CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind concursul „Capitala verde a Europei"
CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind concursul „Capitala verde a Europei"Bruxelles, 24 noiembrie 2011
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind încurajarea eforturilor şi a proiectelor comune ale unor oraşe transfrontaliere pentru a îndeplini criteriile solicitate oraşelor verzi.
Comisia susţine că, acordarea premiului „Capitala verde a Europei" "recompensează cea mai bună practică și are rolul de a încuraja și alte orașe să promoveze dezvoltarea durabilă. În ceea ce priveşte finanțarea, premiul Capitala verde nu implică pentru orașe o contribuție financiară directă a Comisiei", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.
Referitor la extinderea concursului „Capitala verde a Europei" și la localități cu mai puțin de 200.000 de locuitori, comisarul Potocnik susţine că, executivul european nu intenționează, pentru moment, să facă acest lucru", se mai spune în scrisoarea de răspuns a CE. Potrivit regulamentului în vigoare, la competiţie pot candida oraşe cu o populaţie mai mare de 200.000 de locuitori.
În ceea ce privește celelalte programe, URBACT este un program european de schimb și de învățare care intră sub incidența fondurilor structurale și care promovează dezvoltarea urbană durabilă. Următoarea cerere de propuneri se va deschide în ultimul trimestru al anului 2011. Alte programe ale UE care ar putea sprijini proiectele comune transfrontaliere la nivel urban sunt LIFE + și cel de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare", se arată în răspunsul comisarului Potocnik.
Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor oraşelor mai mici sau mai mari ale Uniunii Europene reprezintă o preocupare constantă a autorităţilor locale din statele membre, motiv pentru care Comisia Europeană răsplăteşte eforturile acestora prin acordarea Premiului „Capitala verde a Europei".
La competiţie pot participa oraşe cu peste 200.000 de locuitori din cele 27 de state membre ale UE, din ţările candidate (Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) sau în curs de aderare (Croaţia), precum şi din partea ţărilor din Spaţiul Economic European (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp