Cătălin Ivan (PSD) îl acuză pe ministrul Educaţiei pentru lipsa de eficienţă în combaterea abandonului şcolar
Cătălin Ivan (PSD) îl acuză pe ministrul Educaţiei pentru lipsa de eficienţă în combaterea abandonului"Observ că domnul Funeriu este foarte ocupat în ultima vreme să laude, pe oriunde ţine o cuvântare, o lege a educaţiei care, datorită efectelor sale nocive pentru învăţământ, a putut fi trecută doar cu forţa prin Parlament. În schimb, îi propun actualului ministru al Educaţiei să îşi aloce mai mult timp pentru combaterea abandonului şcolar, având în vedere că situaţia pare să scape de sub control. Cum se face că, deşi se alocă mai mulţi bani pentru combaterea acestei probleme, rata abandonului este pe o creştere constantă? Eu pot trage doar două concluzii, ambele la fel de grave: fie, în realitate, se minte când se spune că sunt alocate fonduri, fie fondurile respective nu ajung unde trebuie", a arătat Ivan.
Conform unor studii date publicităţii la sfârşitul anului trecut, în România, numărul copiilor săraci a crescut la 350.000, iar rata abandonului şcolar s-a triplat. Astfel, ţara noastră se plasează printre primele cinci ţări din Europa în clasamentul abandonului şcolar. Mai mult de 40.000 de copii părăsesc anual şcoala, majoritatea provenind din mediul rural. Pe de altă parte, alte statistici ne relevă faptul că, tot în anul 2010, doar numărul proiectelor contractate în cadrul POS DRU, program destinat dezvoltării capitalului uman şi creşterii competitivităţii acestuia, s-a triplat. „Având în vedere gravitatea problemei abandonului şcolar în România, cât şi modul dubios în care autorităţile române cheltuie banii, consider că avem nevoie de un mecanism de control al modului în care se alocă şi se cheltuie fondurile. La cum arată acum lucrurile, mi se pare că aceşti bani sunt mai degrabă folosiţi pentru combaterea abandonului din partidul PDL decât a abandonului din mediul şcolar", a ţinut să precizeze europarlamentarul.
Social-democratul a subliniat faptul că lupta împotriva combaterii abandonului şcolar este şi o prioritate europeană, iar România trebuie să facă tot posibilul să se racordeze la planul de acţiuni de la nivelul UE. Comisia Europeană a aprobat luni un plan care va ajuta statele membre să atingă unul din obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020, acela de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii de părăsire timpurie a şcolii în UE, de la nivelul actual de 14,4% la sub 10%.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp