CE răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind dezvoltarea şi promovarea unui turism durabil
CE răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind dezvoltarea şi promovarea unui turism
CE răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind dezvoltarea şi promovarea unui turism durabil
www.vioricadancila.ro
24 octombrie 2012, Strasbourg
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind modul în care executivul european poate sprijini eforturile autorităţilor locale şi naţionale, inclusiv proiectele de cooperare transfrontalieră, pentru dezvoltarea şi promovarea unui turism durabil, pe principii ecologice, vizând combaterea poluării mai ales în zonele de mare atractivitate turistică, sprijinirea dezvoltării turismului cultural, a turismului rural, asigurarea securităţii turiştilor şi integrarea ofertei turistice româneşti în circuitul turistic european.
În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană are competenţa de a completa, sprijini şi coordona acţiunea statelor membre în domeniul turismului. În acest context, în 2010, Comisia a adoptat Comunicarea privind turismul, intitulată „Europa, destinaţia turistică favorită la nivel mondial – un nou cadru politic pentru turismul european” , care stabileşte 21 de acţiuni pentru a stimula competitivitatea şi dezvoltarea durabilă a turismului în UE, pentru a consolida imaginea Europei ca destinaţie turistică şi a maximiza potenţialul politicilor UE pentru dezvoltarea turismului, se arată în răspunsul comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, transmis deputatului român.
Potrivit oficialului european, pentru a susţine şi a promova iniţiative privind dezvoltarea durabilă a turismului şi turismul cultural, Comisia lansează anual cereri de propuneri pentru proiecte de cooperare transfrontalieră.
În plus, pentru a susţine şi mai mult dezvoltarea durabilă a destinaţiilor turistice, Comisia intenţionează să propună, la începutul anului 2013, un sistem de indicatori pentru gestionarea durabilă a destinaţiilor turistice, se mai spune în scrisoarea menţionată.
Acest sistem va fi pus la dispoziţia tuturor destinaţiilor europene. România, în calitate de stat membru al UE, precum şi de membru în cadrul Comitetului consultativ de turism, este informată periodic cu privire la toate oportunităţile pe care Comisia le propune direct statelor membre ale UE şi părţilor interesate din sectorul turismului şi poate profita de toate acţiunile puse în aplicare la nivelul UE, se spune în răspunsul Comisiei Europene la întrebarea deputatului român.
Potrivit documentului citat, administraţiile publice române şi părţile interesate din sectorul privat sunt deja bine integrate în activităţile europene de turism şi participă activ la o serie de proiecte ale UE, cum ar fi, de exemplu: Destinaţiile europene de excelenţă (EDEN) şi iniţiativa-pilot „50 000 de turişti” . În plus, organizaţiile şi societăţile româneşti au solicitat cofinanţare din partea UE în cadrul mai multor cereri de propuneri, se menţionează la finalul scrisorii comisarului Tajani adresată eurodeputatului Viorica Dăncilă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp