Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind încurajarea femeilor din mediul rural pentru lansarea unor afaceri locale

ro

22 Mar, 2011 23:05 885 Marime text

Bruxelles, 22 martie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind programele avute în vedere pentru a stimula şi încuraja femeile întreprinzătoare din mediul rural.

Comisia precizează că, politica de dezvoltare rurală a Uniunii Europene oferă mai multe instrumente de promovare a spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale. Conform abordării lor strategice, pe baza unei analize SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări) și având în vedere anumite nevoi bine identificate, statele membre pot acorda prioritate, în rândul celor mai calificate proiecte, acelora care îmbunătățesc accesul femeilor la măsurile de dezvoltare rurală, se arată în răspunsul comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Potrivit oficialului european, o posibilitate este folosirea măsurilor „instalarea tinerilor agricultori" și „sprijin pentru înființarea și dezvoltarea microîntreprinderilor". Pe lângă aceasta, crearea fondurilor de garantare poate fi finanțată în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) prin acțiuni de inginerie financiară. Acesta poate fi un mod de a ajuta femeile să depășească obstacole specifice pentru accesarea unui credit.

Pe lângă cele de mai sus, formarea vocațională se numără printre alte acțiuni care pot fi finanțate de politica de dezvoltare rurală a UE și special direcționate către femeile fermier și către femeile din mediul rural, atunci când sunt justificate în programul de dezvoltare rurală, se mai spune în răspunsul Comisiei Europene.

Formarea vocațională și sprijinirea spiritului antreprenorial în rândul femeilor pot fi de asemenea realizate în cadrul abordării „Leader" a dezvoltării rurale, care poate implica proiecte individuale concepute și executate de parteneriate locale pentru rezolvarea unor probleme locale specifice. Rețeaua europeană de dezvoltare rurală și rețelele naționale care o compun pot fi folosite pentru a identifica și face schimb de alte exemple de măsuri / scheme / strategii locale sau proiecte individuale care promovează spiritul antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale. Nu în ultimul rând, în cadrul măsurii de dezvoltare rurală „servicii de bază" pot fi sprijinite facilități sociale precum centrele de zi pentru copii sau pentru persoanele în vârstă, pentru a ajuta femeile să împace viața de familie cu muncă, mai menţionează comisarul Cioloş în răspunsul transmis deputatului român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii