Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adriana Țicău - "Ziua Internațională a Dunării sărbătorită în PE"

ro

29 Jun, 2011 17:05 1125 Marime text

www.adrianaticau.ro

Bruxelles, 28 iunie 2011

Parlamentul European găzduiește, în perioada 27iunie - 1 iulie expoziția de fotografie "Comorile Dunării". Initiațiva aparține europarlamentarului român Adriana Țicău care împreună cu alți cinci colegi: Michael Theurer(Germania), Eva Lichtenberger(Austria), Katarina Nevedalova(Slovacia), Tamas Deutsch(Ungaria) și Mariya Nedelcheva(Bulgaria), membri ai Forumului pentru Dunare din PE, au organizat aceasta expoziție pentru a sărbători Ziua Internațională a Dunării.

La deschiderea expoziției, ce a avut loc ieri, 28 iunie 2011, Adriana Țicău, inițiatoarea Forumului pentru Dunare din PE a reamintit că "una dintre primele instituții europene, Comisia Europeană a Dunării, a fost înființată la 31 martie 1856 și a avut inițial sediul la Galați, în actuala clădire a bibliotecii "V.A. Urechia". Obiectivul creării acestei instituții a fost acela de a asigura libera navigație pe Dunăre. Iată deci că Dunarea a jucat un important rol în construcția europeană și acest lucru trebuie afirmat mai des".

29 iunie 2011 este prima sărbatoare a Zilei Internaționale a Dunării după adoptarea Strategiei a UE pentru regiunea Dunarii. Aceasta strategie a fost adoptată de Comisia Europeana în decembrie 2010, în urma cererilor formulate de către Consiliul European și de Parlamentul European. Strategia pentru regiunea Dunării este însoțită de un plan de acțiune, care este structurat pe patru piloni (interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului, creșterea prosperității și consolidarea regiunii Dunării) și care răspunde necesității de a îmbunătăți mobilitatea, securitatea energetică, protecția mediului, dezvoltarea economică și socială, securitatea și protecția civilă în regiunea Dunării. Strategia a fost adoptată și de Consiliul UE la data de 13 aprilie 2011 și de Consiliul European la sfarșitul săptămânii trecute.

Acum avem o strategie a UE pentru regiunea Dunării, dar important este ca ea să fie implementată. Solicităm statelor membre și regiunilor să folosească fondurile structurale disponibile pentru perioada 2007-2013 pentru a sprijini cât mai mult această strategie, în special pentru a promova crearea de locuri de muncă și creșterea economică în zonele cele mai afectate de criză economică și financiară", a subliniat Adriana Țicău.

Adriana Țicău, vicepreședintă a Comisiei de transport și turism din PE, a reamintit că Dunărea, împreună cu Rinul și cu canalul Main-Dunăre leagă în mod direct 11țări, de la Marea Nordului până la Marea Neagră, pe o lungime de 3500km. Europarlamentarul român a insistat asupra necesității de a extinde Strategia UE pentru regiunea Dunării la regiunea Mării Negre, subliniind faptul că dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării va consolida importanța geostrategică a regiunii Mării Negre.

În încheiere, europarlamentarul român a susținut că orașele situate de-a lungul Dunării, siturile arheologice, castelele și fortărețele, bisericile și catedralele, zonele turistice și diversitatea culturală, și mai ales oamenii care locuiesc în regiunea Dunării reprezintă comori ale Dunării. „Împreună cu colegii mei ne-am propus să vă prezentăm un crâmpei din comorile Dunării și să lansăm astfel o invitație permanentă pentru a vizita, a cunoaște mai bine și a sprijini regiunea Dunării. Ne dorim ca Ziua Internațională a Dunării 2011 să se desfășoare sub semnul angajamentului pentru dezvoltarea regiunii Dunarii", a conchis Adriana Țicău.

La deschiderea expoziției „Comorile Dunării" au mai participat vicepreședintele Parlamentului European Miguel Angel Martinez, dna. Emma Udwin, din partea Comisarului pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, deputați europeni si numeroși reprezentanți ai autorităților locale si regionale situate de-a lungul Dunării.

Regiunea Dunării, care cuprinde 14 țări europene și 115 milioane de cetățeni, atât din UE, cât și din afara ei - Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, România, Bulgaria, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Moldova și Ucraina - reprezintă un spațiu în care pot fi dezvoltate sinergii consolidate între politicile UE din diverse domenii, cum ar fi conexiunea, transporturile, economia, energia, mediul, extinderea și vecinătatea.

Link la strategia Dunării:

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/events_en.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii