Cătălin Ivan (PSD) În România, frauda din fonduri europene reprezintă peste jumătate din totalul neregulilor constatate
Cătălin Ivan (PSD): În România, frauda din fonduri europene reprezintă peste jumătate din totalul neregulilorParlamentul European a adoptat miercuri, cu o majoritate largă de voturi, rezoluția elaborată de eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, raportor pe protecția intereselor financiare ale UE și lupta împotriva fraudei. În acest context, Ivan și-a exprimat îngrijorarea față de nivelul ridicat al fraudei cu bani europeni, înregistrat de țara noastră.
Cătălin Ivan a criticat în plenul PElipsa de informații privind neregulile înregistrate în utilizarea fondurilor UE de către statele membre, una dintre concluziile raportului său referindu-se tocmai la faptul că statisticile Uniunii cu privire la erorile și cazurile de fraudă sunt bazate exclusiv pe comunicările făcute de către statele membre. În acest sens, eurodeputatul PSD a cerut Comisiei Europene modificarea actualului sistem de sancțiuni pentru garantarea respectării de către statele membre a obligațiilor privitoare la furnizarea unor date conforme cu realitatea.
"Prin acest raport am cerut toleranță zero față de fraudarea fondurilor europene, o mai mare responsabilizare a factorului politic în raportările anuale către UE, care se poate realiza prin semnarea de către Ministrul de Finanțe sau cel de resort a declarațiile naționale de management și, nu în ultimul rând, o îmbunătățire a legislației privind achizițiile publice, în așa fel încât banii europeni să nu mai fie direcționați către clientela politică", a subliniat Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European.
Social-democratul s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la cuantumul fraudei în comparație cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru unele state membre, printre care şi România. „Datele analizate în raport relevă că, în România, frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor constatate în gestionarea fondurilor europene. Este o pondere alarmantă, care prezintă adevărata dimensiune a jafului comis de actuala putere portocalie!", a declarat Ivan.
Acesta a mai adăugat că, din cauza slabei absorţii, România pierde zilnic 15 milioane de euro din fonduri europene, ținând cont că, din 2007 până acum, țara noastră a reușit să atragă doar 5% din totalul de 30 miliarde de euro, iar până la termenul limită al actualei finanțări mai sunt doar 4 ani. "Pur și simplu, ne învârtim într-un cerc vicios al pierderii banilor UE! Ca și cum n-ar fi de ajuns că Guvernul Boc nu este în stare să absoarbă integral acești bani, din puţinul atras până în prezent, mai şi fură, fapt care riscă să pună România în situaţia dificilă de a plăti despăgubiri UE, în plină criză economică. Iar dacă se va constata că raportările trimise Uniunii de autorităţile din România, privind gestionarea banilor, sunt false, şi există semnale în acest sens, țara noastră va fi din nou pusă să plătească. Guvernul Boc a adus România în situația aberantă de a pierde mai mulți bani decât câștigă în relația cu Uniunea Europeană!", a arătat deputatul european.
Un alt element important scos la iveală de raportul lui Ivan se referă la problemele din legislația achizițiilor publice. Social-democratul consideră că această arie trebuie tratată cu prioritate, fiind cea mai vulnerabilă la deturnările de fonduri înspre clientela de partid. "Am cerut Comisiei Europene şi statelor membre să elaboreze, să aplice şi să evalueze periodic sisteme uniforme de achiziţii pentru a preveni frauda şi corupţia, să definească şi să aplice condiţii clare de participare la procedurile de achiziţii publice, precum şi criteriile pe baza cărora se iau deciziile în acest domeniu", a explicat Ivan, precizând că mai este nevoie de o îmbunătățire a metodologiei de evaluare a proiectelor europene, în așa fel încât cei care aplică să obțină mai ușor finanțarea și, în același timp, aceasta să nu fie folosită ca "armă politică, menită să blocheze proiectele depuse de cei care nu fac parte din partidul aflat la guvernare".
Eurodeputatul PSD și-a exprimat îngrijorarea și față de rata scăzută a recuperărilor fondurilor afectate de nereguli, mai ales în domeniul agriculturii, unde, în 2009, a fost recuperat doar un procent de 42% din suma totală de 1266 milioane de euro, considerată restantă la sfârșitul exercițiului financiar 2006. În acest sens, a cerut CE să abordeze deficienţele care afectează eficienţa IACS (Sistemul integrat de administrare şi control).
Europarlamentarul Cătălin Ivan (PSD) este membru în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European, precum şi în Comisia specială privind provocările politice și resursele bugetare pentru o Uniune Europeană sustenabilă după 2013.Rezoluția elaborată de Cătălin Ivan, în reacție la raportul anual al Comisiei Europene din 2009 privind protecția intereselor financiare și lupta împotriva fraudei, a fost adoptată miercuri în PE cu 655 de voturi pentru, 3 împotrivă și 18 abțineri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp