu agenda europeană pentru cercetare şi inovare în domeniul transporturilor, în linie cu obiectivele stabilite de Carta Albă.

La discuţiile Summitului la nivel înalt au mai participat Alteța Sa Regală, Prințul Charles, Preşedintelele Comisiei Europene - Manuel Barroso, Președintele Consiliului European - Van Rompuy, Preşedintele Parlamentului European- Jerzy Buzek, precum şi președinți şi vicepreședinți ai Comisiilor ITRE, IMCO si ENVI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii