Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avizul Rovanei Plumb privind lucratoarele gravide, adoptat si de FEMM creste concediul platit la 20 de saptamani

ro

24 Feb, 2010 15:46 1002 Marime text
rav_plu.jpgBruxelles, 23 februarie 2009

Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitate de şanse a Parlamentului European (FEMM) a aprobat marţi avizul eurodeputatei PSD Rovana Plumb la raportul referitor la introducerea de măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează. Avizul a fost aprobat, la finalul lunii ianuarie, şi de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a PE (EMPL). Ca urmare a votului din FEMM -şi ca o noutate faţă de votul din EMPL-, va avea loc extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 săptămâni (18 săptămâni era varianta EMPL, n.red.) şi plata integrală a salariului în această perioadă.

"Votul din FEMM este o nouă etapă -înainte de cea, finală, din plenul PE- în acest dosar extrem de important pentru lucrătoarele gravide dar şi pentru societate în ansamblul său", a declarat Rovana Plumb, precizând că "de asemenea, am insistat pentru posibilitatea ca, din cele 20 de săptămâni, opţional, două să poată fi folosite pentru concediu paternal".

Lucrătoarelor aflate în concediu de maternitate li se va plăti salariul integral, iar indemnizaţia de maternitate va fi de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu. "Victoria social-democraţilor europeni în ceea ce priveşte plata 100% in timpul concediului de maternitate reprezintă un instrument important în reducerea diferenţei salariale dintre femei şi bărbaţi. In plus, femeile nu trebuie să vadă sarcina ca pe o reducere a veniturilor şi nu trebuie să fie pedepsite pentru dorinţa de a da naştere unui copil", a afirmat Rovana Plumb.

Alte măsuri aprobate sunt:
● lucrătoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate;
● lucrătoarele gravide nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de 3 luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere;
● prevederile concediului de maternitate se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv lucrătorilor domestici;
● luarea concediului de maternitate nu trebuie să afecteze schema de pensie;
● angajatorii trebuie să ia în considerare cererile lucrătorilor în ceea ce priveşte transferul de la muncă "full time" la "part time" în primele 12 luni de după naştere.

"In cazul naşterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la naştere, a unui copil cu dizabilităţi sau a unei naşteri multiple, statele membre trebuie să garanteze un concediu suplimentar, plătit integral. In cazul naşterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creşte cu 1 lună pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsă cu cel puţin opt săptămâni în cazul naşterii unui copil cu dizabilităţi. Concediul maternal adiţional trebuie să fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilităţi", a precizat doamna Plumb.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii