Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Țicau solicita CE ca viitoarea politica industriala a UE sa acorde o atenție speciala noilor state membre

ro

15 Jul, 2010 06:25 896 Marime text

Bruxelles, 14 iulie 2010

Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European (ITRE) a dezbătut, marți, viitoarea politica industrială a Uniunii Europene, domeniu pentru care ITRE va realiza un raport de inițiativă. Acest raport va conține propunerile PE pentru viitoarea politică industrială a UE, Comisia Europeană urmând a veni cu o Comunicare în acest sens, până la sfârșitul acestui an. Eurodeputata PSD Adriana Ticău a subliniat, în cadrul dezbaterii ITRE, că "politica industrială a UE este esențială pentru competitivitatea UE, pentru politica de ocupare a forței de muncă și mai ales pentru redresarea economică a Uniunii".

Deputata europeană a precizat că, așa cum arată și statisticile europene, competitivitatea UE este recunoscută în domenii industriale precum producţia de automobile, industria chimică şi cea constructoare de maşini, Uniunea asigurând, în 2008, 27%, 30%, respectiv 38% din producţia mondială. De asemenea, în 2008, UE era al treilea, respectiv al doilea mare producător în domeniul farmaceutic şi în domeniul construcţiei de aeronave civile. Criza economică a afectat grav industria europeană. Astfel, în luna februarie 2010, producţia industrială a scăzut cu 2% faţă de februarie 2009, iar numărul şomerilor (UE-27) a ajuns la 23,019 milioane, în creştere cu 3,1 milioane faţă de februarie 2009.

"De aceea, este important ca politica industrială a UE să investească în domenii care să asigure creșterea competitivității UE pe plan mondial. Sectorul tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor (ICT) trebuie să fie o componentă majoră a politicii industriale a UE, întrucât ICT sunt indispensabile pentru buna funcționare a oricărui sector industrial dar și în domeniul serviciilor, incluzându-le aici atât pe cele publice cât și pe cele financiare", a declarat Adriana Țicău.

Europarlamentarul român a arătat că, în ultimii 20 de ani, în multe state membre s-au făcut resimțite efectele unei politici de dezindustrializare, ceea ce a afectat atât competitivitatea acestora cât și a UE în general. "Competitivitatea UE este strâns legată de competitivitatea noilor state membre și de aceea solicit Comisiei Europene ca viitoarea politică industrială a UE să acorde o atenție specială dezvoltării industriale în noile state membre. In aceste state a existat o lungă tradiție industrială și există competențele necesare pentru a dezvolta, în mod sustenabil, sectoare industriale importante", a conchis ea.

Prezent la dezbatere, domnul Heinz Zourek, director general al Direcției Generale CE pentru întreprinderi și industrie a declarat că se anticipează o lipsă de ingineri și de matematicieni, fiind necesară inversarea acestui trend cu ajutorul universităților.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii