Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE ii raspunde lui Sabin Cutas privind impulsionarea utilizarii energiilor regenerabile in UE - Bruxelles, 22 februarie 2010

ro

22 Feb, 2010 18:04 863 Marime text
s_d_a.jpgEuroparlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European (ECON), a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind acţiunile pe care executivul comunitar intenţionează să le întreprindă pentru a reduce pierderile economice provocate de schimbările climatice şi modalitatea în care intenţionează să impulsioneze utilizarea energiilor regenerabile în statele membre. Sabin Cutaş, a accentuat, în interpelarea sa, necesitatea de a investi în reconstrucţia economiei mondiale, economia verde fiind, în viziunea sa, nu numai un răspuns pentru încălzirea climatică, ci şi o soluţie pentru ieşirea din recesiune.

În răspunsul Comisiei se arată că "UE a recunoscut riscurile pe care le prezintă schimbările climatice şi s-a angajat să reducă efectele negative ale acestora prin implementarea pachetului legislativ privind energia şi clima, în care se regăseşte angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 20% până în 2020 prin comparaţie cu nivelurile din 1990, de a atinge o cotă de 20 % de energii din surse regenerabile în consumul de energie din UE şi de a economisi, prin măsuri de eficienţă energetică, până în 2020, 20% din consumul de energie faţă de proiecţiile care iau în considerare scenariul actual, dacă nu se ia nicio măsură. Prin luarea acestor angajamente, UE s-a plasat într-o poziţie de lider în promovarea măsurilor menite să reducă efectele schimbărilor climatice".

În poziţia CE se precizează că adaptarea la schimbările climatice reprezintă o preocupare politică importantă la nivel european -făcând parte din cel de-al doilea Program european privind schimbările climatice (ECCPII), şi că instrumentul principal de intensificare a utilizării energiilor din surse regenerabile în UE, Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, stabileşte obiective naţionale obligatorii privind energiile din surse regenerabile care trebuie atinse de toate statele membre până în 2020. "Totodată, directiva stabileşte criterii de sustenabilitate privind biocombustibilii şi dă statelor membre posibilitatea de a contabiliza în cadrul obiectivului lor naţional, în anumite condiţii, energia din surse regenerabile importată din ţări terţe vecine, încurajând astfel dezvoltarea energiilor din surse regenerabile în ţările respective", se mai arată în răspunsul CE.

Sabin Cutaş consideră satisfăcător răspunsul Comisiei. Eurodeputatul observă că se fac eforturi pentru a promova energia regenerabilă, dar este de opinie că "nu este suficient să declarăm că Uniunea Europeană deţine o poziţie de lider în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Nu trebuie uitat că Summitul de la Copenhaga s-a soldat cu un eşec, ceea ce ridică semne de întrebare privind rolul Uniunii de catalizator al eforturilor globale pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii