CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind schema pentru asistenţa persoanelor defavorizate
CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind schema pentru asistenţa persoanelor defavorizateCOMUNICAT DE PRESA
CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind schema pentru asistenţa persoanelor defavorizate
Bruxelles, 1 septembrie 2011
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind schema pentru asistenţa persoanelor defavorizate şi soluţiile identificate de executivul european pentru menţinerea nivelului actual de finanţare a acestei scheme.
Comisia confirmă deplinul său angajament de a asigura permanentizarea Programului european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate din Uniune (PEAD), care a devenit unul dintre principalele surse de aprovizionare pentru asociaţiile de caritate europene. "Comisia este conştientă că s-au atins limitele cadrului de reglementare în vigoare. Din acest motiv, Comisia a propus încă din 2008 adoptarea de acte legislative care să autorizeze permanent achiziţiile de pe piaţă în cazul în care stocurile de intervenţie sunt insuficiente[1]. În septembrie 2010, Comisia a prezentat o propunere modificată de revizuire a programului[2]. Cu toate acestea, în ciuda sprijinului susţinut al Parlamentului, nici propunerea din 2008 şi nici modificarea sa ulterioară, din septembrie 2010, nu au întrunit până în prezent majoritatea calificată în Consiliu", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Referitor la asigurarea unui viitor durabil al acestui instrument, comisarul Cioloş susţine că, este necesar un acord politic care să aibă la bază propunerea Comisiei. "Comisia contează pe participarea proactivă a Parlamentului în vederea realizării acestui compromis la nivelul Consiliului. În lipsa unei modificări a poziţiei Consiliului şi având în vedere contextul actual al pieţelor agricole, context care s-ar putea prelungi până în 2013, programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate din Uniune pentru anul 2013 ar putea fi pus sub semnul întrebării. Conştientizarea şi asumarea răspunderii în această privinţă sunt imperative şi urgente. De altfel, în cazul în care s-ar ajunge rapid la o înţelegere între Parlamentul European şi Consiliu, Comisia ar putea analiza diferite formule care să permită alocarea de resurse suplimentare pentru anul 2012", se mai spune în scrisoarea de răspuns a CE.
"În ceea ce priveşte viitorul mai îndepărtat, Comisia a propus, în comunicarea sa privind perspectiva financiară pentru perioada 2014‑2020, alocarea a 2,5miliardede euro pentru măsuri de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate, finanţate prin rubrica1 din bugetul Uniunii, întrucât această măsură se încadrează mai degrabă în obiectivul de reducere a sărăciei care face parte din strategia Europa2020", se arată în răspunsul comisarului Cioloş.
[1] COM(2008) 563 final.
[2] COM(2010) 486 final.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp