Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind introducerea zonelor de ecoturism şi turism rural în lista circuitelor turistice europene

ro

24 Sep, 2011 18:35 773 Marime text

Bruxelles, 23 septembrie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind introducerea zonelor de ecoturism şi turism rural în lista circuitelor turistice europene, pentru ca Europa să devină cu adevărat prima destinaţie turistică a lumii, precum şi încurajarea unor programe turistice destinate tinerilor şi persoanelor de vârsta a treia, provenind din medii diferite, pentru a petrece perioade de vacanţă împreună, pentru a beneficia reciproc de bogăţia culturală a fiecărui grup şi a învăţa din experienţa celorlalţi.

Comisia precizează că, se angajează să încurajeze promovarea unei oferte turistice europene diversificate, în special prin sprijinirea unor modele de turism durabile și a destinațiilor mai puțin cunoscute.

Proiectul Destinații europene de excelență (EDEN), lansat în 2006, are drept scop să promoveze modele turistice durabile în întreaga Europă și să atragă atenția asupra destinațiilor turistice de excelență din Europa care nu fac parte din circuitul turistic tradițional, se arată în răspunsul comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat Antonio Tajani.

Potrivit oficialului european, "proiectul EDEN presupune desfășurarea unor competiții naționale care au abordat până în prezent diverse teme anuale, cum ar fi turismul rural, patrimoniul spiritual, turismul acvatic, ariile protejate și patrimoniul industrial. O caracteristică esențială a destinațiilor EDEN selectate este angajamentul acestora față de durabilitatea socială, culturală și de mediu. Aceste destinații sunt susținute de activități de promovare, inclusiv un site specific și o pagină de Facebook. O serie de activități de comunicare sunt gestionate direct de Comisie și de statele membre în ideea de a face cunoscute principiile EDEN turiștilor europeni și din afara Europei".

Cu scopul de a sprijini durabilitatea și competitivitatea turismului, în primăvara anului 2011, Comisia a publicat o cerere de propuneri pentru a încuraja promovarea produselor de turism tematic transnațional. Obiectivele specifice ale acestei cereri de propuneri sunt de a contribui la dezvoltarea unei oferte turistice durabile și responsabile și de a crește vizibilitatea diferitor produse de turism transnațional, cum ar fi rutele/itinerariile/trasee fizice sau virtuale bazate pe anumite aspecte tematice, cum ar fi patrimoniul cultural, vinul și bucătăria tradițională, turismul religios, agroturismul sau turismul rural, se menţionează în răspunsul executivului european.

Potrivit comisarului Tajani, în vara anului 2011, a fost lansată, de asemenea, o cerere de propuneri pentru susținerea proiectelor de cooperare transnațională pentru itinerariile culturale europene. Va fi explorată totodată posibilitatea de a publica cereri similare în 2012. Pentru sprijinirea turismului ecologic, Comisia a adoptat în 2009, în temeiul regulamentului privind eticheta ecologică, o serie de criterii pentru cazarea turiștilor, contribuind astfel la conservarea resurselor de care beneficiază turismul însuși.

UE sprijină puternic dezvoltarea turismului rural, în special prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Acest ajutor acoperă, de asemenea, investițiile în turismul ecologic sau în orice alt tip de oferte turistice în zonele rurale care s-ar putea baza pe bogăția naturală și culturală locală și/sau regională. Astfel, regiunile au posibilitatea de a-și promova patrimoniul și de a atrage turiști mai mulți sau noi, contribuind astfel la obiectivul de a face din Europa o destinație turistică inconturnabilă în lume, se mai spune în scrisoarea citată.

În răspunsul comisarului Tajani, se mai menţionează faptul că, în domeniul culturii, Uniunea Europeană ar trebui, în conformitate cu articolul 167 din Tratatul privind funcționarea UE, „ să încurajeze cooperarea dintre statele membre și, în cazul în care este necesar, să sprijine și să completeze acțiunea acestora în conservarea și protejarea patrimoniului cultural de importanță europeană ". Astfel, prin intermediul programului Cultura, Comisia acordă o atenție deosebită patrimoniului cultural european, atât material, cât și spiritual, dintr-o perspectivă culturală care ar putea încuraja turismul, deși acest aspect reprezintă mai degrabă un avantaj suplimentar decât un obiectiv explicit.

În acest sens, următoarele acțiuni sunt prevăzute în cadrul programului:

- sprijin pentru proiectele de cooperare între organizații din diferite țări în cadrul unor proiecte culturale și artistice; o serie dintre aceste proiecte (57 în 2010) vizează teme legate de patrimoniul cultural și tradiții;

- Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural, care scoate în evidență activitățile desfășurate la nivel european în domeniul restaurării patrimoniului cultural, al cercetării, educației, formării și sensibilizării publicului. În fiecare an se acordă 6 premii mari și până la 25 de alte premii celor mai bune proiecte în aceste domenii;

- Zilele europene ale patrimoniului - o acțiune organizată în colaborare cu Consiliul Europei în luna septembrie a fiecărui an, care permite milioanelor de europeni să descopere exemple prețioase de istorie, diversitate și tradiție europeană, care sunt de obicei inaccesibile publicului;

- Marca patrimoniului european (propusă de Comisie și adoptată recent de Consiliul) - o inițiativă care, odată adoptată, își propune să consolideze sentimentul de apartenență la Uniune al cetățenilor europeni și dialogul intercultural, pe baza elementelor comune de istorie și patrimoniu, precum și prețuirea diversității.

Aceste acțiuni se adresează profesioniștilor din domeniul culturii și patrimoniului, precum și publicul larg, încurajând o mai bună înțelegere a valorilor europene în rândul cetățenilor europeni și o mobilitate mai mare prin intermediul turismului cultural, se mai spune în scrisoarea citată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii